Juve-Napoli – Az edzők értékelése

img_20210121_003914_1.pngA Juventus szerda este megszerezte a szezon első trófeáját, mely egyúttal az Öreg Hölgy vezetőedzőjének, Andrea Pirlónak első serlege is volt egyben. A végig összeszedetten, magabiztosan futballozó torinóiak Cristiano Ronaldo és Álvaro Morata találatainak, illetve Wojciech Szczęsny hatalmas védéseinek köszönhetően 2:0 arányban múlták fölül a Napoli alakulatát a Supercoppa Italiana döntőjében, melyet követően természetesen a csapatok trénerei is értékelték a látottakat.

A Maestro mindenekelőtt kijelentette, hogy rendkívül boldog a kupa megszerzése miatt, valamint Juan Cuadrado állapotáról is szót ejtett, míg a Partenopeit irányító Gennaro Gattuso arról beszélt, hogy a Zebráknak jóval több esélyük volt a meccs során, emiatt pedig nem hárítaná a felelősséget a meccs vége felé büntetőt rontó Lorenzo Insignére.

"Hatalmas boldogságot érzek, mivel az első edzőként megszerzett trófeámat emelhettem föl ma este, mely azt hiszem, sokkal jobb érzés volt, mintha játékosként tettem volna ugyanezt, hiszen egy ilyen nagy múlttal rendelkező klubot vezethettem sikerre" – szögezte le Pirlo a RAI Sport kamerái előtt.

"Ritka eset, hogy a döntőben részt vevő együttesek közül mindkettő jól futballozik, így pedig még fontosabb, hogy ma este győzelmet arattunk. A mérkőzésen képviselt mentalitással még a szerencse is a te oldaladra állhat egyes pillanatokban.

Be akartuk bizonyítani, hogy az Inter ellen szereplő együttes nem mi vagyunk, a mai elszántságunkkal és hozzáállásunkkal pedig ezt meg is tudtuk mutatni, mely körülményeknek köszönhetően Fortuna is bennünket segített."

Pirlo egyik legközelebbi barátja, Rino Gattuso ellen nyerte meg a Supercoppát, így kettejük kapcsolatáról is kérdezték az egykori középpályást.

"Jelenleg mindketten edzőként dolgozunk, két nagyon fontos és nagyszerű csapat padján, így most más szerepkörben találkoztunk, mint korábban. Csalódott vagyok Rino miatt, azonban örülök az együttesem sikerének. A ma este nem a viccelődésről és a nosztalgiázásról szólt, mivel mindketten igen erősen koncentráltunk a megmérettetés során."

A Juventus kolumbiai futballistája, Juan Cuadrado csupán ma reggel produkált negatív koronavírus-tesztet, ennek fényében szinte az utolsó pillanatban csatlakozott a kerethez, ám mégis kiválóan teljesített a Napoli ellen.

"Szerencsére Juan tünetek nélkül vészelte át a betegséget, így el tudta végezni a számára kijelölt edzésmunkát. Mivel ennek során nagyszerűen tevékenykedett, úgy véltük, hogy képes lesz kifutni a gyepre. Nem gondoltuk volna, hogy a teljes mérkőzést ki fogja bírni, azonban mindvégig kiváló volt.

Arthur mindeddig csak akkor lépett pályára, mikor jó formában volt, ami annak figyelembe vételével, hogy az érkezése előtt mintegy fél évig alig kapott lehetőséget a Barcelonában, teljességgel megérthető. Némi időbe telt, mire megszokta az olasz futballt, majd egy csúnya sérülésen is átesett, azonban ma este nagyszerűen futballozott.

Valamivel kevésbé helyezkedett középen, mely azt a célt szolgálta, hogy a támadásépítés idején teret hagyjon Rodrigo Bentancurnak. Remekül tartja meg a játékszert, így igen fontos szerepe van a labdabirtoklás szempontjából, emiatt pedig nagy szükségünk van rá."

A trénerre hatalmas nyomás nehezedett a Derby d'Italián elszenvedett vereség miatt, azonban a mai győzelemmel némileg mérsékelte a rá irányuló kritikákat.

"A szezon kezdete óta arra törekszünk, hogy gördülékenyen futballozzunk, ám sajnos szinte minden esetben nélkülöznünk kell néhány alapemberünket, ami megnehezíti a formánk rendszeressé tételét. A vasárnapi események után a megérdemeltnél több kritikát kaptunk, mely különösen furcsa volt számomra az eddig elért eredményeink miatt, így nagyon boldog vagyunk, hogy ma sikerült megszereznünk ezt a trófeát.

Az, hogy egyszer az egekig magasztaljuk, máskor pedig a sárba tiporjuk a futball egyes szereplőit, hozzátartozik ehhez a sportághoz. Az igen hosszúra nyúló játékoskarrierem alatt számos hullámvölgyön kellett keresztülmennem, így megszoktam ezt a kettősséget, azonban jelen pillanatban tudom, hogy a klubvezetés szilárdan mögöttem áll, így kizárólag a feladatomra összpontosíthatok.

Természetes, hogy rengeteg kritika ér bennünket, s engem is, mivel jószerivel a semmiből lettem a Juventus mestere, mindazonáltal az eredményeink minket igazolnak."

Az utóbbi napok egyik legjelentősebb híre volt, hogy az AC Milan együttese leigazolta az olasz rekordbajnok korábbi horvát futballistáját, Mario Mandžukićot, így erről is kérdezték Pirlót.

"A Milannak sikerült egy olyan futballistát találnia, kinek jellemzői igen jól passzolnak az általuk képviselt stílushoz, ekképp Mandžukić egy nagyon hasznos igazolás számukra" – zárta szavait a Maestro.

A korábban az AC Milan együttesét is vezénylő Gattuso egykori csapattársával, s barátjával szemben természetesen csalódottan nyilatkozott a lefújás után, azonban kiemelte, hogy a végeredmény ellenére is büszke játékosaira, akik mindent megtettek a győzelem érdekében.

"Köszönetet kell mondanom a Napoli minden egyes futballistájának, hiszen ők minden tőlük telhetőt megtettek a győzelemért. Kissé félénken futballoztunk, kiváltképp az első játékrészben, azonban jól reagáltunk a Juve első góljára" – jelentette ki a RAI Sportnak.

"Egy ekkora téttel bíró mérkőzésen megtörténhetnek az olyan dolgok, mint amelyek ezúttal megestek velünk. Gratulálok az erőfeszítésekhez, melyeket a játékosok véghez vittek az összecsapás során. Talán többet is tehettünk volna, azonban ezek a helyzetek sokszor igen bonyolultak."

Insigne a találkozó egyik kulcspillanatában büntetőt hibázott, emiatt pedig az olasz játékos arcát a mérkőzés végét követően könnyek árasztották el, hiszen nem tudta gólra váltani csapatának legnagyobb lehetőségét, mely egyben századik találata is lett volna az égszínkék mezben.

"Egy ilyen fontos összecsapáson előfordulhat, hogy az embernek balszerencséje van, s a kihagyott tizenegyesnél pontosan ez játszotta a legnagyobb szerepet. Azonban a Juve győzelme nem csak ennek volt köszönhető, mivel a kapusuk hatalmas védést mutatott be Lozano lövésénél a 94. percben.

Ha egy csapat veszít, minden játékosa szerepet játszik ebben, s ez igaz a győzelmek esetén is. Lorenzo nem gondolhatja azt, hogy miatta kaptunk ki, mivel ez egyszerűen nem lenne igaz.

A két fél rendkívül tisztelte egymást, ez az összecsapás pedig elsősorban egy taktikai csata volt, mivel egyik csapat sem tudott sok gólhelyzetet kialakítani, s egyikünk sem a legjobb formáját mutatta. A Juve megpróbálta használni a keretében lévő sztárok adottságait, azonban összességében ezt nem tehették meg, mivel hatékonyan zártuk a területeket."

A Bianconeri és a Napoli legutóbb 2020 júniusában, a Coppa Italia fináléjában találkozott egymással, ahol a déliek a 0-0-ás rendes játékidőt, valamint a hosszabbítást követően büntetőkkel kerekedtek fölül Maurizio Sarri csapatán.

"Ez a meccs igen hasonlított a Coppa Italia döntőjére, sőt, azt hiszem, hogy hét hónappal ezelőtt jóval nagyobb nyomás nehezedett ránk, mint ma este, mivel nem emlékszem a Juve lehetőségeire, csupán a góljaikra.

Tisztában vagyunk vele, hogy mai ellenfelünk igen mély kerettel rendelkezik, az ezáltal jelentett lehetőségekkel pedig ma is éltek, ekképp előfordulhat, hogy egyes futballistákon nagyobb teher van.

Meg kell említenem, hogy a pálya szörnyű állapotban volt, így igen nehéz feladatot jelentett futballozni rajta. Ez azonban nem lehet mentség, mivel mindketten egyaránt szenvedtünk a körülményektől" – zárta szavait Gattuso.