Elkann: "A Juve a családunk legfőbb szerelme"

john-elkann-e-andrea-agnelli.jpgAz Agnelli család egyik legismertebb tagja, John Elkann a napokban igen terjedelmes interjút adott a torinói illetőségű La Stampának, melynek napvilágot látott részleteiben többek között szót ejtett a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákról, nagyapjáról, Gianni Agnelliről, a nevéhez köthető FIAT autógyárról, illetve a világ egyik legnagyobb holdingjának, az Exornak érdekeltségeiről, ekképp egyebek mellett a Stellantisról, a Ferrariról, valamint természetesen a Juventusról, s annak elnökéről, Andrea Agnelliről is.

Az Exor első embere nagyapja születésének századik évfordulója előtt pár nappal nyilatkozott a patinás lapnak, ebből kifolyólag mindenekelőtt az olasz kapitalizmus megteremtőjeként emlegetett egykori üzletemberről beszélt, régi történeteket felidézve híres-neves felmenőjéről, elsőként pedig a 2006-os torinói téli olimpiai játékokról emlékezett meg, kijelentve, hogy az Ügyvéd Úrként emlegetett legendás sportvezető mindig is el kívánta érni, hogy szeretett városa egy ehhez hasonló ranggal bíró sporteseménynek adjon otthont.

"Mindig is szerettük volna, hogy Torinóban egyszer olimpiát rendezhessenek majd, ennek megvalósítására pedig már a családunk korábbi tagjai is igyekeztek sok pénzt költeni. A 2006-os téli játékok rendezési jogának elnyerése a legnagyobb ajándék volt, melyet csak nagyapámnak adhattam. Mikor 1999-ben a mi pályázatunk nyerte el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tetszését, s Szöulból telefonálva közöltem vele ezt, olyan boldog volt, mintha a Juve megnyerte volna a Bajnokok Ligáját. Csak ekkor értettem meg igazán, hogy mit jelent számára Torino, illetve a város környéke."

Az Ügyvéd Úr ugyan viszonylag kevés ideig töltötte be a klub elnöki posztját, ennek ellenére 2003. január 24-én bekövetkezett haláláig fontos szerepet töltött be az olasz rekordbajnok életében, mintegy állandó védelmezőként segítette szeretett csapatát, életének vége előtt saját maga jelölte ki unokáját utódjául, Elkann szerint mindig is a találékonyságra ösztönözte családtagjait, mely alapelvén a jelenlegi helyzetben sem változtatna.

"Nagyapám mindig arra tanított bennünket, hogy az eszünkkel próbáljunk megoldásokat találni a problémáinkra. A koronavírus-járvány éppen egy efféle gond, mely mindannyiunk életét jelentős mértékben befolyásolja. Meggyőződésem, hogy ha megérte volna a pandémia kitörését, egyáltalán nem félt volna a járványtól. Természetesen nagy figyelmet fordított volna a védekezésre, ám sokkal jobban érdekelték volna a vírus gazdasági következményei. Mindenekelőtt azonban a rászorulókon kívánt volna segíteni, s arra ösztönözte volna az emberiséget, hogy igyekezzenek kreatív módon kilábalni a válságból.

Rendkívül boldog lett volna, ha hozzájuthat egy igen gyorsan és a lehető legnagyobb szakértelem mellett elkészülő vakcinához, mely egyértelműen az együttműködésbe vetett hit, illetve a közös, nemzeteken átívelő kutatómunka eredményének számít. Nyilvánvalóan sokat gondolkodott volna a helyzet lehetséges megoldásain, s véleményem szerint leginkább akarna ösztönözni bennünket, hogy használjuk ki a tudomány által rendelkezésünkre álló lehetőségeket, bátran szembemenve az előttünk álló kihívásokkal. Ezen felül azonban kijelenthető, hogy a legjobban a fiatalokkal, továbbá a most felnövő generáció jövőjével foglalkozott volna egy efféle szituációban."

A huszonegyedik század egyik legnagyobb kihívását a környezetvédelem jelenti, a cégvezető pedig úgy véli, hogy Gianni Agnelli bátran, valamint megalkuvást nem tűrően igyekezne orvosolni a problémát.

"Biztos vagyok benne, hogy nagyapám ma merész, s forradalmi megoldásokat keresne az élővilágot, mindannyiunk környezetét érő problémákra. Meggyőződésem, hogy az egyes nemzetek, valamint kutatócsoportok által javasolt ötletek elnyernék a tetszését, sőt, minden lehetséges módon ösztönözné a további kutatások kibontakozását, például a mi egyik projektünket, az elektromos autók minél hamarabb kivitelezendő bevezetését is. Nagyon kíváncsi lett volna a cselekvő fiatalokra, például Greta Thunbergre, hiszen mindig is kitüntetett figyelemben részesítette a tőle később született nemzedékeket, mivel bennük látta a jövőt."

Az Agnelli család egyik legjelentősebb tevékenysége az autóiparhoz kötődik, Elkann pedig biztos benne, hogy a Stellantis vezetősége jó úton halad a jelenlegi körülmények között, mivel töretlenül képes biztosítani, hogy a vállalat, valamint az ahhoz tartozó gyártók az elsők között helyezkedjenek el a világpiac tekintetében.

"Mikor nagyapám 2000-ben tető alá hozta a FIAT és a General Motors közötti, kölcsönös megállapodást, tisztában volt vele, hogy rövid időn belül hat-hét nagyobb cégcsoport fogja meghatározni az autóipart. Mostanra büszkén jelenthetem ki, hogy a Stellantis egyértelműen az élmezőnybe tartozik ebből a szempontból, ám a jelen állapot természetesen nem a végcélt, csupán a kiindulópontot jelenti számunkra.

Az elmúlt húsz esztendőben jelentős fejlődésen mentünk keresztül, ezáltal pedig az olasz autógyártás nevét is sikerült öregbítenünk a világon, mely természetesen nagy örömmel tölt el bennünket, azonban hiszünk benne, hogy mindez csak egy nagyobb terv része, melynek részletei a továbbiakban fognak majd kibontakozni, még nagyobb sikereket szolgáltatva ezzel Olaszországban is."

Az Exor egyik legjelentősebb érdekeltsége természetesen a hatalmas névvel és presztízzsel rendelkező Ferrari, azonban Elkann úgy véli, hogy az olasz istálló jelenlegi tevékenysége és a közelmúlt szegényes eredményei igen nagy bánatot okoznának az Ügyvéd Úrnak, ha tudomása lenne minderről, mivel a sportág egyik legsikeresebb együttese legutóbb 2008-ban ünnepelhetett egyéni világbajnoki címet.

"Gianni rendkívül csalódott lenne, ha látná a jelenlegi állapotokat, ahogy a Ferrari szurkolói mindannyian hasonló érzésekkel viseltetnek a csapat felé, ideértve természetesen engem is. Ennek ellenére a jövőt tekintve igen bizakodóak vagyunk, mivel Charles Leclerc és Carlos Sainz személyében két ígéretes fiatal versenyzőt tudhatunk a sorainkban, akik ugyan eddig nem sok sikert arattak, a mentalitásukkal és a győzni akarásukkal az egész csapatra nagyon jó hatást gyakorolnak."

Az üzletemben interjújának végén természetesen az Öreg Hölgyről is szót ejtett, elmondva, hogy a Bianconeri a teljes Agnelli-Elkann família nagy szerelmének számít, véleménye szerint pedig egyedülálló dolog, hogy egy család élete évtizedeken keresztül összefonódik egy futballklubbal.

"A Juventus az egész család hatalmas, s páratlanul nagy jelentőséggel bíró szerelme. A világon egyedül mi tartunk fenn ilyen szoros kapcsolatot egy sportklubbal, ami nagy örömmel tölt el minket. Meggyőződésem, hogy nagyapám a világ legbüszkébb és legboldogabb embere lett volna az elmúlt kilenc esztendőben, mivel az Öreg Hölgy ezen időszak alatt sorozatban kilenc bajnoki címet szerzett, mely majdnem a duplája annak az öt Scudettónak, melyeknek magasba emelését ő gyermekként élhette át az 1930-as években.

Bár a Juventus az idei évben nem teljesít az elmúlt korszakban látott módon, Gianni egészen biztosan nagyra becsülné az unokája, Andrea döntését, aki egy közel egy évtizedig tartó történelmi korszakot követően szánta el magát egy alapvető reform végrehajtására, hogy egy új edző, s a nemrég megszerzett fiatal futballisták révén megalapozza a jövő talán még nagyobb sikereit" – zárta hosszúra nyúló szavait Elkann.