Juve-Parma – Az edzők értékelése

kopo.jpgAz Öreg Hölgy a ma este folyamán, azaz a Serie A 31. játéknapján egy nehéznek induló, ám végül meglehetősen egyértelmű összecsapáson Alex Sandro duplájának, valamint Matthijs de Ligt szezonbeli első találatának köszönhetően 3-1-es győzelmet aratott a vitathatatlanul a Serie A kiesőjelöltjei közé tartozó Parma alakulata ellen, minimális mértékben kihasználva ezzel a Milan Sassuolótól elszenvedett vereségét, illetve az aranyérem felé robogó Inter Spezia elleni pontvesztését. 

A mérkőzést követően természetesen a két alakulat mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtónak, s míg a Juventus trénere, Andrea Pirlo mindenekelőtt a mentalitás nagyszerűségére, valamint a Szuperligára fektette a hangsúlyt, addig a Keresztesek vezetőedzője, Roberto D'Aversa elsősorban csapata taktikai fegyelmezetlenségét emelte ki. 

"Legfőbb ellenfeleink az eddigiek folyamán vitathatatlanul saját mentális korlátaink voltak. Annak ellenére, hogy az Atalanta elleni kudarcot követően igen nehéz feladatnak számított a helyes hozzáállással futballoznunk, ma minden tekintetben a megfelelő mentalitást képviseltük, hiszen pontosan tisztában voltunk vele, hogy a három pont begyűjtése jelen pillanatban minden más célkitűzésünket felülírja, a siker pedig óriási magabiztossághoz juttat bennünket. Bár a találkozó elején ismételten megnehezítettük saját magunk dolgát, ami különösen azért nagy kár, mert mindeddig alapvetően jól védekeztünk a rögzített szituációk során, a második játékrészben minden tekintetben a Parma fölé kerekedtünk, s jó megmozdulásaink révén képesek voltunk dominálni a találkozót" – jelentette ki a Maestro a DAZN kamerái előtt. 

"Ma este egy kissé túl sok lehetőséget engedtünk az ellenfélnek, mely leginkább a szögletek számában mutatkozott meg, ám a szezon eddig eltelt szakaszában rengetegszer engedtük meg magunknak ehhez hasonló figyelemzavarokat és taktikai fegyelmezetlenségeket. Tisztában vagyunk vele, hogy mikor ezt az oldalunkat mutatjuk, nem a Juventus futballozik a pályán, s tudatosítanunk kell magunkban, hogy a koncentrációhiány fájó pontvesztéseket eredményezhet számunkra, hiszen az utóbbi hónapokban ezt nem egy alkalommal tapasztalhattuk meg" – tette hozzá. 

Az egykori középpályás ezt követően áttért játékosainak méltatására, egyéb futballisták mellett szót ejtve Cristiano Ronaldóról, Paulo Dybaláról, illetve jó barátjáról, Gianluigi Buffonról is, elsőként a portugál klasszis sorfalban elkövetett ismételt hibájáról fejtve ki álláspontját. 

"Hogy mit gondolok Cristiano Ronaldo sorfalban mutatott ismételt tévesztéséről? Természetesen láttam a Parma vezető találatához vezető eseményeket, azonban a kérdéses megmozdulást még ki kell értékelnünk az öltözőben, majd további analízis alá kell vetnünk az elkövetkezendő napokban. Később érdemben válaszolok a felvetett kérdésre, ám most inkább beszéljünk más szituációkról, amennyiben lehetséges. 

Paulo Dybala rendkívül sok lehetőséget biztosít számunkra, ugyanis minden egyes mozdulata kiszámíthatatlan, ennek folytán igen eredményesen bontja meg az ellenfelek védvonalait. A szünetet követően sokkal jobban futballozott, mint az első félidőben, mivel az első negyvenöt perc folyamán leginkább csak lassította akcióink menetét. Ezen mindenképpen változtatnunk kellett, emiatt megkértem, hogy némiképp húzódjon közére, nagyobb teret hagyva ezzel Juan Cuadradónak, míg Danilo ezzel együtt feljebb lépett, hogy segítse támadásaink kibontakozását. Hogy milyen következtetéseket vonnék le La Joya mai teljesítményéből? Egyelőre semmit, hiszen Paulo rengeteg mérkőzést hagyott ki az elmúlt hónapokban, s továbbra is szüksége van a megfelelő mennyiségű játékpercre ahhoz, hogy érdemben vitatkozhassunk produktumáról. 

CR7 és Paulo ösztönös zsenik, azonban nem hagyatkozhatunk kizárólag egyéni kvalitásaikra, ennek következtében pedig meg kell szabnunk számukra egyes célokat és feladatköröket. A tavalyi idényben bebizonyították, hogy képesek hatékonyan futballozni egymás oldalán, a második félidő ideje alatt pedig sokkal összeszokottabban is játszottak, mint korábban. Ahhoz, hogy meg tudjuk ugrani jelenlegi szintünket, minden egyes találkozón változatlan felfogásban kell kifutnunk a gyepre, emellett pedig nem változtathatunk futballunk intenzitásán, s tempónk sebességén sem. Egyetlen találkozó sem más, mint a többi, ekképp a Parma ellen ugyanazon elhivatottsággal kell játszanunk, mint a Derby d'Italián. 

Buffon a legkevésbé sem okozott számomra meglepetést, ahogy az eddigiek folyamán egyetlen alkalommal sem, mivel tizenhat esztendős kora óta ismerem, mikor még az olasz válogatott U18-as együttesében szerepeltünk egymás oldalán, s meglátásom szerint most is ugyanaz a vágy és sikeréhség munkálkodik benne, mint egykoron. A legtalálóbb jellemzésként talán azt lehetne mondani, hogy Gigi egyszerűen csak Gigi, ennél több szót pedig nem is érdemes ejteni képességeit és jelentőségét illetően, mivel mindenki tudja, hogy mire célzok ezen kijelentés megtételekor."

Az európai futball az elmúlt napokban minden tekintetben kitért eddigi medréből, mivel a kontinens élcsapatai közül tizenkét együttes előbb bejelentette, majd a klubok tömeges kilépésének, s az UEFA várható szankcióinak hatására felfüggesztette az Európai Szuperligát, ebből fakadóan pedig a szakembert is megkérdezték a tudomására jutott információkról. 

"Andrea Agnelli elnök úr a találkozó előtt természetesen felvázolta számunkra a kialakult helyzetet, ugyanakkor arra kért bennünket, hogy a továbbiakban is maradjunk nyugodtak, valamint koncentráltak, hiszen a Bajnokok Ligája-helyezések elérése jelen pillanatban minden másnál fontosabbnak bizonyul. Úgy vélem, hogy az elnök úr, illetve Fabio Paratici a korábbiakban világosan kifejtették a klub álláspontját, így erről én sem kívánok többet mondani. Személyes tekintetben megjegyezhetem, hogy meglátásom szerint a labdarúgás jelenlegi metodikáján mindenképpen változtatnunk kell, ekképp a bejelentett változások későbbi semmissé tételük ellenére minden tekintetben helyes lépéseknek bizonyultak. Meglátjuk, hogy az előttünk álló hetekben miként alakul a futball sorsa" – zárta szavait Pirlo. 

daversa.jpgA Parma vezetőedzője, Roberto D'Aversa kollégájánál jóval csalódottabban állt a kamerák elé, melynek oka a végeredmény mellett legfőképpen a Sonkások által elkövetett sokrétű taktikai hibákban rejlett a szakember állítása szerint. 

"Annak ellenére, hogy a találkozó elején kiváló helyzetbe juttattuk magunkat, néhány ostoba, főképp szögleteknél elkövetett hibának köszönhetően hamar eldobtuk az előnyünket. Miután a Juventusnak sikerült megfordítania az állást, minden tekintetben képesek voltak fölénk kerekedni, mi pedig mind mentális, mind pedig taktikai értelemben hatalmas összeomlást produkáltunk. A Bianconeri meglehetősen eredményesen használta ki futballstílusunk hibáit, ezért pedig mindenképpen elismerés illeti őket, ugyanakkor meggyőződésem, hogy ha jobb hozzáállással léptünk volna pályára, többet is kihozhattunk volna a ma esti megmérettetésből. Mindemellett nem mehetünk el a játékvezetés hiányosságai mellett sem, példának okáért felhozhatnám az esetet, mikor Matthijs de Ligt teljesen egyértelmű tizenegyest hozott össze Cornelius ellen, ám végső soron ezen momentumok a mérkőzés mérlegének szempontjából nem sokat nyomnak a latba. Ha összeszedettebb játékot mutatunk, minden bizonnyal nem az efféle szituációkra kellene fognunk a vereséget, ám elkeseredettségünkben egészen egyszerűen nem tehetünk mást e rendkívül kudarcos idényben. 

Támadóinknak súlyos hiányosságai vannak a jelenlegi szezonban, s ebből kifolyólag mit sem számít, hogy középpályásaink sokkal több helyzetet teremtenek, mint az előző kiírások során. Természetesen a szerencsével is hadilábon álltunk, ugyanis Cornelius az idény nagy részében sérüléssel bajlódott, ami igaz Roberto Inglesére is, míg Graziano Pellè ideigazolása előtt több mint fél évig nem lépett pályára hivatalos összecsapáson, melynek révén még igen sok időre van szüksége a teljes beilleszkedéshez. Csatáraink sajnálatos módon rendkívül kevésszer veszik be az ellenfelek kapuját, míg szélsőink sem képesek az eddigiekben látott teljesítményt nyújtani támadásaink ideje alatt, mely legfőképpen a védekezési szakaszban egyébként kiváló Gervinhóra jellemző. 

A jövő tekintetében egyelőre nem sok mindent mondhatok. Való igaz, hogy számos tehetséges fiatallal rendelkezünk, ugyanakkor csapatjáték hiányában ezen labdarúgók megléte semmit sem számít. Dennis Man vitathatatlanul a legnagyobb reménységek közé tartozik, akit mi is hatalmas várakozással fogadtunk, ám egy kezdeti fellángolás után produkciója erőteljesen visszaesett. Ennek ellenére kiváló fizikai képességei, s rendkívül nagyfokú nyelvérzéke révén a későbbiekben könnyedén beilleszkedik majd a Serie A valamelyik élcsapatának keretébe" – jelentette ki D'Aversa. 

A mérkőzés összefoglalója: