Cannavaro: "Hiba lenne meneszteni Pirlót"

cannavaro_pirlo.jpgA legendás olasz védő, a 2006-ban az Azzurri mezében világbajnoki címet ünneplő Fabio Cannavaro a minap hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben legfőképpen a holnap esti Juventus-Napoli összecsapás kapcsán ejtett szót, kijelentve, hogy az Öreg Hölgy kétszeresen is hibát követne el, ha negatív végeredmény esetén menesztené a csapat vezetőedzőjét, Andrea Pirlót. 

A mindkét alakulatban megforduló, jelen pillanatban negyvenhét esztendős egykori futballista mindenekelőtt kijelentette, hogy meglátása szerint a Bianconeri minden tekintetben tisztában van a Maestro helyzetével, ebből kifolyólag eltávolítására is igen kevés esély mutatkozik, annak ellenére, hogy a média napok óta a korábbi középpályás utódját igyekszik megtalálni cikkeiben.  

"Véleményem szerint  a sajtónak nem felszítania, hanem lehűtenie kellene a kedélyeket. A Juventus vezetősége tavaly augusztusban minden tekintetben tisztában volt vele, hogy mekkora kockázatot jelent Andrea Pirlo vezetőedzői kinevezése a tréner tapasztalatlanságából kifolyólag, ugyanakkor emiatt nem lehet felelősségre vonni Andrea Agnellit" – szögezte le az egykori középpályással köztudottan jó viszonyt ápoló, jelen pillanatban Kínában edzősködő szakember a La Gazzetta dello Sportnak. 

"Logikus, hogy Pirlónak időre van szüksége ahhoz, hogy kiforrott elképzelésekkel rendelkező szakember váljon belőle, emiatt pedig a Juventus szurkolóinak mindenképpen türelemmel kell viseltetniük iránta. Nem szabad elhamarkodottan ítéletet hozni Andrea munkásságát illetően, hiszen az Öreg Hölgy még harminc bajnoki pontot szerezhet a jelenlegi idényben, ekképp ha rajtam múlna a döntés, mindenképpen csak május végén hoznék határozatot a Bianconerinél fennálló edzőkérdésben.

Pirlo rengeteg pozitív dolgot hozott a Juventushoz, s utóbb kifizetődő folyamatokat indított el, mivel számos fiatalnak adott bemutatkozási lehetőséget, emellett pedig nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy egy sokszoros bajnokokkal teli öltözőt kellett átvennie, ami senkinek sem jelentene könnyű feladatot. Bizonyos dolgok természetesen nem működtek, s számos alkalommal követett el kisebb-nagyobb tévesztéseket, ugyanakkor hibázni emberi dolog, ekképp nagy álszentségnek számít felelősségre vonni Andreát a mellényúlásai miatt. 

A Juve és Pirlo kapcsolatát nem felrúgni kell, hanem megerősíteni. Ha az Öreg Hölgy menesztené a trénert, elismernék, hogy kidobtak egy évet az ablakon, hiszen semmi sem változna a tavaly nyári állapotokhoz képest. Ha a Bianconeri meghozná ezt a döntést, kétszeresen is hibát követnének el, azonban ez nem csak az ő mellényúlásuk lenne, mivel a futballistákat is terheli a felelősség a pályán, valamint a pályán kívül elkövetett tetteikért."

Cannavaro ezt követően az olasz labdarúgás problémáiról igyekezett véleményt alkotni, kijelentve, hogy Itália futballjánál jelen pillanatban a kontinens összes többi bajnoksága magasabb szinten áll a szervezetek struktúráját illetően, ám ennek ellenére természetesen reményt keltő jelek is felbukkantak az utóbbi időben. 

"Sajnálom, de meg kell állapítanom, hogy az olasz futball jelen pillanatban messze elmarad Európa többi topbajnokságának szintjétől, ám infrastrukturális szempontból még az amerikai MLS is magasabb fokozaton áll, mint a Serie A. A legnagyobb problémát meglátásom szerint az jelenti, hogy az egyes klubok jóval többször hagyatkoznak tapasztaltabb labdarúgókra, mint a fiatalokra, akiknek sok esetben egyáltalán nem adják meg a fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges lehetőséget, ami egész labdarúgásunk jövőjét ellehetetleníti. 

A Serie A sokkal kevesebb izgalmat tartogat, mint a többi pontvadászat, ennek ellenére Olaszországban továbbra is meg vannak győződve a saját igazságukról, s még mindig a taktikai felsőbbrendűséget hangoztatják, holott mára mind Anglia, mind pedig Spanyolország lehagyta a calciót e tekintetben. Egyes elemek azonban reményt adnak az újjászületésre, mint például a válogatott, ami jelen pillanatban maga is reneszánszát éli. 

Roberto Mancini alakulata nagyszerű együttesnek számít, mivel mind az általuk megvalósított futball, mind pedig az alapvető játékkoncepció első osztályúnak tekinthető. Annak ellenére, hogy az Azzurri mindeddig csak selejtezősorozatokban lépett pályára, meggyőződésem szerint a nyári Európa-bajnokságon, illetve a jövő évi világbajnokságon is főszereplők lehetnek."

A két fél legutóbbi összecsapása előtt a Partenopei mestere, Gennaro Gattuso volt meglehetősen nehéz helyzetben, most pedig éppen egykori csapattársa találhatja magát hasonló szituációban, ám Cannavaro szerint a korábban az AC Milan együttesét is vezénylő tréner az utóbbi időben elért eredményekkel elhallgattatta kritikusait. 

"Egy egyfajta mosógéphatás, legalábbis én ekképp nevezem az edzőket érő bánásmódot, ami a szülővárosomat, Nápolyt, valamint egész Olaszországot jellemzi. A trénereket előbb vérig sértik, majd kicentrifugázzák őket, jobb eredmények esetén pedig azonnal sietnek a ruhájuk megszárításával, mintha korábban semmi sem történt volna. Ez a jelenlegi szezonban megtörtént Rinóval, Andreával, illetve a Benevento Juventus elleni sikerét megelőzően Pippo Inzaghival is, ezt pedig nem azért mondom, mert mindegyiküket barátomnak tudhatom személyes tekintetben is.

Két hónappal ezelőtt szinte mindenki úgy vélte, hogy Gattuso a legrosszabb edzők egyike, azonban egy tréner munkásságát nem a közvélekedés, hanem egyedül mutatói ítélhetik meg. Most, hogy a Napolihoz visszatérhettek a korábban oly sokáig hiányolt alapemberek, rögtön négy győzelmet arattak egymás után, ekképp pedig az szurkolók ismételten piedesztálra emelik Gennarót, annak ellenére, hogy néhány héttel korábban a pokolra kívánták. Egy szakembernek mindig szembesülnie kell az efféle megnyilvánulásokkal, mivel a drukkerek hangulata képes egyik pillanatról a másikra megváltozni" – összegzett a korábbi védő.