Samp-Juve – Az edzők értékelése

img_20210130_211903.pngA Juventus magabiztosan jutott túl az újabb előtte álló akadályon, mivel a Serie A huszadik fordulójában szép megoldásokkal, majd tartalékos üzemmódba kapcsolva is legyőzte a Sampdoria együttesét, a 2-0-ás diadal által pedig sikerrel vette a bajnokság utolsó januári küzdelmét, erőt merítve a szintén nehéznek ígérkező februári találkozókhoz.

A mérkőzést követően természetesen a két együttes trénerei is megtették ilyenkor szokásos nyilatkozataikat az olasz sportsajtónak, s míg Andrea Pirlo arról beszélt, hogy együttesének játéka szemmel láthatóan feljavult az utóbbi időben, addig Claudio Ranieri elsősorban csapata bátortalan, pontatlan játékát emelte ki.

"Az első találatunk szerzője, Federico Chiesa egy roppant fiatal futballista, aki idén nyáron egy nagy klubhoz csatlakozott, melyben a bajnokságon kívül immár a nemzetközi színtéren is teljesítenie kell. Ez nyilvánvalóan egy hatalmas előrelépést jelentett számára, emiatt pedig kezdetben kissé félénk volt, azonban mostanra tökéletesen beilleszkedett közénk, önbizalmat szerzett, illetve rendkívül sokat fejlődött" – kezdte mondanivalóját a Maestro a Sky Sport Italia kérdésére.

"Természetesen jó, hogy befejezi az akcióinkat, azonban a mezőnyben még fejlődnie kell. Kiemelten fontos, hogy többször induljon a mélységből, mivel ezzel igen sokat tehet hozzá a csapat játékához."

Az Öreg Hölgy egy szinte hibátlan első félidőt követően a második játékrészben eredményének megőrzésére rendezkedett be, melynek köszönhetően a találkozó tempója jelentősen csökkent, ennek okairól is faggatták a mestert.

"Kár, hogy nem zártuk le a lényegi kérdéseket az első félidőben, melyet megtehettünk volna, hiszen számos alkalom kínálkozott előnyük növelésére. Egygólos különbségnél normálisnak mondható, hogy az ellenfél, jelen esetben a Sampdoria próbálkozik többet, azonban ezúttal nem volt szükségünk Wojciech Szczęsny bravúrjaira. Végül megszereztük a második gólunkat, ám ezt sokkal korábban meg kellett volna tennünk."

Bár a csapat az utóbbi időben folytonos, valamint jó produkciót nyújt, a Juve első számú gólfelelőse, Cristiano Ronaldo immár egymást követő harmadik meccsén nem tudott betalálni.

"Cristiano a passzaival ma ismételten tevékeny szerepet vállat a győzelmet érő gólokban, végső soron pedig az a fontos, hogy sikereket arassunk. Mindegy, hogy ki szerzi a találatokat, hiszen együttes erővel kell diadalmaskodnunk."

A januári mercato végéhez közeledve lassan kijelenthetővé válik, hogy a Juventus nem tudta megszerezni a szükségesnek vélt cserecsatárt télen, ám Pirlo ragaszkodik hozzá, hogy a jelenlegi keret is megfelelőnek mondató, melynek jelenleg nincs szüksége erősítésekre.

"Számos sokoldalú futballistával rendelkezünk, akik különböző szerepkörökben is megállják a helyüket. Példának okáért, Chiesa, Dejan Kulusevsi, továbbá Aaron Ramsey mind ilyen labdarúgóknak számítanak, s hamarosan Paulo Dybala is vissza fog térni közénk. Sosem mondtuk, hogy szükségünk van egy újabb támadóra. Ha lett volna lehetőségünk igazolni, minden bizonnyal megtettük volna, azonban a saját játékosaink is elégedettséggel töltenek el bennünket."

A Bianconeri az Inter elleni 2-0-ás kudarcot leszámítva összes megmérettetését sikerrel vette 2021 első hónapjában, így a trénert arról is kérdezték, hogy miként látja együttesét a jelenlegi körülmények között.

"Mikor a védelmünk kapott gól nélkül zár egy találkozót, az egyben azt is jelenti, hogy a középpálya és a támadósor megfelelően alkalmazta a letámadást, illetve segített a védekezésben is, ma pedig pontosan ez történt, azzal együtt, hogy Chiellini és Bonucci is kiválóak voltak. Az elmúlt időszakban sokat fejlődtünk, ám ennél még mindig nagyobb potenciál rejlik bennünk.

A következő találkozónkon egy remek csapat ellen bizonyíthatunk majd, egy elődöntőben, azonban csak magunkra szabad gondolnunk. Nem ugorhatunk előre az időben, minden esetben az előttünk álló mérkőzésre kell fókuszálnunk, nem pedig az utána lévő összecsapásokra.

Kezdjük meglelni a formánkat, s automatikussá tenni a szükséges mozdulatokat, azt követően, hogy az idény első meccsein előszezon hiányában gyakorlatilag kísérleti fázisban voltunk. Ez kissé hosszabb ideig tartott, mint normális esetben, mindazonáltal jelenleg jól teljesítünk, és még többre vagyunk képesek" – összegzett Pirlo.

ranieri-sampdoria.jpgA Blucerchiati mestere, Claudio Ranieri a találkozót követően kijelentette, hogy csapata a pálya két végén elkövetett hibái miatt szenvedett vereséget a torinói alakulattól, s elmondása szerint alakulata nem tudott érdemben felelni Federico Chiesa első félidőben szerzett találatára sem.

"Őszintén szólva, teljesen más mérkőzést szerettünk volna játszani" – mondta  a hatvankilenc éves tréner a Sky Sport Italia kamerái előtt.

"Túl sokszor vesztettük el a játékszert, számos esetben pedig még a passzok is problémát jelentettek nekünk, kiváltképp az akcióink során. Ezen hibákkal megkönnyítettük a Juventus dolgát.

A második félidőben kissé jobbak voltunk, Fabio Quagliarella pedig még egy lövési kísérletig is eljutott, azonban ezen kívül keveset tudtunk tenni, így pedig nem maradt más számunkra, csak a vereség.

Képtelenek voltunk megvalósítani az előzetesen eltervezett ötleteinket. Emil Auderónak nem kellett sok védést bemutatnia, azonban rengetegszer adtuk el a labdát, valamint adtunk rossz passzokat.

Leginkább a gólszerzési lehetőségeink hiánya zavart, mivel úgy vélem, ennél sokkal többre vagyunk képesek. A vereségük ellenére szeretnék gratulálni a játékvezetőnek is, aki igen jól vezette a találkozót."

A Samp néhány héttel ezelőtt ugyanebben a stadionban aratott győzelmet az Inter ellen, a szakembert pedig arról is kérdezték, hogy a Bianconeri elleni mérkőzés miben különbözött a Nerazzurri elleni összecsapástól.

"Véleményem szerint az Interrel szemben sokkal határozottabbak voltunk, mint ma. Jelen esetben akkor is aggódtunk, mikor nálunk volt a labda. Természetesen ki lehet kapni a Juve ellen, ezt a játékosaimnak is megmondtam, ám kizárólag úgy, hogy megpróbáljuk a saját játékunkat játszani, és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani.

A teljes szezont tekintve, az az elsődleges célunk, hogy még véletlenül se kerüljünk abba a helyzetbe, melybe tavaly jutottunk. Jelenleg kényelmes pozícióban vagyunk, azonban egy pillanatra sem érezhetjük biztonságban magunkat, ebből kifolyólag pedig mindig előre kell tekintenünk, ugyanakkor a hátunk mögötti területeket is szemmel kell tartanunk" – zárta szavait Ranieri.