Roy: "de Ligt a jövő év végén távozni fog"

de-ligt_1rn9z9rjd01421npres72en87f.jpgAz egykori holland futballista, a jelenleg az Ajax ifjúsági edzőjeként munkálkodó Bryan Roy a mai nap folyamán hosszabb nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, aki több ifjú honfitársáról, többek között Matthijs de Ligtről, valamint a korábban a Juventus által is csábított Donny van de Beekről is beszélt, szavaiban pedig próbált jóslatokat megfogalmazni a fent említett futballisták jövőjével kapcsolatban is. 

A korábbi balszélső, aki az amszterdami együttes U17-es csapatánál dolgozott együtt az Öreg Hölgy középhátvédjével, mindenekelőtt kijelentette, hogy egykori pártfogoltja hihetetlen fejlődésen ment keresztül, melyben igen nagy szerepe volt a Bianconerinek is. 

"Láttam a válogatott mérkőzését Lettország ellen, s úgy vélem, hogy Matthijs nagyszerűen futballozott az összecsapáson. Minden tekintetben túllendült a korábbi vállsérülésén, ami nagy mértékben dicséri a személyes edzésmunkáját, valamint elhivatottságát is. Mostanában nem is olvasok kritikákat vele szemben, ez pedig egyértelműen azt mutatja, hogy beilleszkedett az olasz futballba, ami egyébként is csak idő kérdése volt" – közölte a TuttoJuve újságírójának, Mirko Di Natalénak adott telefonos interjújában. 

"De Ligt sokkal magabiztosabban játszik, mint a tavalyi szezonban, s már most a világ egyik legjobb védőjének tekinthető. Ezen a ponton kénytelenek vagyunk kissé visszautalni magunkra is, mivel a védekezés alapjait az Ajax akadémiáján sajátította el, annak ellenére, hogy az utánpótlásban eleinte a középpályán kapott szerepet. 

Matthijs egy rendkívül céltudatos és magabiztos srác, ezt pedig mindennél jobban megmutatja, hogy alig néhány hónap leforgása alatt képes volt szinte tökéletesen elsajátítani egy olyan nehéz, s számára addig teljesen ismeretlen nyelvet, mint az olasz, pusztán azért, hogy szabadon kommunikálhasson a csapattársaival."

Roy elmondása szerint a huszonegy esztendős labdarúgót rendkívül nagyra tartják hazájában, Hollandiában is, ahol mostanra belátták, hogy a játékos jó döntést hozott, mikor 2019 nyarán a Juventus választotta. 

"Amellett, hogy kiemelik a tehetségét, illetve az előtte álló nagy jövőt, Hollandiában gyakran igyekszenek összehasonlítani őt nemzetünk másik nagy védőjével, Jaap Stammal is. Hosszú ideig kritizálták amiatt, hogy korábban a torinóiakat választotta az iránta érdeklődő többi európai klub helyett, azonban véleményem szerint ahhoz, hogy valaki a világ legjobb védője lehessen, olyan mesterekre van szüksége, mint Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci. Olaszországban kiemelt figyelmet szentelnek a védekezés művészetének megtanítására, míg más topbajnokságokban ez egyáltalán nem így működik."

Az utóbbi időszakban felmerült, hogy Chiellini visszavonulása után de Ligt örökölheti meg a Juve csapatkapitányi karszalagját, azonban korábbi mestere szerint a védő még túl fiatalnak számít egy efféle titulus viseléséhez. 

"Olvastam az ezzel kapcsolatos híreszteléseket, azonban úgy vélem, még nem áll készen a karszalag viselésére. Matthijs, érettsége ellenére, továbbra is rendkívül fiatalnak számít, egy ilyen poszt betöltéséhez pedig sokkal több tapasztalat szükségeltetik. Való igaz, hogy mindössze tizenkilenc esztendősen lett az Ajax kapitánya, azonban a hollandoknál a karszalag viselése teljesen más jelentőséggel bír, mint egy olyan klubnál, mint a Juventus.

Hogy de Ligt jelen pillanatban a világ három legjobb középhátvédje közé tartozik-e? Ez egy rendkívül nehéz kérdés, mivel számos remek védő van a nemzetközi porondon, példának okáért Eric García, vagy Sergio Ramos, rajtuk kívül pedig ide lehetne sorolni a fent már említett Chiellini-Bonucci kettőst is. Talán Matthijs nem tartozik a top3 közé, azonban a világ legjobb öt védőjének listáján minden bizonnyal ott szerepel a neve, ám az elkövetkezendő három évben még a jelenleginél is magasabb szintre emelkedhet."

Mint ismert, a holland futballista iránt korábban is rengeteg együttes érdeklődött, Roy pedig úgy véli, hogy de Ligt a következő idény végén el fogja hagyni a Juventust, hogy más bajnokságokban is kipróbálja magát, megcsillogtatva egyedülálló kvalitásait. 

"A következő szezonban még mindenképpen az Öreg Hölgy labdarúgója lesz, azonban érzésem szerint három fekete-fehérben töltött esztendő után búcsút fog inteni Torinónak, hogy egy másik topligában is szerepelhessen. Hogy mely alakulat lehet a következő célállomás? Jelen pillanatban a Manchester City, valamint a Barcelona csapatait mondanám, ám jövő nyárig természetesen sok minden változhat ezzel kapcsolatban is."

Roy kezei alatt korábban egy másik nagynevű holland futballista, Donny van de Beek is megfordult, aki a tavalyi átigazolási időszakban a Manchester United kötelékébe szerződött, ahol azonban mindeddig nem sikerült meglelnie számításait. 

"Számítottam rá, hogy Donny nehézségekkel fog szembesülni a Vörös Ördögöknél, mivel az United számos nagyszerű labdarúgót tudhat magáénak a középpálya tekintetében, ennek következtében pedig gyakorlatilag egy másik kiváló játékossal, Paul Pogbával váltják egymást, Ole Gunnar Solskjær döntésének függvényében. Egyelőre azonban nem nevezném csalódásnak, vagy kudarcnak a manchesteri kalandot, ugyanis egy olyan fiatal futballista esetében, mint Donny, jól jöhetnek az effajta tanulóesztendők. 

Hogy van de Beek megállná-e a helyét a Juventusban? Ez nyilvánvaló, hiszen véleményem szerint az általa képviselt minőségnek köszönhetően bármely európai topcsapatban eredményesen szerepelhetne. Nem tudom, hogy mit hoz a jövő, ám egyelőre úgy vélem, hogy várnunk kell vele kapcsolatban, mivel meggyőződésem, hogy el fog jönni az ő ideje is."

Az egyik legnagyobb új reménységnek a szintén az Ajaxban nevelkedő tizennyolc esztendős középpályást, Ryan Gravenberch-et tartják, akit mutatói és stílusa miatt máris az új Pogbaként emlegetnek a szakértők. 

"Úgy vélem, hogy Ryan teljesen más futballistának számít, mint Pogba. Úgy vélem, hogy inkább Frank Rijkaard jellemzői köszönnek vissza a játékában, mivel támadásban és védekezésben egyaránt képes kimagasló teljesítményt nyújtani. A múlt heti bajnokin egy klasszikus hatos pozíciójában lépett pályára, s a látottak alapján kijelenthető, hogy a testalkata, valamint a mentális jellemzői egyaránt erre a szerepkörre szánták. 

Véleményem szerint Ryannek legalább két évig még mindenképpen Hollandiában kellene pallérozódnia, ám ezt követően nyitott út áll előtte, hogy az egyik legnagyobb európai csapathoz szerződjön. Nem elképzelhetetlen, hogy ez az együttes éppen a Juventus lesz, ám ezzel kapcsolatban inkább az ügynökére, Mino Raiolára bíznám a találgatást, aki nagyon jól ismeri az Öreg Hölgyet"  – tette hozzá sejtelmesen Roy.