Barzagli: "Pirlót korai megítélni edzőként"

gigi_giorgio_andrea.jpegA Juventus egykori ikonikus védője, Andrea Barzagli a klub Twitch-csatornájának adott interjút az Öreg Hölgy jelenlegi szezonjával kapcsolatban, melyben többek között beszélt egyes korábbi és jelenlegi futballistákról, valamint véleményt alkotott Andrea Pirlóról is, tisztázva a csapat szakmai stábjától való távozásának történetét is.

A korábbi futballista, aki 2011 és 2019 között szolgálta a Bianconerit, elsőként a Zebrák mesteréről beszélt, kijelentve, hogy Pirlo nagyszerű labdarúgónak számított, ám edzőként korai lenne megítélni a Maestro munkásságát.

"Pirlo kiváló futballista volt, s kétségtelenül az elmúlt húsz esztendő egyik legjobb középpályásának tekinthető, ám trénerként egyelőre nem tudok teljes körű véleményt alkotni róla, mivel még csak nemrég kezdte a szakmát. Okos meglátásai vannak, s remélem, hogy ő is jól érzi magát az új szerepkörében. Úgy vélem, hogy Andrea tipikusan egy olyan edző, akire mind a szurkolók, mind pedig a szakértők irigykedve tekintenek.

Mielőtt elvállalta volna a munkát a Juventusnál, néha összefutottam vele Torinóban, s mikor szóba került az edzősködés kérdése, igen jelentős mértékben látszott rajta, hogy tetszik neki a gondolat, miszerint egyszer majd tréner válik belőle. Ha a másik tevékenységével kapcsolatban kellene véleményt formálni róla, akkor a játékoskarrierjét a borok közül leginkább egy nagyszerű, Bordeaux-ból származó italhoz tudnám hasonlítani, ám szakemberként nagyon korai lenne bármit is kijelenteni vele kapcsolatban."

A Serie A az utóbbi években mintha kissé eltért volna hagyományaitól, mely leginkább abban mutatkozik meg, hogy a bajnokság együttesei több gólt lőnek és kapnak, mint korábban, ám Barzagli szerint a védelem továbbra is az egyik legfontosabb tényező az ország futballjában.

"A statisztikák alapján kijelenthető, hogy az olasz bajnokságot szinte mindig a legjobb védelem nyeri meg, ha pedig egy edző kellően intelligens, akkor maga is el tudja dönteni, hogy erre, vagy másra alapozza-e csapatának taktikáját. A jelenlegi szezon egészen kivételes, részben a korábbiakban nem jellemző nyitottsága miatt, ekképp természetesen e téren is változott az együttesek hozzáállása, azonban ennek ellenére úgy vélem, hogy a védelem továbbra is meghatározó tényezőnek számít.

Személy szerint mindig is rendkívüli érzékem volt a védekezéshez, ebből kifolyólag pedig kiváló játékos lett belőlem a posztomon, azt azonban nem mondanám, hogy generációm meghatározó védője lettem volna. Nem volt meg minden tulajdonságom ahhoz, hogy bizonyos szintek fölött futballozzak, azonban a Juventushoz a megfelelő időben érkeztem, mivel életem egyik nehezebb idényében leltem rá egy olyan klubra, mely felruházott a győztes mentalitással, ami addig hiányzott belőlem."

A Sziklaként becézett játékos saját szerepének megítélésén túl szót ejtett egykori csapattársairól, valamint a Bianconeri védelmének új oszlopairól is, megnevezvén azokat a futballistákat is, akik véleménye szerint meghatározóak lehetnek az Öreg Hölgy hátsó alakzatában.

"Giorgio Chiellini kiváló labdarúgó, emellett pedig rendkívül intelligens ember is. Egyszerűen bármely témáról beszélgethetsz vele, e két jellemzője miatt pedig mindenki számára igazi példakép lehet. Giorgio, Gigi, valamint én voltunk a nagy öregek, ha így tetszik, a szenátorok a Juventusnál, ebből kifolyólag pedig mi voltunk a legkomolyabbak is, valamint mindig kissé távolságtartónak számítottunk. Mikor például írtam Giginek, egy hét is eltelt, mire válaszolt nekem.

Hogy kiket tartok a valaha volt legjobb csapattársaimnak? Egyikük minden bizonnyal Andrea Pirlo volt, ennek okait korábban már kifejtettem. Mindenféleképpen közéjük sorolandó rajta kívül Gigi Buffon, aki véleményem szerint a futballtörténelem valaha volt legjobb kapusa, illetve ide tartozik még Alessandro Del Piero és Carlos Tévez, akik csapattársként egy szinten álltak az én olvasatomban.

Tévez egyike azon játékosoknak, akik a legmarkánsabb személyiséggel rendelkeznek, azok közül pedig, akiket az elmúlt tíz esztendőben láttam a Juventus kötelékében, az első három között van e tekintetben, mivel mindig lehetett rá számítani a meghatározó pillanatokban, s ezen felül is zseniális labdarúgónak, valamint egy igazi jelenségnek számított.

Merih Demiral és Matthijs de Ligt egyaránt nagy jövő előtt álló fiatal tehetségek, s ebből kifolyólag bízom benne, hogy még nagyon sokáig viselik a fekete-fehér mezt, melyben még többet fejlődhetnek majd, miközben újabb tapasztalatokkal gazdagodnak Chiellini és Leo Bonucci segítségével. Nagyon sokat tanulhatnak tőlük, ám már most is klasszis futballistáknak tartom őket, így a Juventus védelmének szilárdsága biztosítva van az elkövetkezendő évekre."

Az olasz rekordbajnok az idei szezon pozitívumai ellenére nem teljesít a tőle elvárható módon a Scudettóért folyó küzdelemben, ám Barzagli úgy véli, hogy a torinóiak sokat fejlődtek az idény kezdete óta.

"Az idei bajnokságban lejátszott nagyjából háromszáz összecsapásból csak néhány találkozót láttam, mivel úgy döntöttem, hogy kis ideig távolabbról szemlélem a futballt, hiszen úgy érzem, szükségem van némi pihenésre. Egyedül az Inter elleni mérkőzéséket tekintettem meg, azok közül viszont a Serie A-meccset, valamint a Coppa Italia elődöntőjét is.

Ezen találkozókat, valamint a csapat eredményeit, s a meccsek összefoglalóit szemlélve úgy gondolom, hogy a Juve igen sokat változott az elmúlt egy hónapban, mely legfőképpen abból látható, hogy sokkal kevesebb gólt kapnak, mint korábban. A legutóbbi mérkőzésüket is csak egy kisebb hiba miatt veszítették el, ám nem számít tragédiának, ha a látottakhoz hasonló módon kapsz ki a Napoli stadionjában."

A Zebrák legendája az interjú végéhez közeledve szót ejtett tavalyi évéről is, hiszen, mint ismert, annak ellenére, hogy visszavonulását követően Maurizio Sarri stábjának tagjává vált, rövid idő elteltével felhagyott az edzősködéssel.

"Néhány futballista a visszavonulását követően továbbra is aktívan részt kíván venni a sportág mindennapjaiban, s vezetőségi taggá, vagy trénerré válik, ám én jól érzem magam a jelenlegi helyzetemben, mivel korántsem élek példamutató életet. Kissé gonosznak tartom magam, s a bort is szeretem. A napi elfoglaltságaim egyelőre kielégítenek, mivel időnként padellezem, kocogok, valamint iskolába viszem, majd hazahozom a gyerekeket. Jelenleg nem vágyom ennél többre" – zárta szavait Barzagli.