Különleges mezben játszik ma a Juve

racism_kit_juve.jpgA Juventus ma délután a Benevento alakulatával csap össze hazai környezetben, s annak ellenére, hogy a Strega jelen pillanatban csak a bajnoki tabella tizenhatodik helyén tanyázik, az összecsapás számos érdekességet tartogathat magában, nem hiszen e párosítás a múltban is szolgált nagyszerű élményt jelentő, vagy éppen egészen kivételesnek számító találkozókkal, ez utóbbiak köréből elég csak a novemberi, 1-1-gyel végződő meccsre gondolni. Az Öreg Hölgy újabb megmérettetése ma 15 órakor veszi kezdetét az Allianz Stadiumban, Rosario Abisso játékvezetése mellett, a magyar televízióadók közül pedig a DIGI Sport 2 tűzte műsorára.

A mérkőzés azonban nem csak múltbéli történései miatt lesz különleges, hanem a Zebrák ezen összecsapáson viselt mezei miatt is, ugyanis március 21. az olasz bajnokság egyik idei játéknapja mellett egyben a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja is, ezen alkalomból pedig a Serie A szövetsége is kiáll a rasszizmussal szemben, melyet számos programmal igyekeznek majd kihangsúlyozni a találkozókon, ennek keretein belül pedig többek között egy kisfilmet is bemutatnak a kezdő sípszavak elhangzását megelőzően.

A Lega mellett maga a Bianconeri is igyekezett megemlékezni az alkalomról, s egyúttal kiállva a világnap üzenete mellett, ugyanis a fekete-fehérek, teljesen önálló kezdeményezésként egy különleges mezgarnitúrában lépnek ma pályára, melynek hátulján a faji megkülönböztetés elítélése mellett kenyeret törő feliratok szerepelnek majd.

A torinóiak hivatalos oldala a következőképpen indokolja a kivételes szerelések funkciójának szükségességét, emellett pedig igyekeznek kifejteni az öltözékek hátulján szereplő számok és szövegek jelentéstartalmát is:

"A Juventus játékosai a csapat ma délutáni, Benevento elleni összecsapásán az együttes mezeinek különleges változatát fogják hátukon viselni, mely a futballisták szereléseken lévő mezszámain jelenik majd meg, tartalmazva a rasszizmushoz kapcsolódó, elszomorító statisztikai adatokat.

A kivételes alkalomból gyártott ruhadarabot elsőként a Bianconeri női alakulata viselte a tegnapi nap folyamán megrendezett, Fiorentina elleni találkozóján, ma délután 15 órakor pedig a Juventus első csapata is magára fogja ölteni a különleges szereléseket az Allianz Stadium gyepén.

A mezek hátulján szereplő száraz adatok tökéletes lehetőséget nyújtanak arra, hogy kiálljunk a faji megkülönböztetés elleni küzdelem kiemelt fontossága mellett, valamint felkínálják az esélyt, hogy e megdöbbentő számok révén valóságosabb képet alkothassunk a jelenlegi helyzetet illető kérdések ügyében."

A mezek hátulján szereplő számok jelentéstartalma a következő:

0 – A rasszista cselekmények nélküli napok száma Olaszországban.

1 – Európában háromból egy fekete embernek kellett már keresztülmennie rasszista indíttatású zaklatáson, pusztán bőrszíne miatt.

2 – Az Amerikai Egyesült Államokban a fekete háztartások kétszer nagyobb valószínűséggel küzdenek megélhetési gondokkal, mint a fehér háztartások.

3 – Az amerikai rendőrök háromszor nagyobb valószínűséggel követnek el gyilkosságot fekete elkövetők ellen, mint fehér bűnözőkkel szemben.

4 – Olaszországban a rasszista indíttatású bűncselekmények mindössze 4%-át ítélték el a bíróságok előtt 2018-ban.

5 – Az Európai Unióban a fekete emberek nem kevesebb mint 5%-a szenvedett már el faji agressziót.

6 – A Egyesült Államok fekete lakosai közül tízből hat ember van azon az állásponton, hogy kevésbé tisztességes bánásmódban kell részesülniük, mint fehér honfitársaiknak.

7 – A rasszista indíttatású bűncselekmények európai áldozatainak 7%-a nem merte jelenteni azt a hatóságoknak, attól tartva, hogy nem hinnének az igazában.

8 – 2019-ben a rasszizmus, valamint az idegengyűlölet volt a fő motivációs indok mintegy 800, Olaszországban elkövetett bűncselekmény esetében.

9 – Tízből kilenc amerikai úgy véli, hogy a rasszizmus, továbbá a rendőri erőszak problémát jelent az Egyesült Államokban.

A Sky Sport Italia értesülései szerint a következő kezdő tizenegy fog kifutni a gyepre:

juve_benevento_pred_11.jpg