Juve-Roma – Az edzők értékelése

pirlo.JPG2-0-ás győzelmet aratott a Juventus az AS Roma felett, ezzel a torinói együttes megelőzte a tabellán a farkasokat és felugrott a tabella harmadik helyére, mindezt úgy, hogy a bianconerinek eggyel kevesebb lejátszott mérkőzése van. A találkozót követő nyilatkozatokban mindkét edző a Juventus defenzív játékfelfogására reflektált, azonban annak megítélése, hogy ebben mennyi tudatosság volt, különbözött a véleményük.

A Juventus edzője Andrea Pirlo elismerte, hogy szándékosan választott védekezőbb felfogású taktikát az AS Roma ellen, mely végül kifizetődött. Cristiano Ronaldo szerzett vezetést egy gyönyörű egyéni megmozdulásból, a végeredményt pedig Roger Ibañez öngólja állította be Dejan Kuluševski beadását követően. Paulo Fonseca szerint a Roma kényszerítette a Juventusra a meccsen tapasztalható védekező játékot, a bianconeri trénere azonban másképp nyilatkozott erről.

„Pontosan ilyen tervvel készültünk a mai mérkőzésre. Tudtuk, hogy a Roma nagyon kreatív futballt játszik, ezért az volt a tervünk, hogy hátra húzódunk, védekezünk, majd kontrákból építünk támadást.” – nyilatkozott Pirlo a Sky Sport Italiának.

„Nagy szerepet szántunk a megelőző emberfogásnak, mely jól működött, hiszen tudtuk, hogy nem lesz egyszerű sem előre törnünk, sem folyamatosan agresszívnek lennünk. Ehelyett olykor kivárásra, olykor letámadásra játszottunk. Lényegében az ellentettjét tettük annak, ahogy a Roma játszott ellenünk az őszi mérkőzésen. Kell, hogy legyen hasonló terv a tarsolyodban, hiszen nem lehet egész meccsen agresszíven letámadni. Nagyon lelkesek vagyunk az utóbbi időben, sokkal stabilabbak lettünk, és változtattunk a védekezésbeli felfogásunkon is, sikerült kijavítanunk a múltban elkövetett hibáinkat.”

A zebrák edzőjét Giorgio Chielliniről is kérdezték.

„Giorgio nagyon jó fizikai állapotban van és reméljük, hogy tudja a jó formát folytatni. A csapat is nagyon alázatos volt, tudták mikor kellett mozogni a labda nélkül, mikor kellett egymást kisegíteni. Ezt a csapat legnagyobb bajnokai is csinálják és ez egy nagyon fontos tényező.”

Ez Pirlo első éve edzőként. Mi a legfontosabb dolog, amit ez idő alatt tanult?

„Meg kellett tanulnom, hogy egy mérkőzés sem egyforma, különösen egy olyan taktikus ligában, mint az olasz, ezért mindig kell egy alternatív ötleted, különben az ellenfeleid könnyen kiismernek.”

fonseca2.jpgA Farkasok edzője, Paulo Fonseca is nyilatkozott a Sky Sport Italiának a mérkőzést követően, kiemelte, hogy a Roma statisztikák terén a Juventus fölé nőtt, mégis a torinói együttes szerezte a gólokat, és nem bánta meg Edin Džeko kihagyását a kezdőcsapatból.

“Jól teljesítettünk a mérkőzés a nagy részében, és ne feledjük el, hogy sikerült a Juve fölé kerekednünk. Jól védekeztek, a számok is ezt támasztják alá, de az a csapat nyeri a mérkőzést, amelyik a gólt szerzi. Ha megnézzük a statisztikát, láthatjuk, hogy nekünk volt több lövésünk, több szögletünk, több passzunk, nagyobb labdabirtoklásunk, mégis a Juventus szerezte a gólokat.”

Cristiano Ronaldo szerezte a mérkőzés első gólját, aki a tizenhatoson kívül jobb lábával lekezelte a labdát, majd ballal azonnal lőtt.

“Ezért Ronaldo a legjobb a világon, mert ehhez hasonló gólokat képes szerezni a semmiből. Nem hibáztunk ennél a gólnál: ez csak Ronaldo klasszisának volt köszönhető. Úgy gondolom, hogy nagy bátorságról tettünk tanúbizonyságot, hiszen a saját játékunkat játszottuk és rákényszerítettük a Juventust, hogy a saját tizenhatosa előtt kelljen védekeznie. A csapat jó teljesítményt nyújtott, az egyetlen problémát a támadó harmadban hozott rossz döntések jelentették. Nem gondoltam volna, hogy a Juventus ennyire hátra fog húzódni, szerintem ők sem erre készültek és úgy hiszem ezt mi erőltettük rájuk.”

Edin Džeko visszatért a pályára az utolsó  20 percre, először a Fonsecával történt összetűzése óta.

“Džeko készen állt a játékra, de az én döntésem következtében nem kezdett. Borja Mayoral egész héten jó munkát végzett a csapattal, ezért döntöttem az ő kezdetése mellett. Ha lehetőségem lenne, ugyanezt a döntést hoznám. Számos alkalommal eljutottunk a támadó harmadba, de a támadások befejezésénél mindig rossz döntést hoztunk. Sok apró lehetőségünk volt, de hibáztunk. A futballban nincs morális győzelem, de büszke vagyok a játékosaimra, akik komoly bátorságról tettek a pályán tanúbizonyságot és ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve számomra.”

A mérkőzés összefoglalója:

Forrás: Football-italia.net Pirlo nyilatkozatához, Football-italia.net Fonseca nyilatkozatához