Beharangozó - a Fiorentina elleni meccs

loghi_400x400_0013_fiorentina.pngHét végén a volt Parma játékosaink hathatós közreműködésével kiütéses 4:0-ás győzelmet aratott a csapat az Ennio Tardini gyepén, ma minden Juventino ugyanezt a teljesítményt várja el az ősi rivális Fiorentina ellen is. Ha a győzelem kulcsa a volt játékosokban keresendő, akkor a recept megvalósításához rendelkezésre áll a megfelelő alapanyag. A mai ellenfél finoman fogalmazva is botladozik az idei pontvadászatban, ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy november 9-én az eddigi vezetőedzőt Guiseppe Iachinit, a klubot már 2005 és 2010 között felettébb sikeresen irányító Cesare Prandelli váltotta a padon. Ha a pár nappal ezelőtti játékát hozza a vendéglátó, akkor nem ezen az összecsapáson kezdik meg a felzárkózást a lilák. A találkozó ma este 20:45-től az Allianz Stadiumban kerül lebonyolításra, a közvetítést a DIGI SPORT 2-n lehet megtekinteni, a játékvezető Federico La Penna lesz.

A fiatal játékvezetői korosztályba tartozó La Penna 1983. augusztus 7-én, Rómában született és most is ott él. 2013 óta vezet olasz első osztályú meccseket, eddig szám szerint 46 alkalommal vezethette ki a csapatokat a kijáróból. Sárga lapos figyelmeztetést eddig 197 esetben alkalmazott, a mai harmadik figyelmeztetés tehát jubileumi lehet, piros kártyát 10 alkalommal vett elő, és 16 büntetőt fújt be. Az Öreg Hölgy bajnoki mérlege az ő asszisztálása mellett 6 meccs, 4 győzelem és 2 döntetlen, a Gigliati még nyeretlen vele, 2 döntetlen mellett a tavalyi szezonban belefutottak szardínián egy csúnya 5:2-es zakóba. Ezt a párosítást ma vezeti először, az öt hazai rúgott góllal valószínűleg ma is kiegyeznénk.

A Violák kerete 250 millió eurót ér, legértékesebb játékosuk a 23 éves szerb hátvéd, Nikola Milenković, akinek a piaci ára 28 millió euró. A firenzei csapat a tabella hátsó régióiban szerénykedik, 13 lejátszott mérkőzés alatt 2 győzelmet és 5 döntetlent tud felmutatni, 6 vereséget szenvedett. 11 pontot szereztek, és 13-21 a gólarányuk. Három legutóbbi hazai mérkőzésükön egyaránt 1:1-es döntetlent értek el, sorrendben a Genoa, a Sassuolo és a Hellas Verona ellen, idegenben a Milan ellen 2:0, az Atalanta ellen 3:0 arányban veszítettek, úgyhogy reménykedhetünk egy újabb nagy arányú, kapott gól nélküli győzelemben.

A Bianconeri pályaválasztásával eddig 81 összecsapás volt a két gárda között, a győzelmi mutató a hazaiak szempontjából hatalmas fölényt mutat, 55-20-6, a gólarány 172:67. A párosítás legeredményesebbje Alessandro Del Piero 11 találattal, de a Zebrák volt gólkirályai közül sokan a kedvenc céltábláiknak tekintették a firenzei kaput. A kétszeres olasz bajnok Violák ellen még 1928-ban előfordult egy 11:0-ás hazai mészárlás is, de a tavalyi szezonban is tükörsima 3:0-ás fekete-fehér győzelem született. Cristiano Ronaldo két 11-est váltott gólra, Matthijs de Ligt pedig a hosszabbítás perceiben egy szöglet utáni fejessel vette be a kaput.  2015-ben egy gólzáporos, és végtelenül izgalmas randevút hozott a két csapat összejövetele, hiszen a 3:2-es hazai győzelem megszületéséhez az is szükséges volt, hogy az Arno-partiak büntetőt hibázzanak. A Juventus góljait Fernando Llorrente és Carlos Tévez (2) szerezték.

A nyári átigazolási szezonban leginkább kölcsönjátékosokat véglegesítettek, és szabadon igazolható játékosokra vadásztak, egyetlen azonnali vételük az argentin Lucas Martínez Quarta volt akit a River Plate csapatától szereztek meg 6 millió euró értékben. A szabad ügynökök listája viszont igen veretes, hiszen Giacomo Bonaventura (Milan), Borja Valero (Inter) és José Callejón (Napoli) neve is jól cseng a Serie A-ban. Ellentétes irányba szintén 3 nagy név távozott. Jordan Veretout  (Roma, 16 millió), Giovanni Simeone (Cagliari, 12 millió) és Federico Chiesa (Juventus, kölcsönbe 10 millió) hagyták el Firenzét, előbbi kettő már a tavalyi szezonban sem az Artemio Franchiban rúgta a bőrt, de végleg csak idén távoztak. A két csapat között hatalmas az átjárás, jelen pillanatban is fél tucat játékos kergeti a labdát a két csapatban, akik megjárták már a rivális öltözőjét.

A sérültek listája hazai oldalon változatlan: Arthur és Merih Demiral még lábadozik, míg Paulo Dybala már a keretbe bekerülhetett, míg a másik oldalon mindenki Prandelli mester rendelkezésére áll. Andrea Pirlo a mérkőzés előtti nyilatkozatában beszélt a sérültek jelenlegi helyzetéről is.

Az ellenfél mestere Cesare Prandelli egy nagy nevű, sok sikert elért vezetőedző, aki 1957. augusztus 19-én született Orzinuovi településen. Edzői karrierje 1993-ban az Atalanta gárdájánál indult, és a teljesség igénye nélkül megfordult a Roma, a Parma, a Galatasaray, a Valencia és az olasz válogatott kispadján is, legutóbb a Genoa gárdáját trenírozta. Leghosszabb időt viszont a jelenlegi csapatánál töltött, akiket eddig 247 alkalommal vezetett csatába, és 120 alkalommal győzelemre. A Zebrák ellen a mai lesz a 25. találkozója, de a siker receptjét csak 3 esetben találta meg, 7 döntetlen és 14 vereség mellett. Egyszer-egyszer a Hellas Verona, a Fiorentina és a Genoa csapataival érte el ezeket a sikereket, de Torinóban csak egyszer sikerült ez a bravúr, ellenben szenvedett már el itt kétszer 4:0-ás, és egyszer 4:1-es vereséget is. Játékos korában hat idényen keresztül volt a Juve labdarúgója. Jelenlegi szerződése az idény végéig szól, kedvenc hadrendje a 4-3-3.

A Sky Sport Italia jósolt kezdőcsapata a mai mérkőzésre: