Camoranesi: "A Scudettót csak az Inter veszítheti el"

camoranesi.jpgA Juventus egykori futballistája, Mauro Camoranesi a mai nap folyamán terjedelmes nyilatkozatot adott a torinói illetőségű Tuttosportnak, melyben többek között szót ejtett edzői pályafutásáról, valamint az Öreg Hölgy néhány jelenlegi játékosáról, s a Bianconeri idei szezonban tapasztalható szerepléséről, véleményt alkotva az olasz rekordbajnok soron következő bajnoki összecsapásáról is.

Mint ismert, fekete-fehérek vasárnap délután a bajnoki tabella középmezőnyében helyet foglaló Benevetót fogadják az Allianz Stadiumban, ekképp a korábbi jobb oldali középpályás az egykori csapata előtt álló megmérettetéssel kezdte mondanivalóját, nem elfelejtve a két fél mestereit, Andrea Pirlót és Pippo Inzaghit sem, kiknek oldalán 2006-ban világbajnoki címert szerzett az Azzurri címeres mezében.

"Hogy melyikük teljesítménye okozott számomra nagyobb meglepetést? Andrea Pirlónak ez az első edzői megbízatása, ennek révén természetesen még sokat kell tanulnia, míg Pippo mögött már hosszabb út áll szakemberként, melynek során a Serie C-ben, illetve a Serie B-ben is bajnoki címig vezette az övéit" – jelentette ki Camoranesi.

"Furcsa őket ellenfelekként látni az oldalvonal mellett, hiszen azon felül, hogy mind a válogatottban, mind pedig a Milanban csapattársaknak számítottak, a magánéletben is rendkívül jó viszonyt ápolnak egymással, s igaz barátként tekintenek a másikra. Futballistaként mindkettejük mellett szívesen játszottam, mivel Pirlo az Pirlo, egy páratlan jelenség, míg Pippo egy kivételes képességekkel megáldott támadónak bizonyult, a klasszikus csatárok hőskorából."

Az Öreg Hölgy múlt hét kedden idő előtt kényszerült búcsút inteni a Bajnokok Ligájának a Porto ellen, mely elmondása szerint magát a szélsőt is igen meglepte.

"A csalódottság mellett, melyet éreztem, hatalmas meglepetés is ért, mivel a Juve annak ellenére esett ki a sorozatból, hogy összesen négy találatot szereztek a párharc során. Való igaz, hogy ezzel együtt legalább három gólt ők maguk ajándékoztak a portugáloknak, ha pedig innen tekintünk az összecsapásokra, csak magukat okolhatják az újabb BL-kudarcért.

Helyes döntésnek tartom, hogy a klub vezetősége a kiesés ellenére kitart Andrea mellett, mivel Pirlo egy rendkívül okos és intelligens ember, aki tökéletes pontossággal képes felmérni futballistáinak igényeit. Az edzősködés egyáltalán nem könnyű feladat, s ahhoz, hogy szakemberként eredményeket arass, a megfelelő játékosokkal is rendelkezned kell e célok eléréséhez. Minél jobb labdarúgóid vannak, annál könnyebb sikereket gyűjteni, ám az életkor is sokat számít, mivel fontos, hogy a keret fiatal tehetségek, valamint tapasztalt futballisták elegyéből tevődjön össze."

Az egykori labdarúgó ezt követően a torinóiak jelenlegi keretére tért ki, megemlítve a szerinte létfontosságú játékosokat, valamint egyes klasszisok jövőjével kapcsolatban is találgatásokba bocsátkozott.

"Hogy mit gondolok Cristiano Ronaldo jövőjéről? Természetesen örülök, ha az együttesnél marad, azonban véleményem szerint az sem lenne megoldhatatlan probléma, ha a támadó a távozás mellett döntene, mivel ekkor a vezetőség minden tekintetben a tökéletes pótlására törekedne, melyet minden bizonnyal képesek is lennének megvalósítani.

A védelem tekintetében kiemelkedően fontos Matthijs de Ligt szerepe, aki igen erős játékos, s egyértelműen korosztályának egyik legjobb védője, aki az utóbbi évben óriási fejlődésen ment keresztül. A holland minden tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy idővel megfelelően pótolja Giorgio Chiellinit és Leonardo Bonuccit, ekképp a hátsó alakzatban véleményem szerint nem lesznek gondjai a Bianconerinek.

Kuluševskit nagy tehetségnek, s a Juve jövőbeli alapemberének tartom, aki szinte minden szerepkörben képes kimagasló teljesítményt nyújtani, ám mindeddig nem sikerült rájönnöm, hogy melyik pozíció a legideálisabb számára. Egy biztos: a hozzá hasonló, több helyen is bevethető játékosok nagy előnyben vannak a csak egy poszton kiemelkedő csapattársaikhoz képest, ez mindig is így volt a futballtörténelem során.

Őszintén szólva, első látásra nem gondoltam volna, hogy Federico Chiesa egy ilyen szezont fog produkálni a fekete-fehér szerelést viselve, s egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen jelentős hatást fog gyakorolni a Juve játékára. Ebben a srácban hatalmas sikeréhség munkálkodik, nagy vágy dolgozik benne a győzelem elérése iránt. Sokkal több olyan futballistára lenne szükség, mint ő, nem csak az Öreg Hölgynél, hanem a teljes olasz labdarúgásban is.

Hogy miként értem ezt? A Juventusnak mindenképpen szüksége van egy olasz magra, mivel a klub hagyományai is ezt követelik meg az regnáló bajnoktól. Azonban kizárólag olyan futballisták jöhetnek számításba, akik legalább Chiesa szintjén állnak, ugyanis a csapatnak nincs szüksége több középszerű labdarúgóra, még akkor sem, ha ezen játékosok éppenséggel Itáliában látták meg a napvilágot. Hogy Manuel Locatelli jó választás lenne-e? Nem kívánok megnevezni senkit, mivel annak ellenére, hogy megvan a saját véleményem, nem vagyok játékosmegfigyelő, ekképp nem is tudom pontosan megítélni az adott futballistákat."

Annak ellenére, hogy a Zebrák az elmúlt évek során sorozatban kilenc bajnoki címet szereztek, sorozatuk megtörni látszik, ugyanis az Inter alakulata jelen pillanatban tízpontos előnnyel vezeti a tabellát, s nem úgy tűnik, mintha a Nerazzurri ki akarná engedni kezéből az irányítást.

"A Bianconeri még képes lehet bezsebelni a bajnoki aranyérmet, hiszen már korábban is voltak hasonló helyzetben, ám ezt a kiírást nem egy másik csapat nyerheti meg, kizárólag az Inter veszítheti el. Bár Paulo Dybala hamarosan bekövetkező visszatérése több lehetőséget adhat Pirlónak, egyetlen játékos nem lesz képes két hónap leforgása alatt bajnokságot nyerni a Juventusnak. A milánói együttest a Scudetto elhódítására építették, s úgy tűnik, hogy képesek lesznek beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Antonio Conte önmagában is nagy garanciát jelent a bajnokság megnyerésére, mivel kitartó és fanatikus munkájának köszönhetően az igazán rendezetlen keretekből is képes fegyelmezett, összetartó, s rendkívül szilárd együttest alkotni, bár a Bajnokok Ligájában egyszerűen sosem működtek az elképzelései.

A szezon kezdetétől fogva azt hangoztattam, hogy a Milan lendülete egy idő után alább fog hagyni, mivel annak ellenére, hogy Stefano Pioli kezei alatt valódi csapattá érettek, nem rendelkeznek a végső győzelemhez szükséges tulajdonságokkal. Az idei AC Milan nagyon sok szempontból emlékeztet a tavalyi Interre, ennek folyományaként meggyőződésem, hogy a Rossoneri egy év eredményes építkezést követően a következő idényben még nagyobb harcban lesz majd a Scudettóért, főképp, ha a nyári mercato során okosan igazolnak majd, többek között szerződtetnek két támadót is."

A fekete-fehérek színeiben minden sorozatot figyelembe véve 288 találkozón pályára lépő, ezeken pedig 32 gólt szerző és 48 asszisztot kiosztó futballistát nemrég menesztették a jelen pillanatban a szlovén bajnokság második helyén álló Maribor együtteséből, ekképp arról is kérdezték, hogy volt csapatának keretéből kit ajánlana Fabio Paratici figyelmébe.

"A Maribor mestereként igen nagyra tartottam Jan Repast, aki egy alacsony, ám rendkívül erőteljes, sokoldalú, s kiváló lövőerővel rendelkező fiatal támadó középpályás. Ha csak egy nevet lehetne mondani, mindenképpen az ő szerződtetését ajánlanám fel Fabiónak, mivel mindenképpen készen áll a Serie A-ban való szereplésre, abban azonban nem vagyok biztos, hogy a Juventusban is ilyen kiemelkedő lenne-e.

Hogy miként készülök fel a következő megbízatásomra? Mindenekelőtt elsősorban a játékosokat, s nem a mestereket figyelem, mikor megtekintek egy mérkőzést a televízió képernyője előtt, mivel mi, szakemberek tehetjük a dolgunkat, ám végső soron a futballistáink döntik el az összecsapásokat. Mindenekelőtt az általuk meghozott döntések elhatározásának gyorsaságát figyelem: mikor egy labdarúgó gondolkodás nélkül tudja, hogy mit kell tennie, a vérében van a futball. Nekem pedig éppen ilyen játékosokra van szükségem" – zárta szavait Camoranesi.