Elemzés – a Genoa elleni mérkőzés

buffon_es_pinsoglio_felfele_nez.jpgUgyan az Öreg Hölgy hétvégi összecsapása előtt erősen kérdéses volt, hogy Andrea Pirlo együttese a Napoli ellen aratott, minden bizonnyal kulcsfontosságú diadalt követően képes lesz-e átmenteni jó formáját, a Bianconeri számára nem okozott nagy gondot a középmezőny alján álló Genoa legyőzése, habár a Grifoni a mérkőzés egyes szakaszaiban igencsak kiélezett helyzeteket okozott az olasz rekordbajnoknak, ám találóbb lenne az a kifejezés, hogy a torinói alakulat magát sodorta a rizikós szituációkba. A fekete-fehérek ezúttal is nagyszerű mentalitással léptek pályára, ugyanakkor a szinte minden tekintetben kiváló első játékrészt követően erősen visszaállt a jelen pillanatban a tabella harmadik pozícióját elfoglaló csapat, s nem egyszer az ismét magabiztosan teljesítő Wojciech Szczęsny bravúrjain múlt, hogy a Gianluca Scamacca révén a második félidő elején szépítő vendégek nem szerezték meg az egyenlítő találatot. Mindennek ellenére a Zebrák korántsem lélegezhetnek fel, ami igaz a Maestróra is, hiszen az igazán nagy megmérettetést jelentő összecsapások még tárt karokkal várnak a címvédőre, mely csapat kezdetnek jövő vasárnap az igencsak jó formában lévő Atalanta otthonába látogat, mely mérkőzésen minden bizonnyal mindkét fél szeretne majd nagy lépés tenni a jövő évi Bajnokok Ligája-részvétel kivívása felé.

Olyan elképesztően kiemelkedő teljesítményt nem láthattunk, azonban jóból volt elég sok. Kezdésnek megemlíthetjük Adrien Rabiot-t, aki a pálya minden részén fellelhető volt, mindenből kivette a részét, de szokás szerint védekezésben volt igazán jó. Morata lőtt egy gólt, és egy számára kissé idegen feladatot végzett, Kulusevski szintén gólt szerzett, emellett végre a mezőnyben nyújtott teljesítménye is lényegesen jobb volt, mint az utóbbi időben. Úgy tűnt, mintha ez a találat önbizalmat adott volna neki, és ezt a játékos maga is megerősítette, remélhetőleg szépen elkezd majd javulni a teljesítménye. Danilónak néha akadt gondja védekezésben és labdakihozatalokban, viszont kiosztott egy gólpassz mellett még két kulcspasszt is, és még öt tisztázás is szerepel a neve mellett. Szczęsny sokkal magabiztosabb volt minden téren, 100% pontossággal passzolt, emellett fontos védéseket is bemutatott, még ha csak kétszer is kellett hárítania. Bentancur szokása szerint kritikus helyeken adott el labdákat, de amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy öt kulcspasszt osztott ki védekező középpályás létére. Cuadradót védekezésben Zappacosta nem egyszer megverte, sokszor elég csúnyán, viszont a neve mellett ott van egy gólpassz, ami számára már a tizenharmadik ebben a szezonban, amivel az utóbbi 15 év legtöbb asszisztot kiosztó Juventus-játékosa, holtversenyben mesterével, Andrea Pirlóval. Chiesa jó szokása szerint remek megmozdulásokat vitt véghez, a második találatban kulcsszerepe volt, azonban volt a saját térfelén banális hibája és egy kontra végén hatalmasat hibázott, amivel le lehetett volna zárni a mérkőzést.

De Ligt statisztikái ugyan kiválóak, mindössze egy párharcot vesztett, hosszú passzaiból is csak egy volt pontatlan, 98% pontossággal passzolt, viszont a kapott gólban benne volt, mostanában elkezdett romlani a teljesítménye, és egyre jellemzőbb rá, hogy könnyen megadja magát, rájátszik az esetre, most is erre faragott rá. Chiellininek volt egy-két fontos tisztázása, de sok emlékezetes dolgot nem nyújtott. Ronaldo ezen a mérkőzésen nem volt jó magához képest, pár méterről hagyta ki ziccerét, és további öt próbálkozásában nem sok veszély volt. Statisztikái nagyon jók, különösen abban volt kiemelkedő, hogy mindössze egy párharcot vesztett el és mind az öt csele bejött.

A cserék közül McKennie és Dybala számított jó döntésnek, előbbi gólt lőtt, utóbbi pedig mezőnyben segített sokat, még ha tudjuk is azt, hogy ettől többre is képes. Alex Sandro ugyan egy teljes félidőt játszott, ám mégis csak a meccs vége felé játszott igazán emlékezetesen, különösképp támadásban.

kepernyofelvetel_599.png

Annak ellenére, hogy ezúttal is leginkább amiatt jött össze a győzelem, mert a játékosok erőn felül teljesítettek, attól még taktikai érdekességeket felfedezhettünk. Íme pár:

 

Mérkőzés embere: Adrien Rabiot