Moggi: "A Juve vezetőségét nem szabad hibáztatni"

moggi_1.jpgAz Öreg Hölgy egykori általános igazgatója, a legendás Luciano Moggi a minap ismételten megszólalt a Juventusszal kapcsolatos legutóbbi híreket illetően, kifejtve véleményét a klub jelenlegi vezetőségének tevékenységéről, illetve a Bianconeri argentin futballistájának, Paulo Dybalának aktuális helyzetéről is, leszögezve, hogy meglátása szerint Fabio Paratici hatalmas hibát követne el, ha Mauro Icardira cserélné le La Joyát. 

A korábbi szakember mindenekelőtt az Andrea Agnelli nevével fémjelezett klub körül kialakult szituáció tekintetében igyekezett állást foglalni, megállapítva, hogy a vezetőség múltban elért eredményei egyértelműen őket igazolják, a koronavírus okozat gazdasági helyzetnek pedig természetszerű hozadéka a jelenlegi állapot, amiért ekképp egyáltalán nem szabad a klub első embereit okolni. 

"Ha szigorúan vállalati szempontból szeretném megítélni a Juventus jelenlegi helyzetét, azt tanácsolnám, hogy a sajtó gyűlöletkampánya miatt a vezetőség igyekezzen kizárni minden külső tényezőt, s törődjenek kizárólag az Öreg Hölggyel kapcsolatos ügyekkel. A nagyszabású médiahadjáratok idején ez a lehető legokosabb döntés, még azzal együtt is, hogy meglátásom szerint Andrea Agnelli, Fabio Paratici, illetve Pavel Nedvěd semmilyen tekintetben sem hibáztatható a kialakult helyzetért" – szögezte le Moggi a Radio Bianconera adásában. 

"Annak ellenére, hogy a szurkolók szeretik a klub meghatározó személyiségein levezetni indulataikat, az elmúlt évtized sorozatban megszerzett kilenc Scudettója minden kétséget kizáróan őket, s az általuk meghatározott út helyességét igazolja. Emellett természetesen azt is meg kell állapítani, hogy a Bianconeri a magunk mögött hagyott években jelentős anyagi forrásokkal rendelkezhetett, míg nekem sportigazgatói tevékenységem során szinte fillérekből kellett felépítenem a világ legerősebb együttesét, ez pedig szintén Andrea munkáját dicséri, hiszen az általa gyakorolt hatás nélkül a Juve nem lett volna képes ilyen eredményeket aratni Olaszországban, illetve a nemzetközi színtéren. 

Való igaz, hogy ezt az összeget az elmúlt hónapokban el is költötték, ugyanakkor mutassanak nekem egyetlen klubot, mely nem került nehéz helyzetbe a koronavírus-járvány kirobbanása óta eltelt időszakban. A COVID hatásai minden egyes alakulat költségvetését megterhelik, s nincs egyetlen olyan együttes sem, mely ne szenvedne a pandémia gazdasági következményeitől. Aki azt gondolja, hogy a Juventus vezetősége felelőtlenül gazdálkodott, s a klub kasszájának tartalmát saját hóbortjaira szórta el, az vagy tájékozatlan, vagy mérhetetlenül rosszindulatú."

Moggi a továbbiakban kifejtette, hogy a számos kritikával ellentétben a torinóiak játékoskerete egyáltalán nem számít gyengének, mivel a Serie A kiemelkedő labdarúgóinak jó része kötelékében futballozik, ugyanakkor óva intett Paulo Dybala esetleges értékesítésétől, mely véleménye szerint súlyos veszteségeket okozna az olasz rekordbajnok számára. 

"Hogy a Juve kerete gyenge lenne? Ugyan, ez nevetséges. A Bianconeri a liga legtöbb kiemelkedő játékosát magáénak tudhatja, hiszen Federico Chiesa, Matthijs de Ligt, vagy Dejan Kulusevski is fekete-fehér szerelésben játszik, s továbbra is rendelkeznek akkora erővel az átigazolási piacot illetően, hogy a legfelkapottabb hazai tehetségeket magukhoz láncolhassák, ahogy történt az például Nicolò Rovella esetében. Nicolò Barella kivételével az összes olasz kiválóság a Zebrákhoz tartozik, vagy ténylegesen, vagy pedig kölcsönben. A következő nagy szenzáció véleményem szerint Gianluca Scamacca megszerzése lehet, aki hatalmas szintlépést produkálhatna az Öreg Hölgynél, s meggyőződésem, hogy teljesítménye révén egyből beverekedné magát a kezdőcsapatba. 

Hogy mit gondolok a sajtóban emlegetett Dybala-Icardi cseréről? A világ legnagyobb őrültsége lenne. Úgy vélem, hogy a tavalyi idényben Paulo töltötte be azt a szerepet, melyet Cristiano Ronaldónak kellett volna, s biztos vagyok benne, hogy nélküle a Juve nem szerezhette volna meg a Scudettót. A Bianconeri legégetőbb gondját a kreativitás hiánya, illetve a középpálya alacsony minősége jelenti, ekképp a torinóiak két szempontból is óriási baklövést vétenének, ha értékesítenék az argentint: egyrészt megfosztanák magukat az egyetlen játékosuktól, aki villanásaival képes különbséget jelenteni a pályán, másrészt pedig gyakorlatilag elismernék, hogy idén sem terveznek érdemi erősítéseket eszközölni a csapat tengelyében. 

Bár CR7 továbbra is élő szerződéssel rendelkezik, semmi sem garantálja, hogy jövőre is a Juventusban fog szerepelni, s meglátásom alapján el is kellene engedni a kezét, elsősorban a bére által jelentett hatalmas anyagi teherből kifolyólag. Ezen felül a portugál, jellemének köszönhetően szinte minden tekintetben ráuralkodik az együttesre, mely minden leleményességét elveszti ezáltal, egy állandóan azonos szisztémában futballozó gárda legyőzése pedig nem is jelent nagy nehézséget az ellenfelek számára" – zárta szavait Moggi.