Helyzetjelentés – Az utánpótlás és a női csapat

juve_u19.jpgHajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy imádott klubunk nem csak egy felnőtt férfiegyüttesből áll, hanem van egy tartalék, egy ifjúsági és egy hölgyek által alkotott gárda is, akikről általában igencsak keveset hallhatunk. Ezt a hiányt szeretnénk pótolni nemrég indult sorozatunkkal, ami mindig az aktuális hét eseményeit fogja bemutatni.

Ezen a héten a hölgyek a válogatott szünet miatt nem léptek pályára, így csak a Primavera és a B csapat meccseiről számolhatunk be. Az U19-esek szombaton futottak ki a gyepre a kilencedik helyezett Milan vendégeként. Andrea Bonatti fiai a 4-4-2-es hadrendben, a következő kezdőcsapattal indultak harcba, és arattak 1-0-ás győzelmet, Da Graca góljával. Ebben az idényben már 13. alkalommal talált be a 18 esztendős Cosimo Marco Da Graca. Egy tetszetős, több mint 10 passzt tartalmazó támadás után, Matías Soulé a negyedik minutumban a védők mögé juttatta a labdát, és a résbe beinduló csatár a tizenhatoson belülre érve átcsippentette a kifutó kapus felett a játékszert, ami a bal alsó sarokba pattogott.  A hátralévő időben a piros-feketék nem tudták kiegyenlíteni az állást, így nagyon fontos három pontot szerzett a dobogóra vágyó vendégcsapat. A Bianconeri jelenleg négy pont hátrányban van a harmadik helyezett Inter mögött, de egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, míg a Milan a vereséggel a  tizedik helyre csúszott hátra. A jövő héten a tizenhatodik pozícióban lévő Ascoli ellen lehet folytatni a pontok gyűjtését.

A csapat trénere, Andrea Bonatti a csapatok neveit tekintve rangadónak számító találkozót követően a következőképpen értékelte fiai győzelmét a Juventus hivatalos oldalának: "Mindenekelőtt szeretnék gratulálni a srácoknak, akik nagyszerű mérkőzést játszottak, egy meglehetősen erős ellenféllel szemben. Ilyen hosszú szünetet követően igen nehéz újból a megfelelő koncentrációval futballozni, ám ma végig a kellő mentalitást képviseltük, s a kezdetektől fogva remek futballt mutattunk be, számtalan gólszerzési lehetőséget teremtve. Rendkívül elégedett vagyok a csapat önfeláldozó szellemiségével, melyet kiváltképp az utolsó húsz perc kemény védekezési szakaszában mutattunk, mikorra energiánk már jócskán alábbhagyott, s mégis képesek voltunk megóvni kapunkat a Milan ostromaitól."  

A Serie C-ben szereplő második csapat, mindkét eheti mérkőzésén 1:1-es döntetlent ért el. A szerdai napon a tizennyolcadik Pistoiese vendégeként tettek kísérletet a fiúk a három pont bezsebelésére, mely összecsapásra a 4-3-2-1-es felállást választotta Lamberto Zauli. A tizenegyedik percben a hazai kapus nagy védése mentette csak meg a kaput a góltól, de a félidő első fele innentől a hazaiaké lett, akik sorozatban alakították ki a helyzeteket, hogy aztán az utolsó húsz percre már csak egy fölé szálló lövés maradjon a tarsolyukban, melyet a 45. minutumban eresztettek el. A fekete mezesek a második játékrészt is kontroll alatt tartották, így némileg váratlanul született meg a Juve vezető gólja. A 69. percben Andrea Brighenti jobb oldali lapos centerezésére középen Alejandro Marqués érkezett, és öt méterről a kapuba belsőzött. A szünetben csereként pályára lépő játékos hatodik gólját jegyezte a sorozatban. Innentől a 85. percig semmi említésre érdemes nem történt, akkor viszont a fekete-fehérek büntetőterületén belül oda-vissza pattogott a labda, aminek a végén Samuele Maurizi esett össze egy szabálytalanság után, és a megítélt tizenegyest Matteo Chinellato lőtte Franco Israel kapujába. A gól után a Pistoiese támadott a győzelemért, de a legnagyobb helyzet a Zebrák előtt adódott a 96. percben, ám az eredmény már nem változott.

A találkozó után természetesen Zauli is megtette ilyenkor szokásos érékelését a klub hivatalos platformjának, melynek során elsősorban a felkészülési idő szűkösségét emelte ki. "Igen kevés időnk volt felkészülni az összecsapásra, ám ennek ellenére a lehető legjobb teljesítmény szerettük volna nyújtani, hogy mindenki számára bebizonyíthassuk elhivatottságunkat és minőségünket. A találkozót megelőző három találkozónkon rendre vereséget szenvedtünk, ekképp mindenképpen vissza kívántunk térni a pontszerzés útjára, hogy ezáltal újabb lépést tegyünk a rájátszás elérése felé, mivel az eddigiek alapján egyértelműen megérdemeljük az e kiírásban való szereplést. Ma fontos lépést tettünk Pistoiában, ugyanakkor már az elmúlt, Alessandria elleni megmérettetésünk idején is partiban voltunk az ellenféllel, s mentalitásunk minden tekintetben jónak mondható, annak ellenére, hogy a kulcsszituációkat igen kevés esetben vagyunk képesek kihasználni. 

Hogy mi a véleményem Enzo Barrenecheáról? Meglátásom szerint egy kiváló játékosról beszélünk, aki rengeteget fejlődött az utóbbi időben, s mai is nagyszerűen futballozott, hatalmas elszántságot tanúsítva a pályán töltött percei során. Úgy vélem, hogy rendkívül egyedi karakterrel rendelkezik, ami mindenképpen nagy előnyt jelent számára, fizikai ereje pedig szintén kiemelkedőnek mondható, ekképp határtalan boldogságot érzünk, ha arra gondolunk, hogy kötelékünkben tudhatjuk őt."

Vasárnap a hetedik helyen álló Pontedera ellen adódott esély a javításra, ráadásul hazai pályán, és erre megint a múlt találkozón látható formáció tűnt a legjobb választásnak. Marley Aké a negyedik percben életerős lövéssel tesztelte az ellen portását, de gól ekkor még nem született. Ezt követően a 16. percben egy jobb szélről belőtt labda érkezett Akétól, és a rövid oldalon berobbanó Marqués megszerezte eheti második gólját, ezen a meccsen pedig a vezetést, melyet meg is duplázhatott volna, ám a 39. minutumban ajtó-ablak helyzetben a hosszú sarok mellé lőtt. A második félidő elején a nagy kedvel focizó Aké 20 méterről próbálta felmérni Edoardo Sarri kapus figyelmét, de ő ismét résen volt, majd az 54. percben Israel szabálytalankodott 11-est érően, de Andrea Magrassi csúnyán fölé bombázta a büntetőt. A következő negyven percben mindkét csapat előtt bőven adódott gólhelyzet, de találat csak akkor született, amikor az Öreg Hölgy már-már elkönyvelte a győzelmet. A 94. percben Giovanni Benericetti érkezett a tizenegyespont környékén Lorenzo Milani felívelt labdájára, és aránylag könnyedén bólintott a kapu közepébe. Milani a nyolcadik gólpasszát adta idén. Ezzel a két döntetlennel a kilencedik helyen áll a tabellán a Bianconeri, 18 pont hátránnyal a vezető Como mögött. A negyedik helyezett Renate ellen lépnek legközelebb pályára a fiúk, idegenben, ezen a héten vasárnap.

A lefújást követően Zauli ismételten az Öreg Hölgy csatornájának kamerái elé állt, az előző mérkőzésnél azonban jóval borúsabb hangulatban nyilatkozott, melyben minden bizonnyal közrejátszott az ellenfél kései egyenlítő találata is. "Az elmúlt összecsapásainkhoz képest sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk a mai megmérettetésen, s ugyan számos helyzetben vállaltunk igen nagy kockázatot, úgy vélem, hogy egy erősebb együttessel szemben ez megengedhető játékfelfogásnak számít. Sajnálatos módon nem védekeztünk elég jól, s még nagyobb csalódottsággal tölt el bennünket, hogy a Pontedera az utolsó pillanatokban képes volt megszerezni az egyenlítő gólt, hiszen az önbizalmunk, illetve a bajnokság szempontjából is igen fontos mérkőzésnek számított a mai összecsapásunk. 

Az idei szezon alapszakaszában még négy meccs áll előttünk, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy bejussunk a rájátszásba, ahol egyértelműen le akarjuk tenni a Juventus névjegyét. A találkozó utolsó negyed órájában némiképp könnyelműek voltunk, ugyanakkor mindenekelőtt a pozitív dolgokat kell szem előtt tartanunk, hiszen végső soron kizárólag ezekből építkezhetünk a továbbiakban. Hogy miért döntöttem Matteo Anzolin kezdőként való szerepeltetése mellett? Úgy véltem, hogy az utóbbi időben nem kapott elég lehetőséget a kezdőcsapatban, ekképp ezúttal az első perctől fogva a pályán tartottam, ezen döntésem pedig helyesnek is bizonyult, hiszen a balhátvéd kiválóan futballozott ma."

Amint már említettük, a hölgyek válogatott meccseket játszottak, ők 15-en képviselték a fekete-fehér színeket. Az olasz csapat keretében tízen voltak ott, név szerint: Lisa Boattin, Barbara Bonansea, Ariana Caruso, Valentina Cernoia, Aurora Galli, Sara Gama, Cristiana Girelli, Laura Giuliani, Martina Rosucci és Cecilia Salvai. Finnországot Tuija Annika Hyyrynen, Svédországot Andrea Hurtig és Linda Brigitta Sembrant, Dániát Sofie Junge Pedersen, míg Csehországot Andrea Stašková képviselte. Pedersen egy félidőt kapott az íreket idegenben 1:0 arányban legyőző dánoknál, Olaszország pedig szintén 1:0 arányban győzte le Izlandot, a gólszerző Caruso volt.