Juve-Porto – Az edzők értékelése

pirlo_lazio_press_conference.jpgA Juventus tegnap este a szezon eddigi legfontosabb összecsapásán, a Porto elleni Bajnokok Ligája-visszavágón lépett pályára az Allianz Stadiumban, mely találkozót a portugál bajnokcsapat várhatott jobb kilátásokkal, a párharc első mérkőzésén elért 2-1-es előnyének köszönhetően. A végeredmény mostanra mindenki számára ismert, melynek alapján kijelenthető, hogy az Öreg Hölgy annak ellenére, hogy 3-2-re megnyerte a hosszabbításba torkolló mérkőzést, mégsem tudta kiharcolni a továbbjutást, így ismét búcsút inthetett a legrangosabb európai kupasorozatnak.

A megmérettetést követően természetesen a két fél mesterei is megtették nyilatkozataikat az olasz és nemzetközi sportsajtónak, s míg a Zebrák trénere, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy fiai a végeredmény ellenére mindent megtettek a siker érdekében, addig a Sárkányok vezetőedzője, Sérgio Conceição elsősorban csapat elkötelezettségét emelte ki.

"A párharc két mérkőzésén összesen négy hatalmas hibát követtünk el, mely minden esetben rendkívül soknak bizonyul, ha pedig ilyen botlásokkal futballozol, a kiesés törvényszerűen be fog következni. A búcsúnkkal azonban kiszabadultunk az utóbbi hónapokban fennálló kényszerhelyzetből, most pedig már kizárólag a bajnokságra összpontosíthatunk, ahol továbbra is feltett szándékunknak számít a tabella élére állni" – jelentette ki az egykori középpályás a Sky Sport Italiának.

A ma esti összecsapást mindazonáltal jól kezdtük, Álvaro Morata révén pedig hamar lehetőséghez is jutottunk, azonban a Porto tizenegyese mindent megváltoztatott. A második félidőben ismét a saját elképzeléseinket követve futballoztunk, melyet a találkozó nagy részében fennálló emberelőnyünk is segített. Tisztában voltunk vele, hogy az ellenfelünk a meccsen tapasztalható módon fog játszani, ám a találkozó kimenetele teljesen más lett volna, ha az első pillanatokban sikerült bevennünk a kapujukat. Nem így történt, ekképp pedig teljesen más összecsapás bontakozott ki, melyen a fent említett eset is alapjaiban módosított."

A Sky szakértője, Fabio Capello szerint a portugálok harmadik, szabadrúgásból szerzett találata előtt az olasz rekordbajnok sorfala kapitális hibát követett el, mivel Adrien Rabiot és Cristiano Ronaldo is elfordultak a labda elől, mely ennek köszönhetően végül a Juve gólvonalán túl landolt.

"A szabadrúgások tekintetében minden esetben igyekszünk a megfelelő labdarúgókat beállítani a sorfalba, azonban ehhez hasonló eset korábban még egyszer sem fordult elő. Az ott lévő játékosok talán túl nagynak ítélték a távolságot, s ezért fordultak el, mivel nem számoltak azzal, hogy a Porto betalálhat ebből a szituációból. Ez egy olyan hiba volt, mely mindeddig sosem esett meg velünk, így némiképp érthetetlen, hogy miért éppen egy ekkora téttel bíró mérkőzésen kellett megtörténnie.

A ma este után magától értetődő módon eltelik néhány napba, míg feldolgozzuk a kudarcot, ám ez nem gátolhat meg bennünket abban, hogy a soron következő összecsapásainkon jó futballt mutassunk be. A későbbiekben az eddig látott nyomvonalon kell haladnunk, s változatlan hozzáállást kell képviselnünk."

A Maestro először esett ki a legrangosabb európai kupasorozatból trénerként, ám elmondása szerint nem hiszi, hogy együttesének kudarca az állását veszélyeztetné, mivel a klub továbbra is feltétlenül támogatja az augusztusban megkezdett új projektet.

"Az életben és a futballban vannak balul sikerült napok és meccsek, ez pedig kétségkívül egy ilyen eset volt. Ez az első alkalom, amikor mesterként kell búcsút intenem a Bajnokok Ligájának, s természetesen mindannyian rendkívül szomorúnak érezzük magunkat a történtek miatt. Ennek ellenére fel kell emelnünk a fejünket, mivel még csak március elején járunk, ebből kifolyólag rengeteg összecsapás áll előttünk.

A fiatal futballistáink ma mindent megtettek, azonban bármikor előfordulhat, hogy egyes játékosok rossz napot fognak ki, s nem tudják legjobb tudásuk szerint segíteni a csapatot. Nem hinném, hogy bárkire is panaszt lehetne tenni, mivel mindenki egyaránt küzdött a siker érdekében, ennél többet pedig nem igazán tehettek volna, még azok sem, akik ma kissé gyengébb produkciót nyújtottak.

Nem tudom, hogy Maurizio Sarrit a BL-ből való kiesés miatt menesztették-e, azonban nem gondolnám, hogy a stábunkat jelen pillanatban ez a veszély fenyegetné, hiszen nyáron egy merőben új projektbe vágtunk bele, melynek még mindig csak a legelején tartunk, s továbbra is a Juventus vezetőedzőjének mondhatom magam" – összegzett Pirlo.

conc.jpgA portugál együttest irányító Sérgio Conceição kollégájánál sokkal boldogabban és bizakodóbban nyilatkozott csapata továbbjutását követően, kiemelve, hogy a Porto hatalmas küzdőszellemet mutatva ejtette ki az olasz rekordbajnokot, ekképp a párharc minden bizonnyal jól kiemelt helyre került majd a klub történelemkönyvében.

"Ennek a párharcnak a Porto történelemkönyvének legfényesebb lapjain van a helye. A futballistáink a klub szellemiségéhez méltóan játszottak, s teljesen átélték azokat az érzelmeket, melyek a tv-képernyők előtt helyet foglaló szurkolóinkban mozogtak a mostani 120 perc alatt" – fogalmazott az UEFA.com-nak.

"A labdarúgóknak ma este minden tekintetben sikerült magukévá tenniük az FC Porto lényegét, s magukba szívni klubunk génjeit. Hihetetlenül nagy elszántságról és áldozatvállalásról tettek tanúbizonyságot, mely rendkívül nagy meghatottságot okozott számomra. Ma este egy végsőkig elkötelezett együttest láttam, akik mindent úgy csináltak, ahogy azt előre megbeszéltük. Egy nagyszerű alakulat, s kiváló játékosok ellen harcoltuk ki a továbbjutást, mindezt úgy, hogy végig nagy nehézséget jelentettünk a Juventusnak. Igazi csapatként futballoztunk.

Szeretnék gratulálni a labdarúgóimnak, akik elképesztően voltak ma este. Taremi kiállítását követően megmutattuk a potenciált, ami bennünk lakozik, s egyetlen percre sem hagytuk el a hitünket. Ebben rejlik az FC Portóhoz való tartozás alapvető lényege. Ma sikerült meglelnünk az erőt, melyre szükségünk volt, ez pedig szavakkal leírhatatlan büszkeséget okoz számomra, aki magam is a klub szurkolója vagyok" – jelentette ki Conceição.