Gasperini: "A kupadöntő főpróbája előtt állunk"

gasperini.jpgAndrea Pirlót követően az Atalanta mestere, Gian Piero Gasperini is az olasz média kamerái elé állt, hogy közzétegye a két csapat összecsapását megelőző nyilatkozatát, melyben egyebek mellett kitért a Bianconeri futballistáinak helyzetére, Paulo Dybala veszélyességére, illetve a találkozó kiemelt fontosságára is, leszögezve, hogy alakulata elsősorban a bő egy hónappal később, május 19-én megrendezendő Coppa Italia-fináléra való felkészüléshez szeretné felhasználni az olasz rekordbajnok elleni megmérettetést. 

A mai nap talán legfontosabb hírének a Maestro bejelentése számított, melynek értelmében a Juventus holnap nem számíthat legfontosabb futballistájának, Cristiano Ronaldónak játékára, ugyanis a portugál futballista ez elmúlt napokban fáradtságot észlelt hajlítóizmaiban, ami meggátolja szerepeltetését is. 

"Úgy vélem, hogy e témában nem nekem kell beszélnem, mivel ez kizárólag az Öreg Hölgy problémája. Bevallom, jobban örülnék, ha inkább Dybala nem állna a Juve rendelkezésére holnap, mivel a tény, miszerint az argentin kiváló futballista, már akkor tisztán látszott, mikor Paulo a Palermo együttesénél nevelkedett a kezeim alatt. A futballistáról sok mindent el lehet mondani, s néhány szempontból a kapott kritikát is megérdemli, ugyanakkor tehetsége önmagában kétségbevonhatatlan. Rendkívül egyedi lövési technikájának révén bármikor képest jelenteni az ellenfelek kapujára, így jóval nyugodtabb készülnék a találkozóra, ha továbbra sem lenne bevethető állapotban" – jelentette ki Gasperini a meccs előtti sajtótájékoztatón. 

"Elképzelhető, hogy Andrea Pirlo néhány helyen változtatásokat eszközöl majd az utóbbi fordulókhoz képest, ugyanakkor nem hinném, hogy ezzel képesek lennének gondokat okozni számunkra, mivel minden tekintetben felkészültünk a Bianconeri játékára, s az összecsapáson is kizárólag ennek ellehetetlenítésére fogunk összpontosítani. Nem gondolnám, hogy a mérkőzés eldöntené, hogy az idény végén melyik együttes fog a harmadik helyen végezni, különös tekintettel arra, hogy mindkét csapat előtt megerőltető találkozók állnak a továbbiakban, ezen felül pedig a Coppa Italia döntőjében is szembe kell majd néznünk a Juventusszal, az a találkozó pedig jóval fontosabb lesz a két fél számára. 

Természetesen a holnapi mérkőzés igen fontos megmérettetésnek számít, ám nagyobb jelentőséggel bír majd, hogy az ezt követő hét forduló során sikerül-e begyűjtenünk az ezeken maximálisan megszerezhető huszonegy pontot. Való igaz, hogy az Atalantának és az Öreg Hölgynek alapvetően más célkitűzései vannak, hiszen mi megpróbálunk türelmesen építkezni, míg a Juve számára hatalmas érvágást jelentene, ha jövőre nem indulhatnának a Bajnokok Ligájában. Fantasztikus lenne, ha három egymást követő idényben is képesek lennénk kvalifikálni magunkat a sorozat aktuális kiírásába, ám nálunk ennek elérése nem számít mindenek felett álló követelménynek, míg a torinóiaknál ez a minimum" – tette hozzá. 

Az olasz szakember alakulata az utóbbi mérkőzéseken a tőle szokatlan, négy védővel felálló hátvédsort alkalmazta, ami hasonlít a Pirlo által alkalmazott megközelítéshez is, ezen felül pedig a bergamóiak az utóbbi meccsekhez képest ismét számolhatnak a koronavírus-fertőzéséből felépülő Matteo Pessina játékával, ami minden bizonnyal nagy fegyvertényt jelent majd számukra. 

"Jelen pillanatban szabadon dönthetünk a kezdőcsapat összeállításáról, s magától értetődően azokat a labdarúgókat fogjuk holnap szerepeltetni, akik a legjobb teljesítményt nyújthatják majd a Juventus ellen. A keret mélysége mindenképpen nagy erősségünknek számít, ennek folytán pedig több különböző játékrendszert vethetünk be az egyes összecsapásokon, melyek alkalmazásáról az adott ellenfél jellemzőinek függvényében határozunk.  

Úgy vélem, hogy a srácok minden tekintetben tisztában vannak vele, hogy mekkora nyomás nehezedik rájuk, ám ezt meglátásom szerint képesek kordában tartani. Természetesen mindannyian érezzük az ehhez hasonló találkozók elengedhetetlen tartozékának számító a felfokozott légkört, illetve feszültséget, s pontosan tudjuk, hogy nem szabad egy esetleges pontvesztéssel lehetőséget adnunk a Napoli-Roma kettősnek a felzárkózásra. A holnapi megmérettetés remek felkészülései lehetőséget biztosít számunkra a május közepi döntő előtt. Mondhatni, hogy ez a találkozó lesz a Coppa Italia-finálé főpróbája, s tanulságait mindenképpen felhasználhatjuk majd a későbbi jó teljesítmény elérése érdekében. 

Az elmúlt évek rendkívül eredményes közös munkáját követően meglátásom szerint rászolgáltunk egy trófeára, melynek megszerezéséhez jelen pillanatban igen közel állunk, ugyanakkor mindennek ellenére le kell szögeznem, hogy a BL-indulás kivívása jelenti a prioritást számunkra, ugyanis a klub presztízsének, valamint jövőjének szempontjából nagyobb jelentőséggel bír, hogy ismét lehetőségünk legyen összemérni erőnket Európa legjobbjaival."

A mester számára a Juventus környezet korántsem ismeretlen, hiszen 1994 és 2003 között a fekete-fehérek utánpótlásában tevékenykedett, a közelmúltban pedig több ízben is felmerült, hogy hamarosan a felnőttcsapat kispadját is elfoglalhatja. 

"Életem során összesen húsz évet töltöttem az Öreg Hölgynél, előbb ifjúsági játékosként, majd pedig az utánpótlásszektor trénereként, ezen időszak alatt pedig rendkívül szép emlékeket szereztem. Ha volt is rá lehetőségem, hogy visszatérjek a Bianconerihez, az már a múlt, s most már kizárólag a jelen számít, ekképp nem is szabad azon gondolkodnunk, hogy mik történhettek volna meg a korábbiak folyamán. 

Az elmúlt idényekben többé-kevésbé minden olasz klub ellen sikerült győzelmet aratnunk a Serie A-ban, ugyanakkor a Juventus ellen még nem ünnepelhettünk bajnoki diadalt. Mivel az utóbbi években rendre lehetőségünk volt a világ legjobb sorozatában pályára lépni, meglátásom szerint hozzászoktunk a legnagyobb együttesek természetes környezetében megszokott légkörhöz, ebből kifolyólag pedig bátran felvehetjük a versenyt Olaszország topcsapataival is. 

Továbbra is úgy vélem, hogy nem szabad megijedünk azon kluboktól, melyek tradícióik révén nagyobb alakulatoknak számítanak, sokkal inkább bátran kell szembenéznünk velük, s rá kell bírnunk őket, hogy maguktól is felvegyék velünk a harcot. A Juventusszal szemben lejátszott legutóbbi nyolc összecsapásunk közül hat találkozó is döntetlennel végződött, ekképp most is igen szoros mérkőzéssel számolok."

A hatvanegy esztendős szakvezető az elmúlt időszakban állítólag megszakította egy játékosának doppingvizsgálatát, majd az esetet követően a szövetség egyig tisztviselőjét is sértegetni kezdte, ekképp ennek kapcsán is kérdőre vonták a fekete-kékek vezetőedzőjét. 

"A történtekkel kapcsolatban mindössze annyit kívánok elmondani, hogy sem én, sem pedig az Atalantánál dolgozó szakemberek nem akadályozták a szükséges vizsgálatok elvégzését, ebből kifolyólag nem is szakítottuk félbe a kérdéses teszteket. A továbbiakat a tárgyalóteremben fogjuk megbeszélni, mivel a pontosabb körülmények nem tartoznak a tágabb nyilvánosságra" – összegzett Gasperini. 

A Juventus huszonegy fős, mérkőzésre készülődő kerete a következő: 

ata_juve_keret.jpg