Beharangozó – a Milan elleni meccs – COVID-helyzetjelentéssel

milan.pngCsupán három nap telt el a nagy arányú, mégis szerencsésnek mondható Udinese elleni meccs óta, és máris újabb erőpróba vár a koronavírus által megtizedelt zebracsordára, nem is akármilyen, hiszen az utóbbi időben megtáltosodott, és ez idáig veretlen AC Milan ellen kell életben tartani a Scudettórol szőtt álmokat. A mérkőzés a milánói Stadio San Siróban kerül megrendezésre, a kezdés időpontja 20:45, a játékvezető Massimiliano Irrati lesz, és a DIGI SPORT 1-es csatornán követhető figyelemmel.

A 41 éves firenzei születésű sípmester 2012 óta vállal szerepet az élvonalban, 124 mérkőzésen fújta a sípot ezalatt, 592 sárga lapos figyelmeztetést osztott ki, ezen felül pedig 36 kiállítás és 37 tizenegyes köthető a nevéhez. Mind a két alakulat szép emlékeket őrizhet róla hiszen a Rossoneri 10 mérkőzésen 6-3-1-es, míg a Bianconeri 13 meccsen 10-2-1-es mérleget tudhat a magáénak az irányítása mellett.. Ezt a párosítást eddig mindössze, egy 2017-es Olasz Kupa találkozón fújta, akkor a hazai pályán játszó Öreg Hölgy 2:1 arányban bizonyult jobbnak. Paulo Dybala és Miralem Pjanić góljaira csak Carlos Bacca tudott válaszolni.

Az Il Diavolo értéke 487 millió euró, legértékesebb játékosuk a válogatott első számú hálóőre, Gigio Donnarumma akinek az értéke 60 millió euróra rúg. A vendéglátó, akármennyire is fáj kimondani, vezeti a bajnokságot, vereségük még nincsen, 15 találkozón csak 4 alkalommal veszítettek pontot, rendkívül gólgazdag meccseket játszva, hiszen egyszer 3:3, háromszor pedig 2:2 lett a végeredmény. A legyőzöttek között viszont ott található az Inter, a Napoli és a Lazio is. A legutóbbi fordulóban a Beneventót verték 2:0 arányban. A gólarányuk is impozáns, mivel 34:16-os gólkülönbséggel állnak a tabella élén.

A piros-feketék pályaválasztása mellett 85 találkozó került eddig lebonyolításra, a hazaiak szempontjából a mérleg 29-33-23, azaz nyugodtan mondhatjuk kiegyenlítettnek a párosítást. A tavalyi szezonban egy nagyon emlékezetes összecsapáson 4:2-es Milan győzelem született, de 1997-ben a Juventus 6:1-es vereséget mért a házigazdára. Ennek az összevetésnek góllövőlistáját a régi korok nagyjai uralják, hiszen Roberto Bettega és Gianni Rivera egyaránt 7 gólt értek el. A nyári átigazolási piacon avédelmüket a véglegesen megszerezett Simon Kjær-rel,  míg a középpályájukat Sandro Tonalival, Brahim Díazzal és szintén kölcsönből végleg leigazolt Alexis Saelemaekersel erősítették meg, míg az eladási oldalon komoly bevételt Suso és Lucas Paquetá végleges értékesítésével generáltak, kettőjükért összesen 41 millió eurót kasszírozva.

Az Ördögök csapatából piros lap miatt Sandro Tonali, sérülés végett pedig Alexis Saelemaekers, Zlatan Ibrahimović, Matteo Gabbia és Ismaël Bennacer, a Juve oldalán pedig a két koronavírusos, Alex Sandro és Juan Cuadrado mellett a sérült Álvaro Morata nem tud pályára lépni, Paulo Dybala pedig enyhe lázzal küzd.

A 18-szoros bajnok, és 7-szeres BEK/BL győztes együttes kispadján az 55 éves Stefano Pioli foglal helyet. 1965. október 20-án Pármában született, és a Salernitana padjától indulva küzdötte egyre feljebb magát. Közel egytucatnyi csapat élén láthattuk őt, de az utóbbi négy alakulata már mind neves együttes, hiszen sorrendben a Lazio, az Inter és a Fiorentina együtteseit megjárva lett a Milan edzője. Játékosként 3 éven át volt a Juventus szolgálatában is. Az első és második vonalban 608 alkalommal vezette aktuális csapatait, 223-195-190 a győzelmi mutatója ezeken. Még soha egy csapatnál sem töltött el legalább 100 mérkőzésnyi időt, ha viszont az eredmények hasonló sebességgel jönnek, mint az utóbbi egy évben, akkor könnyen lehet, hogy a Rossoneri padján eléri ezt a számot. A mai ellenfél ellen 21 alkalommal kísérletezett a győztes taktika kidolgozásával, eddig viszont csak egyszer járt sikerrel, pont a fent említett 4:2-es meccsen, a másik 20 alkalommal 5 döntetlen, és 15 vereség a mérleg. Egyszer a Lazio és egyszer a Fiorentina mestereként szenvedett 3:0-ás vereséget, viszont a legutóbbi három alkalommal a Milan élén veretlen maradt. Kedvenc felállása 4-2-3-1, kontraktusa pedig a következő idény végéig szól.

Bár a tegnap esti hírek némelyike arról szólt, hogy a mérkőzést a keret fertőzöttei miatt esetlegesen elhalaszthatják, a kései órákban Matteo Marnati a COVID-19-cel kapcsolatos ügyekért felelős tanács Piemonti Osztályának vezetője ennek ellenkezőjét állította, kijelentve, hogy nincs akadálya a találkozó megrendezésének.

"Ha a mai napon még több pozitív teszteredményre derülne fény, és ezzel a keret egy ellenőrizhetetlen gócponttá válna, az nyilvánvalóan problémás lenne a többi játékos egészségének szempontjából is. Ebben az esetben természetesen a torinói ASL is kénytelen lenne közbeavatkozni, s minden kontaktnak minősülő személyt elszigetelni, valamint blokkolni a Juventus Milánóba való elutazását.

Az ASL vezetője, Dr. Testi biztosított arról, hogy egyelőre nem született ilyen döntés, a helyzetet pedig egyáltalán nem tartják súlyosnak. A Liga által felállított protokoll szerint két fertőzött nem indokolja a beavatkozást, azon kívül, hogy a játékosokat az egymással való szoros kapcsolat miatt esetlegesen önkéntes elszigetelődésre kérhetjük az edzőközponton belül. Az ellenőrzések kellően szigorúak ahhoz, hogy ne kelljen a protokollban szereplő ajánlásokon túl egyéb intézkedéseket életbe léptetnünk.

Még öt koronavírusos eset sem lenne elegendő egy ilyen típusú beavatkozáshoz. Biztosíthatok mindenkit, hogy a Milan-Juventust 99,9%-os valószínűséggel megrendezik holnap."

A Sky Sport Italia szerint a következő tizenegy fog kifutni a gyepre:

img_20210105_233834.png