Toni: "Dybala nem mutatta meg, hogy ő a jövő kapitánya"

toni.jpgA számos olasz klub kötelékében megforduló egykori kiváló csatár, Luca Toni a tegnap nap folyamán meglehetősen érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben legfőképpen a Juventus két legnagyobb sztárjáról, Cristiano Ronaldóról és Paulo Dybaláról igyekezett kifejteni véleményét, számos figyelemreméltó megállapítást téve a két labdarúgóval kapcsolatban. 

A Serie A korábbi gólkirálya, valamint 2006-ban világbajnoki címet szerző futballista mindenekelőtt a portugál játékosról nyilatkozott a vasárnapi, Atalanta elleni összecsapás felvezetőjeként, kijelentve, hogy ugyan az ötszörös aranylabdás támadó igen fontos szerepet tölt be a Bianconeri életében, hozzáállása és viselkedése egyáltalán nem mondható megfelelőnek. 

"Cristiano természetesen rendkívül fontos futballista a Juventus számára, melyet mindennél jobban bebizonyít, hogy jelen pillanatban ő vezeti a Serie A góllövőlistáját, s jelentősége révén az eddigiek során is rengeteg ponthoz, illetve győzelemhez segítette hozzá alakulatát. Ennek ellenére megállapítható, hogy Ronaldo igen kettős érzésekkel viseltet az Öreg Hölgy iránt, ez az ambivalencia pedig a pályán is megmutatkozik" – fogalmazott a Tuttosport újságírójának kérdésére. 

"Ha visszaemlékszem, hogy én milyen személyiséggel rendelkeztem játékosként, egyaránt felfedezek hasonlóságokat és eltéréseket CR7 viselkedéséhez viszonyítva. Olykor rendkívül önző módon tudtam viselkedni a csapattársaimmal szemben, emiatt pedig bizonyára számos találattól fosztottam meg az alakulataimat, ám mikor nem sikerült gólt szereznem, nem bosszankodtam, hanem képes voltam együtt örülni a többiekkel a közös sikernek. A futball csapatsport, ezt pedig a legnagyobb sztároknak is tudatosítaniuk kellene önmagukban. 

Ha csalódások értek, melyekből gazdag pályafutásom ellenére jó néhány kijutott számomra, igyekeztem méltósággal viselni a kudarcot, s megtartottam magamnak a negatív érzéseimet. Nem tártam a világ elé, hogy mekkora veszteséget kellett elszenvednem, hiszen semmi értelme nem lett volna azon kívül, hogy néhány napig én szerepeltem volna az újságok címlapjain. Attól függetlenül, hogy Cristiano csupán a labdaszedő srácnak adta a mezét a Genoa elleni találkozó lefújását követően, egy csapat szerelését sosem szabad dobálnunk, még ha ezt alapvetően jó szándékból is tesszük. 

Az olyan bajnokoknak, mint CR7, mindenekelőtt példát kellene mutatniuk a külvilágnak. Ha a portugál bölcsebben cselekedne az ehhez hasonló szituációkban, nem kényszerülne hallgatni a sajtó rá irányuló vádjait, illetve nem kellene ilyen mértékben szembesülnie a negatív hangokkal sem. Ha magadnak okozod a problémát, majd ennek dacára a góljaid után a kamerákhoz rohansz az ellenlábasaidnak üzengetve, csak saját magadat fogod lejáratni a szurkolók előtt." 

Az egykori center ezt követően igyekezett összehasonlítani Ronaldót, valamint a bajnokság második legeredményesebb mesterlövését, az Inter talán legfontosabb játékosának számító Romelu Lukakut, akit állítása szerint jelen pillanatban sokkal komplexebb és kiemelkedőbb futballistának tart, mint a Juve kulcsemberét. 

"Igen nehéz választás lenne Ronaldo, vagy Lukaku mellett letennem a voksomat, hiszen alapvetően két eltérő stílusjegyekkel rendelkező támadóról beszélünk. Cristiano a világtörténelem egyik legnagyobb játékosa, ugyanakkor az utóbbi esztendőkben elsősorban kizárólag a góllövés terén jeleskedett, míg a belga puszta jelenlétével is képes győzelmekhez segíteni az Intert, mely nagyrészt neki köszönheti, hogy idén magasba emelheti majd a Scudettót. Romelu jelen pillanatban, többek között fiatalabb korából adódóan sokkal jobb és összetettebb labdarúgó, ugyanakkor pályafutásukat összevetve nem lehet kérdés, hogy a mérleg nyelve CR7 felé billen."

Toni mondanivalójának végén kitért Paulo Dybalára is, aki elmondása szerint egyértelműen zseninek számít, ugyanakkor mindeddig szinte soha nem volt képes betölteni azt a szerepet, melyet a Juve vezetősége szánt neki, ebből kifolyólag pedig igen elképzelhetetlen, hogy egy napon ő lesz majd a Bianconeri csapatkapitányi karszalagjának első számú birtokosa. 

"Teljesen egyértelmű, hogy Dybala helyzete jelen pillanatban az Öreg Hölgy legnagyobb problémái közé tartozik. Ha valóban 14, esetleg 15 millió eurót követel a vezetőségtől, nincs minden teljes mértékben rendben az értékítéletével. Ugyan Paulo kétségkívül zseni, aki továbbra is hatalmas potenciállal rendelkezik, azonban mindeddig szinte egyetlen alkalommal sem mutatta meg, hogy ő együttesének vezére, valamint a jövő kapitánya. Ebben minden bizonnyal nagy szerepet játszik Cristiano három évvel ezelőtti érkezése is, ám ennek az igazolásnak önmagában nem kellett volna ekkora mértékben visszavetnie az argentin teljesítményét. Meglehetősen érdekes szituáció állt elő, s az egyetlen kérdés már csak az, hogy a Juve miként lesz képes megoldani ezen problémát" – zárta szavait Toni.