Visszhangok a derbi után

geza_toro.jpgA Juventus és a Torino tegnap esti, 2-2-es döntetlennel végzőző összecsapását követően természetesen az olasz sajtó egyes képviselői, illetve az Öreg Hölgy egykori futballistái sem hagyhatták szó nélkül a történteket, akiket az itáliai média jobbára közvetlenül a lefújás után bírt szóra az eseményekkel kapcsolatban.  

Az eseményekben közvetlenül érintett személyek közül a Granata elnöke, Urbano Cairo adott nyilatkozatot, melyben a sportvezető leszögezte, hogy véleménye szerint a Bianconeri jelentős bírói segédletnek köszönhetően menthetett pontot a Bikák otthonában, mivel az első félidőben Matthijs de Ligt egyértelműen faultot követett el Andrea Belottival szemben, melynek következtében büntető járt volna a hazai alakulatnak. 

"Úgy vélem, hogy a Toro rendkívül jó mérkőzést játszott, s igen erős akaraterejének, valamint kiváló mentalitásának köszönhetően egészen a lefújásig meccsben tudtunk maradni a Juventusszal szemben, mely meglehetősen ritkán fordult elő az utóbbi évtizedben. A futballistáink igen magas színvonalú futballt mutattak be az első játékrészben, s annak ellenére, hogy továbbra is hosszú út áll előttünk, a jelenlegi pontszerzés hatalmas önbizalommal ruházhat fel bennünket a továbbiakra nézve" – jelentette ki Cairo a találkozó után. 

"Hogy de Ligt és Belotti esete tizenegyes volt-e? Szerintem egyértelműen igen, ha pedig ennek alapján kellene megítélnem a találkozót, azt is mondhatnám, hogy az Öreg Hölgy csak a bírói segédletnek köszönhetően nem kapott ki a mérkőzésen, azonban az ehhez hasonló megmérettetések mindig tartogatnak néhány kérdéses szituációt, s az a legfontosabb, hogy ma este a szükséges mentalitással léptünk pályára, két nagyszerű új igazolásunk, Rolando Mandragora, illetve Antonio Sanabria pedig megmutatták, hogy megérte ekkora összeget fektetni szerződtetésükbe" – értékelt a sportvezető. 

Az ismertebb olasz újságíró, a játékosként korábban számos klubcsapatban megforduló Paolo Ziliani a találkozó alatt Twitter-oldalán közzétett posztjaiban közvetítette a meccs fontosabb eseményeit, melyekben többek között éles kritikát fogalmazott meg az olasz rekordbajnok egyesfutballistáival, illetve magával Pirlóval kapcsolatban, kijelentve, hogy a Maestro taktikai elképzelései teljes mértékben átláthatatlanok, ekképp alapvetően is kudarcra vannak ítélve. 

"Úgy vélem, hogy de Ligt Belottival szemben elkövetett faultja után mindenképpen büntetőnek kellett volna következnie, ám megítélésem szerint a videobírót kezelő asszisztens leginkább az alvással foglalkozhat a mostani találkozón. A legjobb hírt a támadó számára talán az jelentette, hogy nem kellett amputálni a lábát a holland »szerelésének« következtében. 

Dejan Kuluševski a Laziónak kiosztott gólpasszát követően eredményesen segítette Antonio Sanabria tevékenységét is, ám a továbbiakban jó lenne látni, hogy egy csapattársának is megpróbál előkészíteni egy veszélyesnek ígérkező helyzetben, ahelyett, hogy a védelem egyik tagjának valamely testrészébe bombázná a játékszert. Vele párhuzamosan a mai nap Wojciech Szczęsny is rendkívül szintalatti produkciót nyújtott, mivel a Torino mindkét góljánál hatalmas hibát követett el, a bizonytalanságát szemlélve pedig már-már nosztalgiával kellett visszatekintenem Carlo Pinsoglio, vagy Edwin van der Sar fekete-fehérben mutatott korábbi megmozdulásaira. 

Hogy mit gondolok Pirlo edzői munkásságáról? Egyre inkább úgy vélem, hogy Andrea egy másik dimenzióban él, mivel a találkozót követően hosszasan fejtegette a szilárd védekezést megvalósító együttesekkel szemben alkalmazandó taktikát, ám én egészen egyszerűen nem értem, hogy a Juventusnak miért okoz problémát egy Verona, Benevento, Spezia, Crotone, Genoa, vagy akár Torino-szintű alakulat hátsó alakzatának megbontása. Lassan úgy tűnik, mintha a Maestrón kezdene eluralkodni a teljes zavartság" – szögezte le szarkasztikusan Ziliani. 

Az Azzurri és az Öreg Hölgy egykori támadója, Luca Toni a RAI Sport 2 televíziós csatorna tegnap éjjeli adásában fogalmazta meg észrevételeit a derbiről, illetve a Juventus futballistáinak napokban megrendezett házibulijáról, véleménye szerint pedig a fekete-fehérek három labdarúgója egészen szégyenteljes viselkedést tanúsított a szóban forgó ügy idején, ugyanakkor igyekezett megvédeni egykori csapattársát, Andrea Pirlót, aki meglátása alapján semmilyen tekintetben nem hibás a tegnapi eredményért. 

"Sajnálatos, hogy a Juventus futballistái, rendkívüli felelőtlenségről tanúbizonyságot téve egy ilyen mértékű összejövetelt szerveztek az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy pontosan tisztában vannak a koronavírus-járvány pusztító hatásával. Szégyen, hogy megengedhettek maguknak egy ilyen jellegű cselekedetet, hiszen éppen az ő feladatuk lenne példát mutatni a külvilág számára, mivel egy futballistának a pályán kívül is minden értelemben profiként kell viselkednie. 

Hogy mit gondolok a derbiről? Úgy vélem, hogy azok, akik Andreát hibáztatják az Öreg Hölgy kudarcaiért, csak felszínesen ítélik meg a helyzetet, s a legkönnyebb utat választják elégedetlenségük kifejezéséhez. Az együttes legnagyobb problémájának véleményem szerint az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan jelen pillanatban is a középpálya alacsony minősége számít, mivel a mostani idényben már az sem egészen biztos, hogy mely futballistákat lehet biztonsággal bevetni a kérdéses csapatrészben, hiszen szinte mindegyikük képes hatalmas hibák elkövetésére, azonban az alakulatok szilárdságát éppen a középpálya egységessége befolyásolja leginkább. A keret sokkal inkább felelős a Juve idei szezonjáért, mint Pirlo, aki semmilyen tekintetben nem nevezhető hibásnak" – fogalmazott Toni. 

Egykori társa mellett a szintén a fent említett csapatok ikonjának tekinthető Gianluca Zambrotta is szót ejtett az olasz rekordbajnok körül kialakult szituációról, ám a rendkívül sokoldalúnak számító egykori futballista a támadóhoz képest jóval szűkszavúbban kommentálta az eseményeket. 

"Egyértelműen kijelenthető, hogy a Juventus jelenleg azt kockáztatja, hogy lemarad a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezésekről, mely mind sportszakmai, mint pedig anyagi szempontból az elmúlt évtized legnagyobb bukásának számítana, s felmérhetetlen presztízsveszteséget jelentene a klubvezetés számára is. Való igaz, hogy a Bianconerinek még be kell pótolnia egy elmaradt találkozót a Napoli együttesével szemben, ugyanakkor ezen összecsapáson mindenképpen győzelmet kell aratnia, ha nem akar végérvényesen elszakadni a milánói kluboktól" – szögezte le Zambrotta.