Zambrotta: "A kritika mindig a legjobbakat illeti"

chiesa-juve-goal-bernardeschi-.jpegA Juventus egykori kiváló labdarúgója, Gianluca Zambrotta a tegnapi nap folyamán érdekes nyilatkozatot adott az olasz sportsajtónak, melyben többek között szót ejtett Federico Bernardeschi Öreg Hölgyben betöltendő szerepéről, a Federico Chiesa által okozott nagy meglepetésről, illetve a Cristiano Ronaldo jövőjével kapcsolatos véleményéről is.

Az egykor a középpálya jobb oldalán futballozó, 2006-ban pedig az olasz válogatottal világbajnoki címet ünneplő korábbi futballista mindenekelőtt igyekezett saját magához hasonlítani a Bianconeri 2017-ben szerződtetett szélsőjét, kijelentve, hogy a Fiorentina exjátékosa hozzá hasonlóan kivirágozhat, ha Andrea Pirlo más pozícióban szerepelteti a későbbiekben.

"Amikor a Juventus leigazolta Mauro Camoranesit, megértettem, hogy igen bonyolult lenne két, alapembernek számító futballistát egyazon pozícióban szerepeltetni, ebből kifolyólag hallgattam Marcello Lippi tanácsára, aki azt javasolta, hogy a későbbiekben inkább játsszak a védelem bal oldalán" – kezdte mondanivalóját Zambrotta a Tuttosport kérdésére.

"Nem az volt a legfőbb nehézség, hogy az együttes hátsó alakzatában kellett szerepelnem, sokkal inkább az jelentett kihívást, hogy annak ellenére, hogy alapvetően jobb lábas labdarúgó voltam, a bal lábammal kellett volna irányítanom a játékszert.

Ennek ellenére keményen dolgoztam, hogy mindkét lábammal egyaránt jól tudjak futballozni, például minden edzés végén további harminc percet töltöttem a pályán, ezen idő alatt pedig kizárólag a bal lábammal végeztem gyakorlatokat."

A Zebrák jelenlegi trénere, Andrea Pirlo korábban többször is megemlítette, hogy véleménye szerint Bernardeschi képes lenne bejárni ugyanazt az utat, mint egykor Zambrotta, amit a szóban forgó ikon maga is hasonlóképpen gondol.

"Úgy vélem, hogy Bernardeschi minden szükséges adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy nagyszerű balhátvéd váljon belőle, ha pedig hisz abban, hogy elérheti ezt a célt, minden bizonnyal sikerülni is fog neki.

Ahogy Pirlo is említette, teljes mértékben birtokában van a poszt által megkövetelt technikai tudásnak, emellett kiváló fizikai felépítéssel rendelkezik. A Spezia és a Lazio ellen kimagaslóan teljesített, igen meggyőző volt a játéka. Mindezt azt vetíti előre, hogy nagy jövő áll előtte ezen a poszton."

A Juventus idei szezonjának legnagyobb meglepetése Federico Chiesa, aki annak ellenére, hogy szerződtetésekor jelentős kételyeket ébresztett az olasz rekordbajnok szerelmeseinek többségében, nagyszerű produkciót nyújt az idény során, mivel immár 12 góllal és 8 gólpasszal járult hozzá együttesének sikereihez.

"Őszintén szólva, egyáltalán nem számítottam rá, hogy Chiesára ekkora hatással lesz a Juventus, ahogy arra sem, hogy idővel maga Federico is nagy hatást fog gyakorolni az Öreg Hölgy játékára. Kiváló személyiséggel rendelkezik, s egy-egy kulcspillanatban kétségkívül sikerült megmutatnia, hogy nagy teher alatt is magabiztos tud maradni, fontos helyzetekben nyújtva segítséget a Bianconerinek. Annak ellenére, hogy rendkívül meghatározó találatokat szerzett az eddigiekben, biztos vagyok benne, hogy még mindig nagy fejlődési lehetőség áll előtte."

Az elmúlt időszakban számos pletyka látott napvilágot a fekete-fehérek portugál világsztárjával, Cristiano Ronaldóval kapcsolatban, ám Zambrotta nem hinné, hogy a támadó idén nyáron elhagyná a torinói gárdát.

"Sok kritikát hallottam az utóbbi napokban, melyek, még ha néha túloztak is, sok igazságot tartalmaztak a csapat helyzetével kapcsolatban. Teljesen normális, hogy a legnegatívabb véleményeket a legnagyobb bajnokokkal kapcsolatban fogalmazzák meg, hiszen mikor a dolgok jól mennek, számos dicséret illeti őket, mikor viszont a helyzet rosszra fordul, az ostor mindig rajtuk csattan a legnagyobbat.

Szerintem a helyes lépés az lenne, ha Cristiano a következő idényben is a Juentusnál maradna, s újabb kísérletet tenne a Bajnokok Ligája trófeájának elhódítására. Természetesen egy 2022-ben megvalósuló váltás mindkét félnek igen nehéz lesz, azonban ha belegondolunk, hogy mindez milyen következményekkel járna idén nyáron, mg lesújtóbb képet kapnánk a szituációról" – összegzett Zambrotta.