Del Piero: "A Juventus nem csapat"

adp.jpgA Juventus történetének legnagyobb legendája, Alessandro Del Piero is kifejtette véleményét a Bianconeri jelenlegi helyzetével kapcsolatban, azt követően, hogy az Öreg Hölgy hatalmas meglepetésre 0-1-es vereséget szenvedett a Benevento alakulatától. Az olasz futballista tegnap este adott terjedelmes nyilatkozatában többek között igyekezett rávilágítani a torinóiak idei problémáira, mivel mint ismert, a Zebrák jelen pillanatban tízpontos hátrányban vannak az Inter alakulatával szemben, ennek tetejében pedig a Bajnokok Ligájától is idejekorán kényszerültek búcsúzni. 

"A Juventusnál rengeteg dolog történik helytelen módon. A Benevento elleni eredmény nem Arthur hibájának köszönhető, azonban nem mehetünk el a tény mellett, hogy az Öreg Hölgy pontosan egy olyan tévesztés miatt kapott ki, mely korábban a Porto elleni párharc kimenetelét is befolyásolta" – jelentette ki az amerikai ESPN adásában. 

"A Bianconeri mentális hiányosságai rendkívül aggasztóak, mivel teljesen egyértelmű, hogy helytelen szellemiség mentén futballoznak, s lélekben szinte nincsenek is ott a találkozókon, mely leginkább a kulcspillanatokban mutatkozik meg. Nem tudják megfelelően kezelni a legfontosabb szituációkat, ez pedig az egész évi teljesítményükre óriási hatással van."

Az egykori támadó szerint a torinóiakból éppen korábbi legfontosabb erényük, azaz egységességük hiányzik, s a nagy zűrzavar a futballisták egymással való kapcsolatainál is igen sokat nyom a latba. 

"A Napoli és a Roma tekintetében korábban rengeteg szót ejtettem az egységesség fontosságáról, melynek megléte nyilvánvalóan alapvető fontossággal bír ahhoz, hogy az adott csapatok sikereket arathassanak. Egy csapatban rendkívül sokféle karakter találkozik, s ezen játékosok, edzők, stábtagok, valamint klub körüli szakemberek elegye alkotja magát az alakulatot is. A győzelmekhez emellett hatalmas profizmus, szakértelem, valamint kellő mennyiségű tehetség szükségeltetik, ám ezek közül önmagában egy tényező sem elegendő az eredményességhez. 

A Juventusnál az egész idényben hatalmas zavar uralkodik. Amikor megtekintem egy összecsapásukat, igen szembetűnő az egységesség hiánya. Szinte semmilyen tekintetben nem gondolkodnak, s nem éreznek együtt, ez pedig magától értetődő módon visszaveti a teljesítményüket, mind csapat-, mind pedig egyéni szinten. Mindenki a maximumot szeretné nyújtani, ám együtt nem képesek erre, mivel az Öreg Hölgy kerete jelenleg egy labdarúgókból álló halmaz, de semmiképpen nem csapat. 

A ma délutánihoz hasonló vereségek egészen egyszerűen megengedhetetlenek. Ilyen gyenge játékkal senkivel szemben nem lehet kikapni, azonban egy Benevento szintű alakulat esetében ez hatványozottan igaz, mivel Pippo Inzaghi fiai három hónap óta nem voltak képesek győzelmet aratni, ráadásul ezt a szezon során egyszer sem tették meg idegenben. A Juve már a Strega otthonában is megszenvedett, ez pedig nem pusztán furcsa jelenség, vagy kuriózum. Ez sokkal nagyobb és messzemenőbb gond, mint ahogy első látásra tűnik."

Az fekete-fehér szerelésben összesen 290 találatot szerző, ezzel pedig mindmáig a Juve góllövőlistájának élén lévő Del Piero mindennek ellenére úgy véli, hogy a Bianconerinek nem Cristiano Ronaldo a legfőbb gondja, hiszen alapvető problémák állnak fenn az együttesnél, melyekért nem lehet egyetlen felelőst okolni. 

"Cristiano Ronaldóra egyszerűen nem szabad súlyos problémaforrásként tekinteni, s mivel a Juventus három esztendővel ezelőtt úgy döntött, hogy új útra lépnek a megszerzésével, kötelező a végsőkig kitartaniuk az akkori projektjük mellett. Természetesen a portugál nem nevezhető egyértelműen a világ legjobb labdarúgójának, hiszen immár tizenöt éve verseng a címért Lionel Messivel, s rajtuk kívül is számos kiváló futballista játszik a topcsapatokban, elég csak megemlíteni Kylian Mbappét, Erling Haalandot, vagy akár Neymart. 

Ennek ellenére Cristiano nagyszerű labdarúgó és nagyszerű ember, aki rengeteg találkozón segíti ki alakulatait, továbbá szinte minden mérkőzésen betalál, hozzájárulva ezzel csapata győzelmeihez, s pontosan ebből az okból, valamint a Bajnokok Ligája megnyeréséből kifolyólag szerződtette őt a Juventus is. Sajnálatos módon azonban Európában az Öreg Hölgy szinte semmilyen eredményt nem tud felmutatni. Mondhatni, hogy itt teljesítenek a legrosszabbul, mivel az utóbbi években kétszer a nyolcaddöntő, egy ízben pedig a negyeddöntő jelentette a végállomást számukra, ami lesújtó produkció egy ilyen nagy célokra törő klubtól. 

A Juventusnak a jelenlegi idény után mindenképpen új csapatot kell építenie, mivel kizárólag ezzel alapozhatják meg az elkövetkezendő évek sikereit. A torinóiak immár kilenc esztendeje egyeduralkodónak számítanak Olaszországban, az ezen időszak alatt bezsebelt trófeákat pedig mindenekelőtt igen magas szintű koncentrációval érték el. Természetesen ezt nem lehet évtizedeken keresztül azonos fokozaton tartani, ahogy az energiával is nehéz változatlan módon gazdálkodni ennyi év után. 

Nem mehetünk el a kispad helyzete mellett sem, ahol ismét új koncepciót alakítottak ki a szezon kezdete előtt. Az elmúlt két évben menesztették Max Allegrit, majd az utódjául kinevezett Maurizio Sarrit is, mellyel már önmagában teljes paradigmaváltást eszközöltek ki, most pedig egy nagyszerű srácot, Andrea Pirlót tették meg vezetőedzőnek, akit a közösen, egymás oldalán átélt emlékeink mellett természetesen tisztelek és szeretek, ám ez az eddigiekben szokatlan szerepkör sok szempontból nagy kihívás elé állítja őt. 

Annak ellenére, hogy a Juve, tradíciói alapján nagyon erős klubnak számít Európában, a fent részletezett dolgok együttesen történő jelentkezését egyszerűen képtelenek elbírni, ekképp nem is jelent nagy meglepetést, hogy nem mennek jól a dolgaik. A Serie A hátralévő összecsapásai sorsdöntő jelentőséggel bírnak a Juventus számára, akik rendkívül sok dolgot kockáztatnak az előttünk álló két hónapban. Az Atalanta búcsút intett a nemzetközi kupaporondnak, ebből kifolyólag pedig mostantól kizárólag a bajnokságra összpontosíthat, fenyegetve ezzel a Bianconeri pozícióit is, míg a Romával, valamint a Napolival továbbra is megkerülhetetlen tényezőként kell számolni. Ha a Juventus lemaradna a BL-indulást érő helyekről, hatalmas katasztrófa következne be.

A Juve minden jel szerint úgy határozott, hogy a csalódást keltő idény ellenére is folytatják a Pirlóval megkezdett projektet, mely nem számít egyedi jelentségnek, hiszen számos csapat dönt hasonlóképpen egyébként kudarcos szezonokat követően is. Ugyanakkor alá kell húznunk, hogy a topfutballban az első nagyobb probléma felmerülésekor általában máris újabb koncepció után nyúlnak. 

Véleményem szerint az Öreg Hölgy ki fog tartani Pirlo mellet, mivel jelenleg is látható, hogy igen sok tekintetben támogatják az ötleteit, illetve ezek kivitelezését is minden lehetséges eszközzel igyekeznek segíteni. Úgy gondolom, ez így is van rendjén, hiszen nyáron egy számára ismeretlen tevékenységre kérték fel, melynek nyomán mindennemű tapasztalat nélkül kellett vezetőedzővé válnia. Továbbra is meggyőződésem, hogy a BL-szereplés bebiztosítása rengeteg dolgot meghatároz majd. Gyakorlatilag a teljes jövő ettől fog függeni, így május végén sokkal okosabbak lehetünk majd az eddig részletezett kérdéseket illetően is" – zárta terjedelmes mondanivalóját Del Piero.