Cuadrado: "A Scudetto megnyerése elsődleges cél"

5fb9937c0c94c.jpgA Juventus kolumbiai jobbhátvédje, a tavalyi évben egészen kiemelkedően teljesítő Juan Cuadrado 2020 utolsó napján tett nyilatkozatában beszélt helyzetéről, csapattársairól, valamint a Juventusban uralkodó légkörről, egyúttal kiemelte, hogy a koronavírus-járvány ellenére az óesztendő rendkívül pozitív volt számára, hiszen rengeteg élményben és jó tapasztalatban részesült.

A futballista nagyszerű produktumának köszönhetően az év játékosa lett Kolumbiában, ebből az alkalomból pedig az El Tempo számára adott hosszabb interjút a fent említett témákban,  elsőként is a sokak számára az emberiség egyik legrosszabb évének titulált 2020-ról.

"A saját szemszögemből egy rendkívül pozitív évként éltem meg 2020-at, mivel először Maurizio Sarri, majd később Andrea Pirlo irányítása alatt is kibontakozhattam a jelenlegi pozíciómban. Játékosként nagyon sokat fejlődtem támadásban és védekezésben is, ez pedig sokat segített abban, hogy jól szerepelhessek.

Egy futballistának minden egyes nap meg kell őriznie a figyelmét, s mindig a fejlődésre kell törekednie. Ha olyan erős csapatban játszol, mint a Juventus, a játékosok között fennálló egészséges versenyhelyzet rendkívül jó hatással van rád, hiszen ez arra ösztönöz, hogy mindig a legjobb oldaladat mutasd, mivel így nem szorulhatsz ki a kezdőcsapatból sem.

Olyan játékosokkal egy csapatban szerepelni, mint Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Gianluigi Buffon, Danilo, vagy Alex Sandro, akik mind referenciapontok napjaink labdarúgásában, igazi megtiszteltetés számomra, és hatalmas büszkeséggel tölt el a tudat, hogy köztük lehetek."

A dél-amerikai labdarúgó a Cagliari elleni, novemberi összecsapáson először viselhette a kezdő sípszótól fogva az Öreg Hölgy csapatkapitányi karszalagját, ami elmondása szerint maradandó élményt jelentett számára.

"A Juve első kolumbiai kapitánya lehettem, miközben olyan emberek hagyták meg nekem a karszalagot, mint Gigi Buffon, vagy Cristiano Ronaldo, ez pedig nagyon sokat jelent nekem. Ez az is jelentette számomra, hogy a klubnál eltöltött éveim eredményeként figyelembe vettek egy ilyen nagy felelősséggel bíró poszt tekintetében. Nagyon, nagyon szép gesztus volt.

A csapat vezetői közé kerüléssel együtt megfogadtam, hogy ezentúl arra is törekednem kell, hogy ne csak a pályán, hanem azon túl is példát mutassak a társaimnak."

Bár Cuadrado a jelenlegi szezont is igen jó mutatókkal kezdte, együttese korántsem büszkélkedhet hasonlóan jó szerepléssel, mivel jelenleg csupán a hatodik helyet foglalja el a Serie A tabelláján, tíz ponttal lemaradva az egy meccsel több mérkőzést játszó, éllovas AC Milan mögött.

"A Scudetto megnyerése mindig elsődleges cél számunkra, jelenleg pedig azon dolgozunk, hogy megvédjük a bajnoki címünket, s sorozatban tizedjére is elhódítsuk a trófeát, még ha ez rendkívül nehéz feladat elé is állít bennünket. A csapatban mindenki bír olyan tulajdonságokkal, melyekkel segítheti a közös ügyünket, és mindenki arra törekszik, hogy a szezon végén ismét magasba emelhessük a serleget."

A futballista mindeddig nyolc gólpasszt osztott ki az olasz pontvadászatban, illetve a Bajnokok Ligájában, mellyel ezen mutató terén a legeredményesebb játékos alakulatában, s öt asszisztjának köszönhetően a legrangosabb európai kupasorozatban is.

"Hogy nyolc gólpasszt adtam idén? Idén mindenekelőtt így szeretnék segíteni a csapatnak. A társaim azt tanácsolták nekem, hogy ne cselezgessek annyit, mint általában, hanem inkább keresztlabdákat, hosszú indításokat adjak, mert ebben vagyok igazán kiemelkedő."

Bár a játékos számos szerepkörben megfordult már a Zebráknál töltött ideje alatt, hiszen eredetileg jobb oldali támadó, majd középpályás volt, Maurizio Sarri a védelem szélein kezdte el alkalmazni, ezek a változások azonban elmondása szerint egyáltalán nem zavarják, mivel az egész oldalon otthonosan mozog.

"Az utóbbi időben szinte kivétel nélkül szélső védőként lépek pályára, mindazonáltal élvezem, mivel az edzőm, mikor ezen a poszton lát el feladatokkal, lehetővé teszi, hogy felléphessek a támadásokhoz, ahol szintén meg tudom állni a helyem.

Jelenleg nem gondolkodom rajta, hogy mit tartogat számomra a jövő a csapatnál. 2022-ig van élő szerződésem a Juventusszal, s úgy vélem, ezt követően is ráérünk megfontolni a továbbiakat" – összegzett Cuadrado.