Barillà: "Allegri csak pletyka, míg Buffon távozni fog"

gigi_maxi.jpgA TuttoJuve újságírója, Mirko Di Natale a minap hosszabb interjút készített a La Stampa munkatársával, az általában megbízható értesülésekkel rendelkező Antonio Barillàval, aki egyebek mellett szót ejtett az Öreg Hölgy átigazolási piac tekintetében kifejtendő lépéseiről, illetve a Bianconerinél jelen pillanatban is zajló átalakítási folyamatokról. 

A torinói illetőségű lapnak tudósító szakember mindenekelőtt a Juventus tegnapi, Napoli elleni összecsapásáról, továbbá a mérkőzés várható következményeiről beszélt, kijelentve, hogy a fekete-fehérek sokkal magabiztosabban futballoztak, mint a szezon eddigi meccseinek túlnyomó részén, emellett pedig csapatként is eredményesek tudtak lenni. 

"A Bianconeri tegnap este minden tekintetben úgy futballozott, ahogy azt kellett, mivel Andrea Pirlo együttese rendelkezett az ilyen összecsapások megnyeréséhez szükséges elszántsággal, akaraterővel, valamint a kellő hozzáállással. Ugyan az eredmény mindenképpen pozitívnak mondható, hiszen jobb helyzetbe hozza az Öreg Hölgyet, másfelől nézve csalódottságot kelt az emberben, hiszen a Juventus éppen az idény legfontosabb találkozóin nem volt képes így játszani. Természetesen a mérkőzés képét illetően továbbra is vannak hiányosságok, ugyanakkor az együttes szellemisége mindenképpen megfelelőnek számított a Napolival szemben."

Talán most, hogy a bajnoki cím iránti remények végleg szertefoszlottak, a Juve képes lesz egy hozzá méltó teljesítménnyel bebiztosítani a BL-szereplést az elkövetkezendő hetekben? 

"A legfontosabb jelen pillanatban a Bajnokok Ligájába-kvalifikáció kiharcolása lenne, ugyanis ennek elmaradása esetén a torinói klub hatalmas anyagi veszteséget szenvedne el, mely az előttünk álló esztendőkre nézve is meghatározó jelentőséggel bírna. Ennek ellenére a vezetőség nem lenne teljes mértékben elégedett a szóban forgó eredménnyel, mivel az idényt megelőzően jóval többet vártak el a csapattól, s nagy aggályaik vannak az együttes formájával kapcsolatban, mely a jelenlegi szezonban egyetlenegyszer sem tudott huzamosabb időn keresztül folytonosságot mutatni, mivel játékukat mindig kisebb-nagyobb hullámvölgyek jellemezték, ez pedig számos, könnyen megszerezhetőnek tartott pont elvesztésével párosult."

Sokak szerint Andrea Pirlo edzői mentalitását tekintve is változás állt be a tegnapi nap folyamán, ám továbbra sem lehet tudni, hogy a Maestro fellégezhetett-e a siker következtében. 

"A klub vezetőség a szezon során minden alkalommal, még a legnehezebb pillanatokban is kiállt Pirlo mellett, s bár egy Napoli elleni kudarc elkerülhetetlenül más forgatókönyvek megvalósulását irányozta volna elő, a győzelem miatt mind a Juventus, mind pedig a mester fellélegezhettek. Ennek ellenére természetesen a Juve alapvető céljai továbbra is változatlanok, s feltett szándékuk kijavítani a keret hiányosságait a nyári mercato folyamán, ezen felül pedig a pillanatnyi eredményektől függetlenül dönteniük kell a Pirlo-projektről is, hiszen mindmáig nem határozták el egyértelműen, hogy a szezon végén a folytatás, vagy az utak elválása mellett teszik-e majd le a voksukat. Andrea ugyanakkor meglehetősen jó pozícióban van, hiszen a kudarcok ellenére magáénak tudhatja az öltöző bizalmát, akik szakadatlanul lelkesednek az elképzeléseiért, ami távozásuk pillanatában nem volt elmondható az Öreg Hölgy előző két tréneréről."

Ez azt jelenti, hogy Massimiliano Allegri a pletykák ellenére nem fog visszatérni Torinóba? 

"Ha a Juventus úgy döntene, hogy meneszti Pirlót, Allegri neve magától értetődő módon felbukkanna a lehetséges utódjelöltek között. Ne felejtsük el, hogy a sorozatban öt Scudettót szerző trénert élő szerződés mellett mentették fel állásából, azonban a kirúgásával várt futballforradalom nem következett be, mivel az elmúlt két esztendőben a Juve sokkal rosszabb eredményeket ért el, mint Massimiliano irányítása alatt, ezzel pedig a vezetőség is tisztában van. A visszatéréséről szóló híresztelések ugyanakkor egyelőre csupán találgatásoknak számítanak, az Andrea Agnellivel való találkozó pedig tudomásom szerint valóban csak egy baráti eszmecsere volt, amibe nem szükséges többet belelátni."

Az elmúlt napok pletykáiban számtalanszor szolgáltatott témát a Zebrák két legendájának, Gianluigi Buffonnak és Giorgio Chiellininek jövője, a szakember pedig a veteránok jövőjével kapcsolatban is érdekes állításokat fogalmazott meg, leszögezve, hogy értesülései szerint a kapus távozni fog a nyári átigazolási piac során. 

"Hogy mi áll Gianluigi Buffon tegnapi szerepeltetésének hátterében? A legegyszerűbb magyarázat az, hogy Pirlo eredetileg valóban Wojciech Szczęsny-t akarta játszatni, ugyanakkor valaki szólhatott neki, hogy a lengyel Torino elleni hibái miatt nem lenne célszerű még egy mérkőzésen kezdetését kockáztatni, így végül az egyébként is régen bevetett Buffont küldték ki a pályára az első perctől fogva.

Gigi továbbra sem veszített jelentősen a fényéből, mivel negyvenhárom esztendős kora ellenére még mindig kiváló reflexekkel, illetve nagy rugalmassággal rendelkezik, mely által egyértelműen bebizonyította, hogy ismét egy újjászületésen megy keresztül, ahogy az pályafutása alatt már néhányszor megtörtént vele ez.

Ez a jövőt illetően is fontos szempont lehet, mivel információim szerint a vezetőség hezitálása kételyeket ébresztett Buffonban, aki az idény végét követően távozni fog a Juventustól, hogy egy új kalandba vágjon, mely azonban nem csak a labdarúgásra korlátozódhat, ekképp előfordulhat, hogy a hálóőr más területen próbálja ki magát. 

Giorgio Chiellini helyzetét igen nehéz lenne meghatározni, mivel a közeljövőben ő maga dönt majd a folytatásról, annak függvényében, hogy milyen fizikai állapotban lesz a szezon végén, ám az elmúlt összecsapásokon számtalan esetben bebizonyította, hogy egészségesen továbbra is képes különbséget jelenteni a futballpályán. Ha nem vonul vissza, értesüléseim alapján mindenképpen lemondaná a válogatottságot, hogy kizárólag a Juventusra koncentrálhasson, míg ha karrierjének befejezése mellett határoz, elsősorban a klub vezetőségében kapna helyet. Giorgio mindig is nagyon figyelmes volt önmagával, így tökéletesen ismeri saját jellemzőit, melynek következtében ő lenne az első, aki megértené, hogy a továbbiakban már nincs rá szükség."

Barillà végezetül arról beszélt, hogy ha a két legenda elhagyná az alakulatot, az Öreg Hölgy semmiképpen sem keresne hozzájuk hasonló karakterrel rendelkező futballistákat, mivel Fabio Paratici és Andrea Agnelli változatlanul úgy vélik, hogy a Juventus legfontosabb projektjének a fiatalítás folytatásának kell lennie. 

"Ha Buffon és Chiellini távoznának május végén, a Bianconeri nem keresne helyükre új vezéregyéniségeket, mivel a klub úgy véli, hogy a csapat öltözőjében kezd kialakulni egy olyan, fiatalok által alkotott mag, ami idővel betölti majd a legendák után maradt űrt. A Juventusnak széles perspektívában kell szemlélnie a piaci lehetőségeket, példának okáért mindenképpen meg kell oldaniuk a balhátvédekkel kapcsolatos kérdést, mivel ezen a poszton Alex Sandrónak évek óta nincs megfelelő helyettese, Federico Bernardeschit értékesíteni akarják, míg Gianluca Frabotta egyelőre nem nevezhető biztos alternatívának. 

A Bianconerinek a mercato kezdete előtt minden tekintetben ki kell értékelnie a lehetőségeit, mind eladási, mind pedig vételi oldalon, hiszen a középpálya vitathatatlanul erősítésre szorul, a várható távozók miatt pedig a támadósorba is új igazolások kellenek majd. Buffon és Barzagli elsősorban azért tértek vissza a klubhoz valamilyen formában 2019 nyarán, hogy Maurizio Sarri mellett is összetartsák a keretet, ugyanakkor Andrea Pirlo alatt ezen szerepkör feleslegesség vált, hiszen a Maestro egyedül is képes ellátni ezt a feladatot" – állapította meg összegzésképpen az újságíró.