Juve-Lazio – Az edzők értékelése

nemisedzo.jpegA Juventus a Serie A 26. játéknapján a fordulót megelőzően a tabella hetedik helyén álló Lazio alakulatával mérte össze erejét az Allianz Stadiumban, a rengeteg hiányzóval felálló Bianconeri pedig ennek ellenére rossz kezdés után magabiztos, 3-1-es győzelmet aratott a római alakulat fölött, köszönhetően Adrien Rabiot góljának és Álvaro Morata duplájának, melyet Joaquín Correa találatára adott válaszként az olasz rekordbajnok. 

Az összecsapást követően természetesen a két csapat mesterei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtónak, s míg az Öreg Hölgy vezetőedzője, Andrea Pirlo arról beszélt, hogy alakulata kiválóan reagált a meccs elején kialakult helyzetre, a Sasok trénere, Simone Inzaghi elsősorban az együttes hiányzóinak rendkívül fontos szerepét emelte ki. 

"Rosszul kezdtük a mérkőzést, egy gyenge hátrapassznak köszönhetően pedig korán előnyhöz juttattuk az ellenfelet, azonban a találkozó későbbi szakaszában megfelelően reagáltunk a hátrány által jelentett kihívásra, annak ellenére, hogy számos alapemberünket nélkülözve, igen tartalékos felállásban kellett pályára lépnünk. Nem szegtük le a fejünket, sokkal inkább elkezdtük fokozni a futballunk ritmusát, mely visszatekintve döntő körülménynek bizonyult" – jelentette ki a Maestro a DAZN kamerái előtt állva. 

Az egykori középpályás számos taktikai változtatást eszközölt a Lazio ellen, ugyanis az Öreg Hölgy 4-2-3-1-es hadrendben futballozott, melyben Danilo középpályásként, Federico Bernardeschi pedig balhátvédként szerepelt, míg a csapat egyik legjobbja, Cristiano Ronaldo csak a kispadon foglalt helyet a második félidő közepéig. 

"Bár minden tekintetben a mostani bajnokira koncentráltunk, a keddi, Porto elleni visszavágó is a szemünk előtt lebegett, így kénytelenek voltunk egyes helyeken módosításokat véghezvinni. Mivel néhány futballistánk, például Juan Cuadrado és Arthur még csak most tért vissza sérüléséből, ebből kifolyólag pedig igen keveset edzett, egyes labdarúgóknak új szerepkörben kellett játszaniuk, ám ez nem okozott számukra gondot, mivel profi hozzáállást, s igen jelentős áldozatkészséget tanúsítottak. 

A legfontosabb feladatunk egyértelműen a három pont begyűjtése volt. Danilo készen állt a feladatra, hogy középső középpályásként kelljen futballoznia, Federico Bernardeschninek pedig ezúton szeretném kifejezni elismerésemet, amiért ilyen kiválóan teljesített balhátvédként. Leginkább a Lazio góljára adott reakciónk tetszett, mivel egészen egyszerűen nem voltunk hajlandóak elfogadni az újabb pontvesztést, ekképp a fővárosiak fölé tudtunk kerekedni, melyet hatalmas dolognak tartok, s igen nagyra becsülök."

A Bianconeri a jelenlegi idényben általában sokkal jobban teljesít az összecsapások második félidejében, mint az első játékrészben, ebből kifolyólag a mestert arról is megkérdezték, hogy együttese vajon későn kapcsolódik-e be a mérkőzésekbe. 

"Ma este húsz perccel később kezdtünk el futballozni, ez azonban egy ehhez hasonló szituációban nem számít nagy meglepetésnek, mivel egyes labdarúgóinknak más pozícióban kellett szerepelniük a megszokottnál, egy új szerepkört pedig természetesen igen nehéz feladat a kezdetektől fogva eredményes módon betölteni, míg a Lazio egy rendkívül erős együttes, melynek tagjai más évek óta egymás mellett futballoznak, s az egész hét rendelkezésükre állt az ellenünk való felkészülésre."

A tréner ezt követően szót ejtett a tegnap este duplázó Álvaro Moratáról, illetve Dejan Kulusevskiről is, akik véleménye szerint mindketten nagyszerűen teljesítenek az utóbbi időben. 

"Álvaro Moratának az elmúlt hetekben sajnálatos módon egészségügyi gondjai akadtak, így nem tudott a csapat szolgálatára lenni, ám mikor jól érezte magát, számos alkalommal bebizonyította, hogy olyan jellemzőkkel bír, melyekkel más labdarúgók nem, ebből kifolyólag pedig alig várjuk, hogy újra 100%-os legyen. 

Dejan Kulusevski igazi bajnokként reagál ez őt érő kihívásokra. Mikor húsz esztendős korodban egy olyan jelentős csapathoz igazolsz, mint a Juventus, nyilvánvalóan némi időbe telik megfelelően alkalmazkodnod, mivel óriási nyomás nehezedik rád, a külvilág pedig minden egyes labdaérintésedet hatalmas figyelemmel kíséri. Dejan megmutatta, hogy mentális téren elsőrangú játékos, ezért annak ellenére, hogy jelen pillanatban nem teljesít a tőle elvárható módon, meggyőződésem, hogy rendkívül nagy dolgokra hivatott."

Kedden a szezon eddigi legfontosabb összecsapása vár a Juventusra, mivel a Bajnokok Ligájában való továbbjutás eléréséhez mindenképpen le kell győzniük a Porto alakulatát, mely feladat nem kis kihívás elé állítja az olasz rekordbajnokot, illetve a Maestrót. 

"Jelen pillanatban fáradtabbnak érzem magam, mint a játékosaim, így nekem is szükségem van némi pihenésre. A Porto ellen meg kell lelnünk az adott mérkőzéshez leginkább passzoló futballstílust, mivel a Bajnokok Ligája továbbra is egy fontos célpontot jelent számunkra. Kedden egyszerűen nem hibázhatunk" – zárta szavait Pirlo. 

simone_inzaghii.jpgA Laziót irányító Simone Inzaghi kollégájánál sokkal csalódottabban állt a kamerák elé a lefújást követően, kijelentve, hogy végül kudarcot valló alakulata jóval többet érdemelt volna az összecsapáson, ám elismerte, hogy a jövőben sokkal jobban kell futballozniuk, mivel csak így térhetnek vissza a győztes útra.

"Nehéz bármit is hozzáfűzni a 3-1-es végeredményhez, azonban annyi mindenképpen megállapítható, hogy a jelenlegi produktumunk korántsem elegendő, az elkövetkezendő időszakban pedig sokkal többet kell tennünk, hogy ismét magunkra találhassunk" – közölte a DAZN újságírójával.

"Rendkívül fájó vereséget kellett elszenvednünk, mivel az összecsapás elején megszereztük a vezetést, úgy, hogy ezelőtt, valamint ezt követően is igen jó futballt mutattunk be, s még 1-1-es állásnál is eltaláltuk a felső lécet, jelezve, hogy még mindig számolni kell velünk a találkozón. Ezt követően azonban egy gyors kontra révén a Juve megszerezte a vezetést, mi pedig teljesen összeomlottunk. 

Sokkal többet érdemeltünk volna, mivel a mérkőzés jelentős részében mi irányítottuk az események menetét, azonban tartom a fenti állításomat, miszerint ennél jelentősen jobban szükséges játszanunk. Nem szabad feladnunk, s továbbra is feltétlenül hinnünk kell az utunk helyességében. Még számos mérkőzés áll előttünk, ekképp a lehető leghamarabb vissza kell szereznünk a sérült labdarúgóinkat, hogy újult erővel vághassunk neki a továbbiaknak."

A vereség következtében a Sasok a jelenlegi fordulóban egészen biztosan nem folytatják a tabella első négy helyezettjéhez való felzárkózásukat, ennek ellenére a tréner szerint nem szabad hagyni, hogy a csapat saját magába vetett hite meginogjon. 

"Az utóbbi időben kissé lemaradtunk az élmezőnytől, többek között a Torino elleni, elmaradt összecsapásunk miatt is, ám még mindig versenyben vagyunk, s amint pótoljuk a Bikák elleni találkozót, egyből jobb pozícióból készülődhetünk a folytatásra. Továbbra is az eddigi úton kell haladnunk, s nem szabad elveszítenünk az önbizalmunkat, mivel csak ennek meglétekor lehetünk igazán sikeres alakulat."

Bár a rómaiak az elhalasztott forduló miatt kipihentebbek voltak, mint a torinói együttes, a Juve találatait követően mégis jelentős fáradtság volt tapasztalható a fővárosiak játékosain, ezután pedig Inzaghi cseréi sem tudtak tudták a szükséges módon felvenni a meccs ritmusát. 

"Már a Zebrák első gólja miatt is rendkívül ideges lettem, hiszen a 37. percben engedtünk be egy találatot, ráadásul úgy, hogy a Juve addig egyszer sem adott le kapura irányuló lövést. Úgy véltem, hogy Rabiot át akarja forgatni a játékszert a túloldalra, ám a megérzésem nem volt helyes, mivel a labda végül a hálónkban kötött ki. Igen csalódottak vagyunk az előnyünk elvesztése miatt, ám pontosan tisztában vagyunk vele, hogy az Allianz Stadiumban egészen egyszerűen nem követhetünk el olyan hibákat, mint melyekkel ma szembesültünk.

Úgy vélem, hogy jó kerettel rendelkezünk, sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe való kvalifikációt követően Luis Felipét és Stefan Radut is elvesztettük, ami hatalmas érvágásnak bizonyult. Egyikük hiányát még elbírnánk, azonban a körülmény, miszerint mindkettejüket nélkülöznünk kell, túl soknak bizonyul a csapat számára. Jelen pillanatban a kivárásra kell játszanunk, bizakodva, hogy a hiányzóink mihamarabb visszatérhetnek, ám ennek ellenére továbbra is a legjobbunkat kívánjuk nyújtani" – összegzett az olasz szakember. 

A mérkőzés összefoglalója: