Rampulla: "A Juve mentalitása alapvetően rossz"

roma-juventus-pirlo-ronaldo.jpgA Juventus egykori hálóőre, Michelangelo Rampulla a minap hosszabb interjút adott a TuttoJuve munkatársának, melyben több, az Öreg Hölggyel kapcsolatos témáról is szót ejtett, egyebek mellett kitérve a Bianconeri jelenlegi kapusainak helyzetére, Cristiano Ronaldóra, valamint az együttes Bajnokok Ligájából való korai kiesésére is. 

A korábbi portás, aki összesen 99 mérkőzésen ölthette magára a fekete-fehér mezt, elsőként átfogóan igyekezett értékelni a Zebrák körül az utóbbi hetek során kialakult szituációt, kezdve a Porto elleni BL-bukással, s a bajnokság elúszásával, egyúttal választ keresve az Andrea Pirlóval kapcsolatos kérdésekre is. 

"Nem számítottam rá, hogy a Juve idénye ilyen módon fog alakulni, azonban leszögezném, hogy a történteket személy szerint nem tartom totális bukásnak, mivel az Öreg Hölgynek az eddigiek során sikerült megszerezni a Supercoppa Italianát, illetve jó esélye van a Coppa Italia elhódítására is. A győzelem elérése soha, egyetlen sorozatban sem jelent egyszerű feladatot, s bár a fent említett trófeák kisebb jelentőséggel bírnak, mint például a Scudetto, gazdagítják a Bianconeri gyűjteményét, ezáltal megszerzésük mindenképpen sikerként könyvelhető el. Nagyobb csalódást jelent a Bajnokok Ligájából való kiesés, mivel a Zebrák immár huszonöt esztendeje nem voltak képesek elfoglalni Európa trónját, ami évről-évre nagyobb terhet jelent az alakulat számára."

Egyesek szerint a Juve kudarcaiért nagy mértékben okolható a csapat vezetőedzője, Andrea Pirlo, azonban a korábbi portás szerint a mester tapasztalatlansága nem sokat nyomott a latba a BL-ben megvívott párharc során. 

"Nem hinném, hogy a torinóiak a mesterük, valamint egyes játékosaik rutintalansága miatt intettek volna búcsút a Bajnokok Ligájának. A Juve vezetősége tisztában volt vele, hogy milyen kockázattal jár Pirlo szerződtetése, ám az olyan versenysorozatokban, mint a Bajnokok Ligája, aprónak tűnő körülmények meglétén, vagy éppen hiányán múlnak a végeredmények. Az Öreg Hölgy ebben az idényben közel sincs csúcsformában, ám a sérülésekkel is jelentősen meggyűlt a bajuk, ami magától értetődő módon visszavetette teljesítményüket is. A szurkolók kényszerű távolléte szintén rengeteget számít, különösen az olyan nagy bajnokok számára, akik a rajongók buzdítása által képesek felruházódni a kellő mentalitással, ekképp mindent összevetve rengeteg tényező összejátszása hozhatta el a Juve újabb európai bukását."

Ez azt jelenti, hogy a Bianconeri a szurkolók hiányában nem lett volna képes óriási eredménynek számító diadalokat aratni az Allianz Stadiumban, példának okáért Crsitiano Ronaldo sem tudta volna megfordítani az Atlético Madrid elleni párharcot?

"A klub szerelemeseinek jelenléte természetszerűen jelentősen hozzájárult a szóban forgó estén aratott sikerhez, mivel a közönség valóságos hadseregként buzdította a Juventust, kilencven percen keresztül. Nyilvánvalóan a rajongók megnyilvánulásai eltérő mértékben hatnak a labdarúgókra, mivel míg a középszerűbb futballisták megijedhetnek a körülményektől, a valódi bajnokok még több erőt meríthetnek a biztatásból. Sok olyan játékossal találkoztam, akik az edzések során mindig kiemelkedően teljesítettek, míg a mérkőzéseket kiábrándító produkciót nyújtottak, ám emlékszem az 1980-as, 1990-es évek Coppa Italia-találkozóira is, mikor a kevés érdeklődő miatt a stadionok jól megszokott atmoszférái egyik pillanatról a másikra szertefoszlottak, az ürességben pedig gyakran szintalatti összecsapásokat játszottak az együttesek."

Rampullát ezt követően arról faggatták, hogy a Juventus jelenlegi idényét párhuzamba lehet-e állítani a Ciro Ferrara nevével fémjelezett szezonnal, mikor az egykori hálóőr kapusedzőként testközelből figyelhette meg a Pirlóhoz hasonlóan tapasztalatlan tréner csúfos kudarccal végződő ténykedését. 

"Való igaz, a két idény között fel lehet fedezni némi hasonlóságot. Mikor 2009. december 6-án sikerült legyőznünk az Intert, közel jártunk a tabella első helyéhez, azonban ezt követően a helyzetünk sajnálatos módon megfordult, a dolgaink pedig nem mentek az elvárható módon a továbbiakban. A Bajnokok Ligájában szintén kudarcot szenvedtünk, mikor a Bayern München meglehetősen simán kiejtett bennünket, ám mindez a helytelen mentalitásnak, valamint egy jelentősebb sérüléshullámnak volt köszönhető. Ennek fényében nem is volt nagy meglepetés, hogy a szezon közben leváltották a szakmai stábot, mivel a negatív munkánk megalapozott az idény végén bekövetkező totális bukáshoz, melynek eredményeképp a csapat mindössze a hetedik helyet tudta megkaparintani."

Az olasz sportsajtóban az elmúlt időszakban gyakran felmerült, hogy a csapat két veteránja, Gianluigi Buffon, valamint Giorgio Chiellini is távozhatnak a szezon végét követően, Rampulla szerint pedig a legendák hiányában az Öreg Hölgy még többet veszítene szellemiségéből, ami a jelenlegi körülmények között szinte megengedhetetlen lenne. 

"Chiellinin, Buffonon, valamint Bonuccin kívül a Juve futballistái közül senki sem rendelkezik azzal a karizmával, ami mindig is naggyá tette a Bianconerit. Annak ellenére, hogy az együttesben számos bajnok szerepel, a nagy öregek jelenléte rendkívül hiányzott a Porto, továbbá a Benevento elleni megmérettetéseken. Gigi és Giorgio nélkül véleményem szerint sokkal nehezebben lehetne megértetni az alakulathoz érkező fiatalokkal, hogy mit jelent pontosan a Juventus mezét viselni, ebből kifolyólag őszintén remélem, hogy még egy évet a csapat kötelékében töltenek majd el.

Úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy egy játékos bizonyos alakulatok szerelését magára ölthesse, a technikai képzettség, illetve a taktikai kompetencia mellett az ehhez kellő személyiség megléte is szükséges. Ha a két jellemvonás közül kellene választanom, azt mondanám, hogy a Juventusnak inkább kiváló mentalitással bíró labdarúgókat kellene szerződtetnie, mivel a futballtudás fejleszthető, ám a szellemiség az ösztönökből fakad, így változtatni sem lehet rajta. 

Az Öreg Hölgynek mindenképpen olyan olaszokat kell igazolnia, akik képesek átérezni, hogy mit jelent fekete-fehér színekbe öltözni. Jelen pillanatban sajnos nem sok ilyen fiatal van a Serie A-ban, azonban példának okáért a Sassuolo futballistája, Domenico Berardi sok tekintetben megfelelő választás lenne, mivel a fizikai adottságok mellett a mentalitása is nagyszerűnek számít. A Juventusnak olyan labdarúgókra van szüksége, akik az én pályafutásom során játszottak az együttesben, mint például Di Livio vagy Torricelli, akik egytől-egyig magukban hordozták az olasz rekordbajnoknál alapfeltételnek számító spiritót."

A Juve legendája, Claudio Marchisio nemrég arról beszélt, hogy Andrea Pirlo együttesének Karim Benzemára lenne szüksége, amennyiben a jövőben is számolnak Cristiano Ronaldóval, a korábbi hálóőr szerint pedig a francia center már az ő idejében is téma volt a fekete-fehéreknél. 

"A Bianconeri meglehetősen sokáig érdeklődött Karim Benzema iránt, a megkeresések pedig felerősödtek Ciro Ferrara regnálása alatt, azonban a játékos végül a Real Madrid alakulatát választotta, ekképp nem kerülhetett sor erre az átigazolásra. Ennek ellenére nyilvánvalóan egy kiváló támadóról beszélünk, aki több mint egy évtizede képes világklasszis szinten futballozni a Blancók kötelékében, ezzel pedig mindent elmondtam a kvalitásairól."

Ha lehet hinni a híreszteléseknek, maga Gigi Buffon is elégedetlen a klubnál fennálló helyzetével, távozása esetén pedig a La Gazzetta dello Sport szerint Mattia Perin, esetleg Emil Audero pótolhatná őt, Rampulla pedig meglehetősen jól ismeri utóbbi futballistát, akivel maga is együtt dolgozhatott egy rövid ideig. 

"Auderóra akkor hívták fel a figyelmemet, mikor a klub utánpótlásában dolgoztam Ciro Ferrara oldalán, majd egy edzésen megfigyeltem őt, s megállapítottam, hogy tizenkét esztendős kora ellenére jóval érettebben játszik, mint a hozzá közel álló fiatal kapusok. Emil már akkor kiemelkedő színvonalat képviselt, ennek fényében nem meglepő, hogy a biztos Serie A-tagsággal rendelkező Sampdoria első számú portásként számít rá. Köztudott, hogy a ifjú labdarúgóknak állandó játéklehetőségre van szükségük, ebből kifolyólag nem örülnék neki, ha visszatérne Torinóba, ahol minden bizonnyal csak Wojciech Szczęsny cseréjeként számolnának vele."

Ezek szerint a Juventus lengyel portása jó kapusnak számít? 

"Nem is értem, hogy ez a kérdés egyáltalán miként merülhet fel egyesekben. Szczęsny az utóbbi években világklasszis hálóőrré vált, ekképp igen nagyszerű döntésnek tartom, hogy a Juve vele képzeli el az elkövetkezendő esztendőket. A Bianconerinek csak akkor szabad elgondolkodnia a pótlásán, ha ő maga akar távozni, ellenben az Öreg Hölgy jól tenné, ha Buffon távozása esetén szerződtetne mögé egy olyan olasz ígéretet, aki később e két nagyszerű portás örökébe léphet. Hogy Gianluigi Donnarumma jó választás lenne-e? Gigio egyértelműen a következő évtized legnagyobb hálóőreinek egyike lesz, azonban jelen pillanatban a Milan futballistája, s véleményem szerint a pletykák ellenére az is fog maradni."

Rampullát végezetül megkérdezték, hogy ha lehetősége lenne rá, a jelenlegi helyzet ellenére fogadna-e a Juventus bajnoki címére. 

"Természetesen még mindig nem veszett el minden remény az Öreg Hölgy számára, így lehetne fogadni a győzelmükre, ám személy szerint már az idény előtt azzal számoltam, hogy az Inter lesz Olaszország bajnoka a jelenlegi szezonban, nagyrészt a Bianconeri háza táján bekövetkező változások miatt. Mivel Juventino vagyok, reménykedni fogok, amíg csak marad matematikai esély a diadalra, azonban reálisan nézve a Nerrazzurri biztosan meg fogja kaparintani a Scudettót. Ennek ellenére az ismert körülmények mellett az ezüstérem sem lenne tragikus eredmény a Juve számára, ám ebben az esetben okosabban kell folytatniuk az építkezést" – zárta terjedelmes mondanivalóját Rampulla.