BREAKING – FIGC: "A Serie A klubjait nem fogják szankciók érni" FRISSÍTVE 20:03-kor

agnelli_super_league.jpgLEGFONTOSABB

RMC Sport: Európa topkulubjai szankciókat kérhetnek az ESL kezdeményezői és Agnelli ellen

Financial Times: A Szuperligában bennmaradó klubok beperelhetik a kilépő alakulatokat az alapszabály megsértése miatt, ami magyarázat lehet a Juve ESL melletti elköteleződésére is (17:04)

SKY: Agnelli egész nap megbeszéléseket folytat a klub edzőközpontjában (16:54)

Az elmúlt percekben (e sorok írása hajnali egy óra elmúltával kezdődött meg a dátumok pontosítása végett) a legmegbízhatóbb átigazolási szakértőnek számító Fabrizio Romano egy, a szakember Instagram-oldalán közzétett néhány perces élő bejelentkezésben publikálta a nyilvánosság előtt legfrissebb értesüléseit az Európai Szuperligával kapcsolatban, melyben szót ejtett a tervezett versenysorozat felfüggesztéséről, illetve a projektben résztvevő, vagy éppen annak elképzeléseit kiötlő klubvezetők, többek között Florentino Pérez és Andrea Agnelli jövőjéről is. 

Mindeközben (a szakember korábbi értesüléseinek megfelelően) az Európai Szuperliga hivatalosan is bejelentette a versenysorozat felfüggesztését. Mint közleményükben írják, az angol alakulatok külső nyomás miatt bekövetkező meghátrálása arra késztette a további klubokat, hogy a megmérettetés egyelőre határozatlan ideig történő felfüggesztésével gondolkodási időt hagyjanak maguknak az elkövetkezendőkre nézve, hogy később felkészültebben vághassanak bele a projekt megvalósításába. 

A bejelentés az alábbiakat tartalmazza: 

"Az Európai Szuperliga klubjainak közös álláspontja kimondja, hogy kontinensünk labdarúgásának mélyreható változásokra van szüksége. Ennek folyományaként a továbbiakban sem tántorodunk el az eddigiekben képviselt álláspontunktól, melyben éppen a fenteikhez hasonló változtatások megtételére tettünk javaslatot. A ténynek, miszerint a fennálló rendszer működése alapvetően hibás, mindenki számára ismertnek kellene lennie. 

Javaslatunk alapvető céljának a sportág jobbá tétele számított és számít, s feltett szándékunk, hogy terveink gyakorlatba való átültetésével elősegítsük a futball további fejlődését, miközben versenysorozatunk révén felmérhetetlenül nagy erőforrásokat, s ezzel járó stabilitást generálunk a teljes futballpiramis számára, ideértve a teljes európai labdarúgás nehézségeinek megszüntetését is, melyek javarészt a koronavírus-járvány következtében jelentkeztek az elmúlt esztendőben. Projektünk a jelenleginél lényegesen nagyobb szolidaritást biztosítana Európa minden egyes labdarúgóklubjának, efelől minden kétséget kizárólag biztosíthatjuk az érintetteket. 

Annak ellenére, hogy az elmúlt órák során a Szuperligában résztvevő angol klubok bizonyos szervezetek rájuk gyakorolt külső nyomása miatt bejelentették a sorozatból való kihátrálásukat, meggyőződésünknek számít, hogy tervünk alapvetései minden tekintetben összhangban vannak az európai sporttörvényekkel és előírásokkal, amint azt a tegnap nap folyamán egy független bíróság végzése is leszögezte. Ez utóbbi információk alapján kijelenthetjük: a Szuperliga védelme minden rá irányuló rosszindulat ellenére biztosítva van. 

A jelenlegi körülményekre való tekintettel ugyanakkor az Európai Szuperliga feltétlenül szükségét érzi annak, hogy közös egyeztetések révén átgondolja a projekt esetleges átalakítását, valamint e folyamat részletesebb lépéseit. Ennek ellenére leszögezhetjük, hogy a továbbiakban is mindenekelőtt sportágunk szurkolóinak akaratát és kívánságait fogjuk szem előtt tartani, hogy a lehető legjobb élményt kínálhassuk számunkra, valamint szeretnénk még egy alkalommal legmélyebb szolidaritásunkról biztosítani a labdarúgás teljes világát."

Romano hozzátette, hogy az Inter, illetve a Milan klubjai szintén eltökéltek a Szuperligából való távozás mellett, mely az elkövetkezendő órákban be is fog következi, hiszen a Nerazzurri illetékesei nemrég hivatalosan is megerősítették, hogy a továbbiakban nem érdekeltek a versenysorozatban való részvételben, ugyanakkor az Öreg Hölgy bejelentése még várat magára, ami egy ideig minden bizonnyal így is fog maradni.  

A szakértő kijelentette, hogy az angol alakulatok kiválása mellett a spanyol, valamint az olasz gárdák jövője is nagy kérdéseket vet fel maga után, ugyanakkor jelen állás szerint a Szuperliga fennállásának alig több mint negyvennyolc órája csupán egy igen szürreális epizódként fog bekerülni a labdarúgás történelemkönyvébe. A szakértő megjegyezte, hogy mivel a kiválásukat eddig bejelentő együttesek gyakorlatilag nyilvánosan is bocsánatot kértek az UEFA-tól, a szervezet vissza fogja őket venni kötelékébe, melynek következtében a Bajnokok Ligája, illetve az Európa-liga is az eredeti elképzelések mentén folytatódhat majd. A magunk mögött hagyott percekben ennek szellemében az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke, Aleksander Čeferin leszögezte, hogy bár a kérdéses együttesek nagy hibát követtek el, jóvá tették tévedésüket, ekképp a jövőben is a kontinens vérkeringésének részét képezhetik. 

Romano állítása szerint az érintett klubok vezetői ugyanakkor hatalmas veszélynek vannak kitéve, mivel a Szuperliga legfőbb ötletgazdáit illetően az UEFA sem mutat majd kivételes könyörületet, ekképp a mai nap folyamán érdekes, s számos szempontból sorsdöntő fejlemények várhatóak többek között a Juventus első emberével, Andrea Agnellivel kapcsolatban is. A szakember ezzel egyidejűleg megjegyezte, hogy a Manchester United általános igazgatójának, Ed Woodwardnak menesztését a Vörös Ördögök futballistáinak, mindenekelőtt Bruno Fernandesnek és Luke Shaw-nak Szuperligával szembeni kiállása idézte elő, melyet a csapat tulajdonosainak számító Glazer-testvérek is tudomásul vettek, majd határozatot hoztak az ESL előkészítésében tevékeny szerepet játszó Woodward 2021 végén bekövetkező elbocsátásáról. 

Romeo Agresti kijelentése szerint minden, Agnelli lemondásával kapcsolatos hír alaptalan, ekképp nem is kell foglalkozni ezen információkkal, hiszen a Juventus várhatóan a nap további részében tisztázza majd álláspontját a továbbiakat illetően. 

MOST ÉRKEZETT: Andrea Agnelli bejelentette, hogy a pletykákkal ellentétben nem hagyja el a Juventust: "Nem mondok le a Bianconeri elnöki tisztségéről, s aki ennek ellenkezőjét állítja, csak szerencsét hoz nekem kijelentéseivel" – szólt a La Repubblicának. 

11:18 – BREAKING – A Juventus elnöke és az Európai Szuperliga alelnöke, Andrea Agnelli elismerte a Reuters újságírójának, hogy a hat angol klub kilépésével a versenysorozat nem folytatható. A klubvezető a lap kérdésére, miszerint a kiírás fennmaradhat-e a Premier League képviselőinek távozásával, leszögezte: "Hogy folytathatjuk-e? Teljes őszinteséggel jelenthetem ki: NEM. Ennek ellenére továbbra is meg vagyok győződve projektünk nagyszerűségéről. Ha szabad kezet kapunk, a világ legjobb versenysorozatát hoztuk volna létre."

11:55 – HIVATALOS: Az Atlético Madrid hivatalosan is kilépett a Szuperligából, a klub közleménye szerint

11:55 – Fabrizio Romano: Az Inter is elhagyja a versenysorozatot, 100%-ig megerősíthető. 

12:00 – SportMediaset: Agnelli a presztízsveszteség és a klub anyagi gondjai miatt le fog mondani a Juve elnöki posztjáról, helyét Alessandro Nasi veheti át. Amennyiben ez megvalósul, Andrea Pirlo a szezon végén távozik. A következő órákban döntés születhet. 

12:03 – HIVATALOS: Az Inter kilép a Szuperligából. A Nerazzurri közleménye szerint az ESL nem volt összeegyeztethető a klub DNS-ével és hagyományos értékrendjével. 

13:30 – További részletek Andrea Agnelli Reutersnek tett nyilatkozatából: "Nem fogom megmondani, hogy az elmúlt huszonnégy óra alatt hány alakulat keresett meg bennünket csatlakozási kérelmük kinyilvánításának érdekében, hiszen mindez már teljesen felesleges információnak számítana. Lehet, hogy ezen klubok nem mondtak igazat, ugyanakkor rengeteg telefont kaptam a Szuperligába való beintegrálódás kapcsán. Hogy mit gondolok az angol együttesek lépéséről? Ezt sokan egy sportpolitikai Brexitnek tartják, ugyanakkor meglátásom szerint e körülmény csak akkor állna fenn, ha a szóban forgó csapatok veszélyeztették volna a Premier League jövőjét. Hogy Čeferin kritizált engem a nyilvánosság előtt? Erre csak annyit tudok felelni, hogy álljon elő jobb elképzelésekkel egy ilyen kaliberű projektet illetően. Igen kíváncsi lennék, hogy képes lenne-e előremutató irányvonalat megfogalmazni, vagy a miénktől eltérő módszereket alkalmazni. Az emberi kapcsolatos adott idő elteltével megváltozhatnak, ebben semmi különös nincsen. Nem hinném, hogy a labdarúgás világában általános jellemző lenne a bizalom."

13:33 – HIVATALOS: AZ AC MILAN ELHAGYJA A SZUPERLIGÁT. A Rossoneri közleménye leszögezi: "A sportág szurkolóinak világ minden tájáról érkező aggodalma és ellenállása a Szuperligát illetően, új megvilágításba helyezte számunkra a versenysorozattal kapcsolatos kérdéseket. A rajongók álláspontja erős és teljesen világos volt, klubunk pedig mindig is figyelembe vette a futball szerelmeseinek érdekeit, ekképp ezúton bejelentjük, hogy visszalépünk az ESL-ben való indulástól."

13:40 : HIVATALOS: A Juventus továbbra is kitart a Szuperliga mellett. 

16:54 – Sky Sport Italia: A Juve elnöke, Andrea Agnelli egész nap telefonos megbeszéléseket folytat a Bianconeri edzőközpontjának számító Continassában, többek között itt fektették le a klub Szuperligáról szóló kora délutáni közleményének alapjait is. 

16:54 – Football Italia: Agnelli sorsáról várhatóan a többek között az Öreg Hölgyet is birtokló Exor cégcsoport első embere, John Elkann fog dönteni, akinek mérlegelnie kell, hogy a Szuperliga tervének bukása, valamint a Juventus tetemes adósságai mellett javaslatot tesz-e az elnök elmozdítására, vagy pozíciójában hagyja a fekete-fehérek vezetőjét. 

17:00 – Čeferin: "Tegnap kijelentettem, hogy egy hibát elismerni csodálatra méltó dolog, a Szuperligát létrehozó klubok pedig vitathatatlanul nagyot hibáztak. Utóbbi órákban kifejtett tevékenységükkel ugyanakkor beismerték tévedésüket, most pedig az a legfontosabb, hogy ismét együttes erővel munkálkodhassunk egy jobb jövő megteremtésén, mely az utóbbi két nap drámai történései előtt is feltett szándékunk volt."

17:04 – Financial Times: A Szuperliga alapítóokmányában leszögezett kritériumok értelmében a versenysorozatot esetelegesen elhagyó kluboknak több száz millió euróra rúgó jóvátételi összeget kell fizetniük, amennyiben hivatalosan is a távozás mellett döntenek. A bennmaradó együtteseknek ezzel együtt lehetőségük van pert indítani a ligából kilépő együttesek ellen, ami megmagyarázhatja, hogy a Juventus miért kötelezte el magát a projekt mellett az elmúlt órák folyamán. 

17:11 – Football Italia: Aleksander Čeferin álláspontja szerint Agnelli elárulta mind őt, mind pedig az UEFA-t, mikor az ECA elnökeként elkötelezettséget mutatott a BL-reform iránt, miközben a háttérből a Szuperliga előkészítésén dolgozott, ennek következtében pedig nehezen elképzelhető, hogy a Bianconeri első embere a jövőben is képviselheti majd csapatát az Európai porondon.

17:11 – Mindeközben a Serie A több klubja, egyebek mellett a Torino, a Sampdoria, illetve a Parma is felszólították az Olasz Labdarúgó Szövetséget, hogy marasztalja elv az ESL-t kiötlő olasz együtteseket, azaz a Juventust, az Intert, illetve a Milant. 

17:12 – Az UEFA Végrehajtó Bizottsága a holnapi nap folyamán ismét ülést fog tartani, a központi téma a Szuperliga alapítóinak további sorsa lesz, ugyanakkor jelen állás szerint a versenysorozat kezdeményezőit (legalábbis az ettől visszalépőket) nem zárják ki a nemzeti bajnokságokból, illetve a kontinentális kupasorozatokból. 

17:23  – Újabb részlet Agnelli Reutersnek adott interjújából: "Azért mondtam le az ECA elnöki tisztségéről, mert azt hittem, hogy a Szuperliga megváltoztathatja a futballt. A tegnap este történtek lehetővé tették számomra, hogy innentől kezdve 110%-ban a Juventusra koncentráljak, ezt pedig a továbbiakban is feltétlen szenvedéllyel fogom tenni."

17:45 – Calcio&Finanza: Aleksander Čeferin többek között Florentio Pérez által is kifogásolt fizetése a 2019/2020-as idényben 2,19 millió eurónak megfelelő összeget tett ki svájci frankban számolva, mely mintegy 450 ezer eurós (bruttó) növekedést jelent a szlovén sportvezető bérezésében az elmúlt szezonhoz képest. 

18:01 – MadridXtra: Florentino Pérez és Andrea Agnelli megszakította a kapcsolatokat a Szuperligát elhagyó klubok vezetőivel. 

18:08 – A Juventus részvényei a Szuperliga bejelentését követően +18%-ot emelkedtek a tőzsdén, ugyanakkor az angol klubcsapatok ma éjjeli kilépési hulláma után az eredeti (április 19-i) részvényekhez képest -13%-ot vesztett a klub. 

18:26 – RMC Sport: A Szuperligák kívül maradó alakulatok szankciókat kezdeményeznek az UEFA-nál a Szuperliga alapítói ellen. Az együttesek Agnellit tartják a fő bűnösnek, aki álláspontjuk szerint elárulta a szervezetet és a futball. 

BREAKING: 20:03 – Az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke, Gabriele Gravina kijelentette, hogy a Juve, a Milan, valamint az Inter nem szankcionálhatóak egy olyan tervért, mely soha nem valósult meg, illetve leszögezte, hogy semmiféle büntetést nem terveznek kiróni a fent említett klubokra. 

Cikkünk folyamatosan frissül, további információk hamarosan!