Conte: "Tisztelnünk kell a Juventust"

arulo.jpgA ma esti Derby d'Italia előtt a Bianconeri trénerét, Andrea Pirlót követően az Inter mestere, s a Juventus korábbi vezetőedzője, Antonio Conte is megtartotta ilyenkor szokásos sajtótájékoztatóját, melyben többek között arról beszélt, hogy a milánói klub nem továbbra sem zárta be a szakadékot, mely közte, valamint a torinóiak között van, s emellett szót ejtett arról is, hogy csapata számára továbbra is referenciapontot jelent az olasz rekordbajnok.

"A holnap esti mérkőzés két olyan csapat összecsapása lesz, melyek mindketten egy igen fontos cél eléréséért küzdenek" – jelentette ki szombat délutáni nyilatkozatában.

"Minden egyes mérkőzés fontos, s mindegyik egyformán három pontot ér az együtteseknek. A Juventus mindegyik csapat számára megkerülhetetlen referenciapontot jelent, hiszen az utóbbi években egyértelműen ők domináltak Olaszországban. Amikor egy alakulat a saját erejét kívánja felmérni, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb az Öreg Hölgyet használja ehhez fokmérőként.

Nem szeretném egyik alakulatot sem esélyesnek megtenni, de egyébként sem kívánok a szezon ezen szakaszában favoritokról beszélni. Egész egyszerűen tisztelnünk kell azt a csapatot, mely kilenc éve uralja a Serie A-t, s feltett szándéka, hogy még egy esztendeig ő legyen a trónon.

A tisztelet a legkevesebb, melyet a Juventusnak adhatunk mindazért, amit elértek az elmúlt években, kiváltképp annak ismeretében, hogy az erejük miatt a bajnokság kimenetele sokáig teljesen kiszámítható volt.

Az előző idényben sikerült csökkentenünk a köztünk lévő távolságot, s remélem, hogy ezt idén még tovább tudjuk szűkíteni, mivel emlékszem olyan időkre, mikor a Juve 20-25 ponttal végzett a bajnokság második helyezettje előtt, ezt pedig egyáltalán nem volt jó látni.

Olaszországban jelenleg egyetlen csapat sem mondhatja el magáról, hogy felzárkózott volna a Juventushoz, azonban mi egyre közelebb jutunk hozzájuk. Kilenc éve uralkodnak, a legutóbbi átigazolási időszakban pedig a pályán kívül is eredményesen tevékenykedtek, hiszen megszerezték Federico Chiesát, Álvaro Moratát, Dejan Kuluševskit, valamint Weston McKennie-t is. Megérdemlik az elismerést, hiszen minden évben egyre jobbak lesznek."

Mint ismert, a Zebrák győzelmi sorozatát maga Conte indította el a 2011-12-es szezonban, míg a fekete-fehéreknél eltöltött évei alatt összesen három Scudettót hódított el. Az ennek fényében rendkívül tapasztalt szakembert pedig arról faggatták, hogy mi hiányzik az Internél ahhoz, hogy magasba emelhessék a bajnoki trófeát.

"Fejlesztenünk kell a mentalitásunkat, javítanunk az elszántságunkat, s éreznünk kell a vérünk forrását ahhoz, hogy leteríthessük a vadat. A fent említettek mind a fejlődésünk részét képezik, a srácok pedig minden szempontból keményen dolgoznak azért, hogy egyre jobbak legyenek."

A többek között a Chelsea-t, valamint az olasz válogatottat is irányító edzőt Christian Eriksen szerepéről is kérdezték, mivel sokakban furcsa érzéseket keltett, hogy az Inter legutóbbi meccsén, a Fiorentina elleni Coppa Italia-találkozón a szakember a védelem előtt vetette be a dán futballistát.

"Kizárólag a lehetőségek alapján dolgozom. A lehető legtöbbet kell kihoznunk a csapatban rejlő potenciából. Nincs még egy olyan középpályásunk, mint Marcelo Brozović, aki képes lenne a védelem előtt szerepelni, ekképp hiányában Christiant kellett kipróbálnunk ebben a szerepkörben.

Eriksen eddig futballozott középső középpályásként, trequartistaként, most pedig játékmesterként vetettük be. Igen hasznos lehet egy olyan futballista, aki több szerepkörben is meg tudja állni a helyét" – zárta szavait Conte.