Amauri: "A Juve veszélyes helyzetben van"

amauri.jpegA Juventus egykori futballistája, a szurkolók emlékeiben korántsem nagyszerűsége miatt élő Amauri Carvalho de Oliveira a minap hosszabb interjút adott a TuttoJuve munkatársának, Mirko Di Natalénak, melyben egyéb témák mellett szót ejtett a ma este megrendezésre kerülő torinói derbiről, Weston McKennie házibulijáról, Cristiano Ronaldo jövőjéről, ám elsőként egy nemrég megrendezett baráti futballtornáról, ahol ismételten a Bianconeri színeit viselhette. 

"Nem gondoltam volna, hogy újra ilyen izgatott leszek a futball miatt, azonban a napokban mégis ismét lázba hozott a labdarúgás, mivel néhány héttel ezelőtt részt vehettem egy minitornán, melyet a magát köztudottan nagy Juventinónak tartó Stefano Ledda szervezett. A résztvevők mindegyike, ekképp én is az Öreg Hölgy mezeit viselte, ami elseinte elképzelhetetlennek tűnően nagy élményt jelentett számomra" – szögezte le mondanivalójának kezdeteként a korábbi brazil támadó. 

"Olaszországgal ellentétben itt, Amerikában megengedett a kültéri sporttevékenységek végzése, ám a legnagyobb örömöt nem a játék lehetősége jelentette számomra, hanem, hogy újra magamra ölthettem ezeket a gyönyörű színeket, melyet büszkén mutattam meg újra a már szinte felnőttnek számító gyermekeimnek. Örökké hálás leszek a csapatoknak, melyeknek szerelésében pályára léphettem, s remélem, hogy egyszer az unokáimnak is megmutathatom majd a bianconero mezt, melyet éveken keresztül nagy megbecsüléssel viseltem."

A ma esti Derby della Mole hosszú évek után az első olyan torinói rangadó lesz, mely a megszerezhető pontok tekintetében mindkét szemben álló fél számára fontos lesz, azonban melyik együttes bukna nagyobbat egy esetleges vereséggel? 

"Úgy vélem, hogy mind a Toro, mind pedig a Bianconeri rendkívül sokat kockáztat az összecsapáson, azonban véleményem szerint egy újabb kudarc sokkal jobban fájna a fekete-fehéreknek. A ma esti egy igen különleges derbi lesz, mivel az én Olaszországban töltött éveim óta ez lesz az első olyan mérkőzés a felek között, melyet a Juventus nem a tabella éléről fog várni, a Granata pedig minden bizonnyal a lehető legjobb teljesítményt igyekszik majd nyújtani, hiszen ők gyakorlatilag a túlélésért küzdenek.

Az Öreg Hölgy helyzetét jelentősen megnehezíti, hogy Leonardo Bonucci nem lehet majd a pályán, mivel személyében egy igazi vezért veszít el az együttes, s egy esetleges vereséggel szinte azonnal lecsúszhatnának a tabella Bajnokok Ligája-indulást bebiztosító pozícióiról, ahova nagyon nehéz lenne visszakapaszkodni a szezon hátralévő részében."

Ez minden bizonnyal igaz, azonban a Serie A befejeztéig még számos összecsapás van hátra, kezdetnek mindjárt az április 7-i, Napoli elleni találkozó, mely az ismert tény szerint az ősszel elmaradt mérkőzés pótlása lesz, ekképp újabb felzárkózási lehetőséget biztosíthat Andrea Pirlo fiainak. 

"Ez így van, ugyanakkor, ha a Torino aratna diadalt a holnapi találkozón, a Napoli egyből megelőzhetné a Juventust, s máris jóval kedvezőbb helyzetből készülődhetne a szerdai meccsre. Rajtuk kívül ráadásul még a jelenleg nagyszerű formában futballozó Atalanta is a Zebrák üldözői között található, mely csapat, mivel ugyanannyi ponttal rendelkezik, mint az olasz rekordbajnok, a forduló nagy nyerteseként zárhatja a játéknapot. Ugyan az eddigiekben felvázolt forgatókönyvek mind pusztán feltételezések, Pirlo alakulatának nem szabad több hibát elkövetnie, ugyanis ebben az esetben könnyen kilátástalan helyzetbe sodródhatna."

Vajon Torino két együttese közül melyik gárda fél jobban a kudarctól: a harmadik helyen álló Juventus, vagy a kiesés elől menekülő Bikák? 

"Úgy vélem, hogy a Toro kissé jobban fél a hibalehetőségek valóra válásától, mivel az Öreg Hölgy az elmúlt évtizedben számos alkalommal megtapasztalhatta, hogy milyen nyomás alatt futballozni, ekképp mostanra ez nem számít ismeretlen jelenségnek a Bianconerinél. Természetesen megtekintettem a Benevento elleni összecsapásukat, véleményem szerint azonban nem Arthur egyéni hibája, hanem sokkal inkább a borzasztó csapatjáték idézte elő a Juve kudarcát. Az Öreg Hölgy jelenleg egy negatív spirálban van, mely bármikor előfordulhat a futballban, azonban életem során talán először vagyok bizonytalan a derbi kimenetelét illetően."

A Juventus idei szezonját a szurkolók jelentős része hatalmas csalódásként éli meg, azonban továbbra is kérdéses, hogy a csapat miként kaphat ismét erőre, egyszóval, hogy mi lehet a megfelelő gyógyír az együttes problémáira. 

"Nyilvánvalóan nem ez az első kritikus pillanat, melyen a Juventusnak át kell esnie csodálatos, illetve sikerekben gazdag története során, mivel még akkor is kénytelenek voltak sokkal nehezebb helyzetekkel szembesülni, mikor olyan bajnokok alkották a csapat gerincét, mint Del Piero, Trézéguet, Nedvěd, Buffon, vagy Camoranesi. Jól ismerem a torinóiakat, ennek fényében kijelenthetem, hogy az Öreg Hölgy mindig, minden körülmények között a győzelmet jelöli meg célkitűzésként, ekképp a szurkolók, akik hozzászoktak az utóbbi évtizedben sorra születő bajnoki címekhez, magától értetődő módon nem fognak megelégedni a második, vagy a harmadik hellyel, mikor olyan klasszisok futballoznak az együttes szerelésében, mint Cristiano Ronaldo, Matthijs de Ligt, vagy Federico Chiesa. E nevek miatt úgy vélem, hogy a Bianconeri talán soha nem látott magasságokból zuhant szakadékba, ami természetesen az alakulat szerelmeseit sem hagyja hidegen."

Vajon az utóbbi időszakban rengeteg kritikát kapó portugál klasszis képes lesz különbséget jelenteni a Granata ellen? 

"Úgy vélem, hogy igen, mivel a Juve az elmúlt három esztendőben a kulcspillanatokban mindig számíthatott Cristianóra, így természetesen a találataira is. Láttam, hogy miként teljesített a portugál nemzeti csapatban az utóbbi két hétben, s minden bizonnyal feltüzelte, hogy most már igen közel áll a legtöbb válogatott gólt szerző futballista rekordjának megdöntéséhez, ennek következtében véleményem szerint az Öreg Hölgynél is a kellő eltökéltséget fogja képviselni. Ugyan a bajnokság elhódítása minden bizonnyal többé nem jelenthet reális opciót a Bianconerinek, CR7 küzdeni fog a gólkirályi cím eléréséért. A kritizálóinak csupán egyetlen dolgot tanácsolnék: próbálják meg harminchat esztendősen ugyanazt a színvonalat képviselni a futballpályán, mint Cristiano jelenleg."

Természetesen a támadó Juventusban szerzett érdemeit nem lehet elvitatni, ugyanakkor szabadrúgásai továbbra is rendkívüli mértékben bosszantják az Öreg Hölgy szurkolóit, s a 72 kísérletből szerzett mindössze egy találat magától értetődő módon a negatív hangoknak is kiváló táptalajt adhat. 

"Ez egy meglehetősen érdekes kérdés, melyet nem is tudok teljesen tényszerűen megítélni, hiszen karrierem során sosem próbáltam meg elvégezni egy szabadrúgást, ennek következményeként nem is vagyok tisztában azzal, hogy miként kell cselekedni egy ilyen szituációban. A magam részéről csak azt látom, hogy Ronaldo rendkívüli mértékben szeretné bevenni az ellenfelek kapuját egy ilyen helyzetből, ami ismételten csak eltökéltségét bizonyítja számomra. Sajnálom, de nagy csodálója vagyok Cristianónak, ekképp minden egyes forgatókönyvet elképzelhetőnek tartok, akár azt is, hogy a Torino ellen az ő szabadrúgásgólja fog dönteni, melyet negyven méteres távolságból szerez majd."

A szezon sok negatívuma ellenére kellemes csalódások is akadnak a Zebráknál, ugyanis az idény egyik legnagyobb meglepetésének Federico Chiesa berobbanása, illetve ebből fakadó kiváló produktuma számít. 

"Federico a Juve egyik legfontosabb kulcsemberévé nőtte ki magát, aki az eddigiekben felmérhetetlenül nagy hatással volt a csapat játékára. Ha az ember egy olyan klubhoz szerződik, mint az Öreg Hölgy, igen nehéz feladatot jelent azonnal jó teljesítményt nyújtani, azonban Chiesa bebizonyította, hogy e tekintetben is a világ legjobbjai közé tartozik. Véleményem szerint a következő évtizedben nem csak a Bianconeriben, hanem az olasz nemzeti tizenegyben is kiemelkedő feladat hárul majd rá, s már a nyári Európa-bajnokságon is Roberto Mancini egyik alapemberének fog számítani. Egy igazi pluszt jelent az együttesnek, melynek színeiben pályára lép, ez pedig vitathatatlanul így van. 

Hogy mit gondolok Manuel Locatelliről? Olvastam a Juve iránta való érdeklődéséről, ha pedig a csapat vezetőségének figyelme rá irányult, az kizárólag azt jelentheti, hogy egy igazán különleges futballistáról beszélünk. Véleményem szerint szerződtetése egy újabb sikertörténet lehet, mivel Loca készen áll egy olyan szintugrásra, mint melyen Chiesa ment át a jelenlegi idényben."

Andrea Agnelli és Fabio Paratici legnagyobb álmának ennek ellenére továbbra is Paul Pogba visszahozatala számít, de vajon a francia ismét kivirágozhatna Torinóban?

"Némiképp változtattam a Pogbával kapcsolatos korábbi véleményemen, így jelen pillanatban úgy gondolom, hogy ennyi erővel akár én is visszatérhetnék bármelyik korábbi alakulatomhoz, példának okáért a Palermóhoz, vagy a Juventushoz is. Az Öreg Hölgy utóbbi esztendőkben képviselt átigazolási politikája javarészt a fiatal labdarúgók megszerzésére fektette a hangsúlyt, az egyetlen nagy visszatérő pedig Gonzalo Higuaín volt, akinek azonban idővel jelentősen leromlott a teljesítménye, mivel teljes mértékben alárendelte magát Cristiano Ronaldo és Paulo Dybala akaratának, annak ellenére, hogy a tavalyi szezon első szakaszában néhány összecsapáson valódi különbséget tudott jelenteni. Véleményem szerint Pogba visszatérése, vagy akár Agüero megvétele kizárólag marketingcélokat szolgálna, mivel a francia Bianconerinél való pályafutása sportszakmai szempontból visszavonhatatlanul véget ért 2016-ban."

Az elmúlt napok híreszteléseinek értelmében Gianluigi Buffon és Giorgio Chiellini egyaránt elhagyhatják a Juventust az idény végén, Amauri szerint azonban a csapat két legendájának mindenképpen maradnia kellene az együttes keretében. 

"Őszintén remélem, hogy Gigi és Chiello a továbbiakban is az Öreg Hölgy szerelésében futballoznak majd, mivel két olyan labdarúgóról beszélünk, akik a jelenlegi csapatból talán egyedüliként képesek átörökíteni a Juventus génjeit a fiatalabb labdarúgóknak. Meglátásom szerint jelenlétük nem csak a futballpályán, hanem az öltözőben is kiemelt fontossággal bír, ekképp csatlakozom azon személyek táborához, akik szerződésük meghosszabbítását követelik a vezetőségtől."

Még mindig lehet hinni a Scudettóban, vagy mostanra minden, aranyéremmel kapcsolatos remény szertefoszlott? 

"A Juventinóknak hinniük kell a Scudettóban, akkor is, ha úgy tűnik, hogy jelen pillanatban már semmi esély nincs a megszerzésére. Az együttes drukkereként továbbra is az első helyen szeretném látni az Öreg Hölgyet, ugyanakkor az Inter idén jóval nagyobb folytonosságot mutat, mint a torinóiak, ekképp sikerük teljesen megérdemeltnek számítana. Ha a lehetséges négy serlegből sikerülne kettőt megszerezni, a szezont semmiképpen sem lehetne totális kudarcként elkönyvelni. Amikor a Bianconeri futballistája voltam, José Mourinho vigyorogva közölte velünk, hogy idén nem nyerünk semmit. Ez a veszély pedig már nem fenyegeti a jelenlegi Juventust."

Az elmúlt két nap legforróbb témáját a Weston McKennie által szervezett, s Paulo Dybala, valamint Arthur jelenlétében megrendezett házibuli szolgáltatta Itáliában, de vajon a közel sem visszafogottságáról ismert brazil mit gondol a három labdarúgó többszörös szabályszegéséről? 

"Mikor az első hírek nyilvánosságra kerültek az esetről, reméltem, hogy ez csak egy rossz áprilisi tréfa, azonban sajnálatos módon nem az volt. A szóban forgó játékosok nem csak a klubbal, illetve a szurkolókkal szemben viselkedtek tiszteletlenül, hanem a járvány összes halottját is semmibe vették, akik közül sokan éppen a hozzájuk hasonló felelőtlen idióták miatt nem lehetnek közöttünk jelen pillanatban. Játékosként természetesen én is követtem el ostobaságokat, ez az eset azonban teljesen más, többek között azért is, mert egy ekkora téttel bíró összecsapást megelőzően hajtották végre. Ebben a kérdésben nem lehet mentséget keresni, a Juventus pedig minden tekintetben helyesen járt el az ügyet illetően" – zárta terjedelmes szavait Amauri.