Jarni: "Agnelli nem lehet boldog az idény miatt"

robert_jarni.jpgA Juventus és a Torino korábbi futballistája, Robert Jarni a napokban terjedelmesebb interjút adott a nagyrészt az Öreg Hölggyel kapcsolatos híreket közzétevő TuttoJuve munkatársának, Mirko Di Natalénak, melyben egyebek mellet a két együttes szombat este megrendezésre kerülő összecsapásáról, illetve a szokott módon a Bianconeri idei szezonjának megítéléséről is beszélt. 

Az egykori balhátvédet elsőként a két alakulat jelenlegi helyzetéről faggatták, mivel mint ismert, a Zebrák az elmúlt évekkel ellentétben nincsenek a bajnoki tabella tetején, míg a Granata az idény kezdete óta a kiesés ellen harcol, mely egyúttal azt is jelenti, hogy mindkét klub a tőle elvárható szint alatt teljesít. 

"A mérkőzés korántsem lesz olyan egyértelmű, mint ahogy azt az elmúlt évek során megszokhattuk, mivel annak ellenére, hogy a Juventus szinte mindig a torinói derbi favoritjának számít a jóval kiemelkedőbb futballistái, valamint a magasabb fokon álló csapategysége miatt, a Bianconeri igen nehéz helyzetbe keveredett a jelenlegi szezonban. A Juve számos nehézséggel volt kénytelen szembesülni idén, ekképp rendkívül fárasztó, s minden tekintetben megerőltető összecsapásra számítok."

A Torino milyen kilátásokkal készülődhet a találkozóra? 

"Ahogy a városi rangadókon megszokott, a Torinónak nagy valószínűséggel minden egyes labdáért kőkemény harcot kell majd vívnia, azonban ennek ellenére is úgy vélem, hogy egy esetleges siker nagy lökést adhatna nekik a szezon utolsó részét tekintve, ebből kifolyólag meglátásom szerint mindenképpen diadalt akarnak majd aratni az Öreg Hölgy fölött, ennek következtében pedig a lehető legjobb futball bemutatására fognak törekedni."

A két fél idei első összecsapása meglehetősen érdekes módon alakult, hiszen a Juventus csupán az utolsó negyedórában volt képes egyenlíteni riválisa ellen, a győztes gólt pedig mindössze a 89. percben volt képes megszerezni a Bianconeri, Leonardo Bonucci 89. percben lőtt találatának köszönhetően. 

"Leginkább azért várok meglepetést a találkozótól, mert a Juventus az utóbbi időben mindig a legmeglepőbb ellenfelek ellen hullajt pontokat, ebből kifolyólag a Torino ellen is könnyűszerrel vereséget szenvedhetnek, ha az elmúlt mérkőzéseken mutatott játék nyomán akarnak majd futballozni. A Benevento elleni mérkőzés végeredménye komoly mentális gátat jelenthet a Zebráknak, ám ennek ellenére is úgy vélem, hogy a fekete-fehérek számítanak a derbi esélyeseinek."

Egy újabb pontvesztéssel a Juventus üldözői kiváló helyzetbe kerülnének, mivel mind a Napoli, mind pedig az Atalanta feljebb léphetne a tabellán, ekképp a korábbi labdarúgót arról is kérdezték, hogy egy váratlan eredmény azt jelentené-e, hogy Andrea Pirlo együttese lemarad a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciókról. 

"Nem hinném, hogy ezen a meccsen múlna a Juve jövő évi BL-részvétele, mivel még mindig rengeteg találkozó van hátra a jelenlegi idényből, ekképp az Öreg Hölgy előtt is ott áll a lehetőség pozícióinak bebiztosítására. Egy újabb vereség azonban végérvényesen semmissé tenni a csapat bajnoki reményeit, mivel az egyébként is jelentős távolság, mely az Inter és a Zebrák között fennáll, felszámolhatatlanná válna."

Vajon mi állhat a Juventus idei kudarcainak hátterében, melyeknek jelentkezése különösen érdekes annak fényében, hogy az együttes az elmúlt évtizedben szinte kizárólagos egyeduralkodó volt hazájában? 

"A legfőbb gond, hogy a Juventus elvesztette csapatjellegét, azaz többé már nem képesek egyetlen, kollektív célkitűzést szem előtt tartva, valódi együttesként tevékenykedni, a gondokat pedig csak szaporítja a számos, középszerűnek is csak nagy jóindulattal nevezhető labdarúgó, aki jelen pillanatban az alakulat szerelésében futballozik.

A csapat koncepciótlanságából kifolyólag az egyénileg kiemelkedő játékosok sem képesek kibontakozni, mivel a Bianconeri játéka túlságosan egysíkúvá, s mindennemű kreativitást nélkülözővé vált, melyből fakadóan az ellenfelek könnyűszerrel felismerik az Öreg Hölgy taktikai gyengeségeit, s nagy örömmel használják ki azokat. A Juventus jelen pillanatban egy veszélytelen együttes, mely egy sematikus játékmóddal mindennek tetejében még el is nyomja az igazán kivételes futballisták ösztönökből származó erényeit."

Az egykori horvát védőt, aki a fekete-fehéreknél töltött egyetlen idénye alatt egy Scudettót, valamint egy Coppa Italia-elsőséget is bezsebelt, arról is kérdezték, hogy szerinte a szurkolók által okolt személyek közül ki a leginkább felelős a kialakult helyzetért. 

"Külső szemlélőként igen nehéz feladat lenne ezt egyértelműen eldönteni, így inkább úgy fogalmaznék, hogy az összes érintettet nagy felelősség terheli az utóbbi időszakban bekövetkezettekért. Trénerként tekintve a Juventusra, teljes mértékben megértem Andrea Pirlo nehézségeit, ám az eredendő tapasztalatlansága mellett a Maestro a tőle elvárható szinthez képest némileg lassan is tanul a hibáiból, mindennek ellenére azonban nem kiáltanám ki a legfőbb bűnbaknak, mivel egy olyan alakulatnál, mint a Juventus, nem mindig lehet az első adandó alkalommal megváltani a világot. Bár egy ilyen kaliberű együttesnél tevékenykedni a legtöbb szakember számára álommunkát jelentene, nem mindenki tudja elsőre beváltani a hozzá fűzött reményeket."

Az elmúlt időszakban számtalan hír merült fel Cristiano Ronaldo jövőjével kapcsolatban, Jarni szerint pedig a portugál klasszis a legkevésbé sem elégedett jelenlegi helyzetével, ám nem gondolná, hogy az ötszörös aranylabdás sztár a szezon végeztével visszatérne a Real Madrid kötelékébe. 

"Az utóbbi időben meglehetősen kevés alkalommal láttam boldognak Cristianót, aki a Juve helyzete miatt szinte már egy őszinte mosolyt sem tud megejteni a kamerák előtt. Annak ellenére, hogy már nem vagyok az Öreg Hölgy futballistája, következtetésem szerint a csapat öltözőjében súlyos gondok állhatnak fenn, ám őszintén remélem, hogy a szezon további részére nem lesznek hatással ezek a problémák. 

Hogy Ronaldo visszatérhet-e a Real Madridhoz? Véleményem szerint nem, még annak ellenére sem, hogy számos hírt lehetett olvasni az ezzel kapcsolatos hírekről. A Spanyolországban élő, s a Blancók klubjához közel álló barátaim szerint a Királyiak nem terveznek egykori klasszisukkal, mivel egészen egyszerűen nem a múlt, hanem a jövő sztárjai iránt érdeklődnek."

A CR7 körüli szituáció mellett természetesen Paulo Dybala jövője is számos kérdést vet fel, azonban a magát mind a mai napig Juventinónak tartó Jarni szerint az argentin játékost nem lenne helyes számon kérni folytonos egészségügyi nehézségei miatt. 

"Szeretném, ha Dybala a jövőben is a Juventus futballistája maradna, hiszen minden kétséget kizárólag nagyszerű futballistáról beszélünk, ugyanakkor rendkívül szerencsétlen idénye volt, hiszen állandóan sérülések és egyéb, fizikai állapottal kapcsolatos problémák hátráltatták. Egy folytonosan sérült játékossal természetesen senki sem lenne elégedett, ám mindannyian tudjuk, hogy egy jó formában lévő Dybala mit jelent a futballpályán."

A Juventus már elhódította a Supercoppa Italianát, s az Atalanta elleni fináléban a Coppa Italia megnyerésére is jó esélye lesz, azonban Pirlo fiainak nem sikerült begyűjteniük a bajnoki címet, valamint a BL-trófeát, ebből kifolyólag a csapat szerelmesei közül sokan máris kudarcként tekintenek a folyamatban lévő idényre. 

"Számomra minden egyes győzelem sikert jelent, ekképp nagy jelentőséget tulajdonítok a Supercoppának, s valódi szurkolóként fogok drukkolni a kupadöntőben is, azonban, ha például Andrea Agnellit faggatnák arról, hogy mit gondol a Scudetto elvesztéséről, valamint a korai európai búcsúról, minden bizonnyal sokkal ingerültebben felelne erre a kérdésre, mint én, mivel elnökként egyáltalán nem lehet boldog az idény miatt."

A Porto elleni fiaskót követően a vezetőség is belátta, hogy a Bianconerinek mélyreható változásokon kell keresztülmennie, azonban az ezt elhozó új futballisták kilétével kapcsolatban mindeddig csak találgatásokra hagyatkozhatunk. 

"A Juventusnak mindenképpen meg kell erősítenie a középpályáját, e csapatrész tekintetében pedig ezúttal már nem lesznek elegendőek az olcsóbb megoldások. Fabio Paraticinek kétségkívül olyan futballistákat kell igazolnia, akik képesek különbséget jelenteni a pályán, példának okáért egy Arthurhoz hasonló labdarúgót, aki jó kiindulópont lehet a jövőt illetően. A nyári mercatót természetesen javarészt az fogja meghatározni, hogy a Juventus meg tud-e szabadulni az általa feleslegesnek titulált játékosaitól, azonban az eddig felmerült nevek közül legfőképp Mauro Icardi szerződtetését támogatnám" – értékelt Jarni.