Interjú – SSC Napoli Blog

ssc_napoli_blog.jpgMa 18 órakor kerül megrendezésre a Napoli-Juventus összecsapás Nápolyban, a Stadio Diego Armando Maradonában. A TV-ben a DIGI SPORT 1-es csatornáján tudjuk megtekinteni az összecsapást, amelyet Daniele Doveri fog vezetni.

A mérkőzés alkalmából készítettünk egy interjút az SSC Napoli Blog egyik szerkesztőjével és a Spíler TV kommentátorával, Varga Ákossal. Közreműködését ezúttal is szeretnénk megköszönni!

JuventusFanatikus: Jelenleg a Napoli a hatodik 37 ponttal, 44 lőtt és 21 kapott góllal, de hozzá kell tenni, hogy egy meccsel kevesebbet játszott a déli együttes, mint az alattuk látható Atalanta (37 pont), és a felettük lévő Roma és Lazio (40-40 pont). A Coppa Italia küzdelmeik a hétköznap értek véget, míg az Európa-ligában továbbra is talpon a Partenopei. Gyanítom, nem ilyen eredményeket szerettek volna a szurkolók, ugyanis a liga harmadik legerősebb kerete áll Gattuso rendelkezésére. Hogy vélekedsz ezekről az eredményekről? Mennyire volt ez várható? Egy bónusz-kérdés: a nápolyiak eddig mindössze egyszer játszottak döntetlent, ami a legkevesebb a Serie A-ban, ez szerinted minek tudható be?

Varga Ákos: A Juve jelenleg olyan szinten ingatag, amire nagyon rég nem volt példa, a Roma szintén. Az Intert szintén meg lehet fogni viszonylag „könnyen”. Minden adva volt egy jó szezonhoz, erre viszont a csapat gondolt egyet, és hozzáidomult a többiekhez. Ha pedig a Napoli is botladozik, akkor nagyon nehéz. Plusz jött egy olyan Milan, aminél szerintem senki nem számított rá, hogy _ennyire_ jó lesz. Nincs sokkal elmaradva a Napoli attól, ami mondjuk a realitás, pont annyira, hogy inogjon Gattuso alatt a pad.

JF: A Partenopei az utóbbi öt meccséből hármat nem tudott megnyerni, ráadásul a pontvesztések egymás után jöttek. Ha szombaton nem sikerülne otthon tartani a három pontot, akkor Rino csomagolhat? Te mennyire ragaszkodsz hozzá? Ha lecserélnéd, akkor kire?

VÁ: Amikor egy elnök nem győzi hangsúlyozni, hogy minden bizalma az edzőben van, az mindig gyanús. A legvalószínűbb talán az, hogy a szezont még végigviszi, de persze könnyen előfordulhat, hogy addig is váltás jön már.

Egyrészt régi nevek, másrészt Jurić merültek fel, mint lehetséges utódok. Ezek közül számomra Mazzarri mindig is egy szívemnek kedves edző lesz, imádják is őt mind a mai napig Nápolyban. Benítez mellett, nekem az az érzésem, hogy mostanra kicsit már elment a futball, viszont olyan kapcsolatai vannak, hogy megint igen komoly nevek, mármint a Napoli szintjén komoly nevek érkezhetnének az ő hívó szavára, ahogy anno neki köszönhettük Higuaínt, Albiolt és Callejónt is. Jurićot közkeletűen szokták Gasperini-tanítványként aposztrofálni, vele a látványos játék tehát garantált lenne, és az eredményei is jók.

JF: Mit gondolsz, mennyire Gattuso sara a jelenlegi eredménysor? Figyelembe véve, hogy Sarri távozása után Ancelottinak valamelyest sikerült a szintentartás, majd ezt követően a tavalyi évadban elindult lefelé a Napoli, és az idei szezon sem fest sokkal jobban. Ez edző-kérdés, vagy inkább a keretben kell keresni a probléma forrását? Vagy a vezetőség soraiban vannak a felelősök?

VÁ: Van olyan, hogy egy csapat és egy edző látványosan nem tud együtt működni, ilyen volt Ancelotti és a Napoli. Nagyon sokat vártam tőle, a vezetőség is nagyon sokat várt tőle, az az ugrás viszont, amire hozták, soha nem jött el. Ilyen van, ettől még Ancelotti nem lett rosszabb edző (látjuk az Evertonnál), a Napoli pedig érdemben szintén nem lett rosszabb. Gattusónak pedig úgy néz ki, ez a szint, ahová a Napoli pozicionálni szeretné magát, egyszerűen sok. Rino egy kiváló motivátor, ezen kívül viszont sajnos megvannak a korlátai.

JF: Aurelio De Laurentiis egy rendkívül megosztó személyiség, akárcsak az olasz klubtulajdonosok nagy része. Neked mi a véleményed róla? Jó kezekben van a klub nála?

VÁ: Az, ahogy a médiában AdL néha megnyilvánul, még engem, mint Napoli-drukkert is megmosolyogtat, és általában a szurkolók között sem egyértelmű a megítélése. Ami viszont tény, hogy a dolgát jól végzi, számszerűleg, ha kupákat és bajnoki helyezéseket veszünk, ő a Napoli legsikeresebb elnöke. Bár a bajnoki cím nem jött össze az ő elnöksége alatt, ellentétben Corrado Ferlainóval, az átlagteljesítmény soha nem volt jobb.

JF: A téli mercato nem volt túl mozgalmas Nápolyban sem, nem érkezett senki, viszont Llorente végleg, míg Milik, Malcuit és Ounas kölcsön keretein kerül távoztak, utóbbi nem először. Vártál volna erősítést? Ha igen, melyik posztokra férne rá a vérfrissítés?

VÁ: Mário Rui egy elég gyenge pont, itt általános az egyetértés. Egy középcsapatban ő sztár lehetne, itt viszont véleményem szerint maximum rotációs alap szabadna csak, hogy legyen. Ide évek óta elférne valaki, ugyanis Ghoulamot azon az Európa-klasszis szinten, amit a sérülései előtt tudott, sajnos nagyon úgy néz ki, hogy elvesztettük.

JF: A nyáron érkezett szerzemények eddig mennyire fűzik be a hozzájuk fűzött reményeket?

VÁ: Osimhennek rengeteg problémája volt idén a sérülésekkel, amikor azonban játszott, látszott, mekkora potenciál van benne. Petagna keretmélyítésre tökéletes, Bakayoko pedig nagyon kellett a romboláshoz, miután onnan ugyebár távozott Allan, Lobotka pedig óriási balfogás.

JF: A Napoli keretében fellelhetőek olyan labdarúgók, mint Kalidou Koulibaly, Lorenzo Insigne, Fabián Ruíz, vagy éppen Dries Mertens. Ha egy kulcsjátékost választanál, közülük szemezgetnél, vagy egy kevésbé felkapott nevet neveznél meg?

VÁ: A legérzékenyebb veszteség nemrég nagyon jól látszott, hogy Raúl Albiol volt, ott ő volt az ész. Nagyon kellett Koulibaly mellé, nélküle pedig elég nehézkesen állt össze a Koulibaly-Manolas/Maksimović belső páros. Ezzel együtt a mercato legnagyobb erősítése az volt szerintem, hogy őt sikerült megtartani, pedig ugye fél Európa hívta egy időben. Ő a keret legfontosabb játékosa. Akinél pedig nem lehetne jobb csapatkapitánya a csapatnak, az Lorenzo Insigne, nagy vezér ő Nápolyban.

JF: Tudom, kényes téma ez mind a két szurkolótábornak, de, hogy vélekedsz az ősszel történtekről, a Juventus-Napoli meccs körül kialakult kalamajkáról? Jogosnak tartod a nápolyiak otthonmaradását, és a végső döntést?

VÁ: Ugye volt az egészségügyi szervezet szabályozása, amely ellent mondott a fociszövetségének. Itt a Napoli bekerült egy abszurd helyzetbe, amilyenhez hasonló bürokráciai anomáliák azért Olaszországban előfordulnak elég gyakran. Itt de Laurentiis úgy döntött, kihasználja az értelmezés-különbségben rejlő lehetőségeket, és a maga képére formálta ezt a szürke területet. Abban bármikor egyet fogok érteni, hogy ez szimpatikus húzás semmiképp nem volt, de itt AdL célja a színtiszta opportunizmus volt, semmi más.

JF: Mit tippelsz, milyen eredményeket fog felmutatni imádott csapatod a szezon végén, kik fognak az első négyben szerepelni, és kik lesznek a kiesők?

VÁ: Gattusóval vagy nélküle, a BL-helynek gond nélkül jönnie kellene. Milan-Inter verseny lesz a bajnoki címért, az ehhez képest (jelenleg legalábbis) sebezhetőbbnek látszó Juve-Napoli páros megy a dobogó alsó fokáért, hosszabb távon bedarálva a két rómait.

Talán furcsa lesz, amit mondok, de azoknál a csapatoknál, amelyeket az tart bent, hogy mindig vannak gyengébbek, annak szurkolok, hogy essenek végre ki. Ilyen nekem az Udinese vagy a Genoa többek között. Az utolsó négy csapat leszakadni látszik, szerintem közülük esik ki 3.

JF: Mi a véleményed Pirlo Juventusáról? Mire lehet képes a Maestro a torinóiak kispadján, és milyen eredményeket látsz a jelenlegi Juvéban?

VÁ: Bevallom őszintén, nyáron nem igazán értettem a kinevezését. Olaszország a Juve felségterülete volt évek óta, a rég vágyott európai fejlődéshez pedig szerintem nem egy nullkilométeres edzővel kell nekivágni. Pirlo kinevezése akkor lenne tökéletes, ha valami katasztrófa történt volna Torinóban, és épp az abszolút nulláról indulnának.

JF: A Juventus részéről Bonucci és McKennie szereplése igencsak kétséges, addig Dybala, Ramsey és Arthur be sem került a keretben. Gattusónak több komolyabb név sem áll rendelkezésére. Kik ők, és mekkora érvágás a hiányuk?

Mertens és Demme hiányát még viszonylag könnyen elbírja a csapat, ami érdekesebb lesz, az a védelem összetétele. Nincs Ghoulam, nincs Hysaj, nincs Koulibaly és nincs Manolas sem. A védelem közepébe akkor így marad Maksimović és Rrahmani, tehát egy hajszálon függ, hogy normálisan össze lehet állítani a hátsó alakzatot.

JF: A döntőben már összecsapott a két együttes, akkor a Juventus aratott győzelmet. Ezúttal milyen meccsre számítasz? Sikerül megtörni ezt a rossz sorozatot egy ilyen fontos győzelemmel? Képesek lesznek a játékosok küzdeni mesterük állásáért?

VÁ: Olyan szinten bármire képes a két csapat, a szó legjobb és legrosszabb értelmében is, hogy elég nehezen lehet jósolni. A szívem helyett viszont az eszemre hallgatok, és azt mondom, a Juve így is az esélyes, viszont mondom, bármi előfordulhat.

 

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdő fog kifutni a gyepre:

Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és , szöveg, amely így szól: „J VSNapoli Juventus Szczesny 13 Danilo De Ligt 3 Chiellini 22 12 Alex Sandro Chiesa 30 Bentancur 25 Rabiot 14 Mckennie 9 Morata 7 Ronaldo”