Juve-Atalanta – Az edzők értékelése

pirlo_juve_ata.jpgA Juventus egy meglehetősen fordulatos összecsapáson 1-1-es döntetlent játszott az idei szezonban erősen ingadozó formát mutató Atalanta együttese ellen, melyet követően mindkét gárda mesterei megtették szokásos nyilatkozataikat az olasz médiának. Az Öreg Hölgy vezetőedzője, Andrea Pirlo kijelentette, hogy ideges lett az eddigiekhez képest igen rosszul játszó Álvaro Morata teljesítményétől, valamint ismét kihangsúlyozta az összpontosítás fontosságát, míg Gian Piero Gasperini szerint csapata megnyerhette volna a mérkőzést, s hozzátette, hogy véleménye szerint a Zebrák nem egyértelmű esélyesek a Scudettóra az idei szezonban.

"Egy erős együttes ellen léptünk pályára, egy remek ritmusú találkozón, melyen a két fél teljesen egyenrangúnak bizonyult, mindazonáltal mi jól teljesítettünk" – jelentette ki Pirlo a Sky Sport Italia újságíróinak.

"Meg kell nyernünk azokat az összecsapásokat, melyeken előrelépésre van szükségünk. Ehelyett bizonyos tekintetben hibákat követtünk el, mivel kissé könnyelműek voltunk, s emiatt nem arathattunk győzelmet sem. Ezeket a meccseket egy kicsit nagyobb harapóssággal és koncentrációval kellene kezelnünk."

Cristiano Ronaldo rendkívül rosszul futballozott a találkozóm, ráadásul egy büntetőt is elhibázott, mellyel egy jelentős esélyt vett el csapatától.

"Sajnálatos, hogy Cristiano kihagyta a tizenegyest, mivel az segíthetett volna nekünk a mérkőzés megnyerésében. Lehet, hogy fáradt, de az ehhez hasonló dolgok bármikor előfordulhatnak."

A portugál világsztár rossz formájánál sokkalta aggasztóbb, hogy a Zebrák csak egy mérkőzést tudtak lehozni kapott gól nélkül a legutóbbi kilenc meccsük közül, annak ellenére, hogy védelmük általában nagyszerűen futballozik.

"Vasárnap egyetlen kaput eltaláló lövése volt az ellenfelüknek, s abból mindjárt megszületett a találatuk is. A futball nem kizárólag a gólokról szól, hanem arról is, hogy milyen mentalitással lépünk pályára. Sok esélyünk volt a vezetés megszerzésére, egyértelműen fejlődünk, ez a meccs pedig fontos volt az intenzitásából kifolyólag."

A csapat svéd tehetsége, Dejan Kuluševski végig a padon maradt az összecsapás során, Paulo Dybalát pedig csak az utolsó tíz percre cserélte be a Maestro, annak ellenére, hogy hétvégén a Genoa ellen végre eredményes tudott lenni a bajnokságban is.

"Kuluševski egy fiatal futballista, aki nagy szerephez jutott eddig. Sokat fejlődött, de az adottságai egy meccsen jobban alkalmasak, egy másikon pedig kevésbé. Ez nem egy olyan találkozó volt, ahol kibontakozhatott volna, mivel az ellenfélnél sok agresszív védő játszott, és a vertikalitásra fektettük a hangsúlyt az elképzeléseinkben, olyan támadókra volt szükségem, akik képesek betörni a védvonalak mögé.

Dybala szerződésének kapcsán nem tudok mit mondani, ezeket az ügyeket a klubvezetés intézi. Az összes játékossal foglalkoznom kell, s csak az érdekel velük kapcsolatban, hogy mit nyújtanak a pályán."

Álvaro Morata az első félidőben egy rendkívül hanyag megoldást választott az egyik kulcsszituációban, mikor háttal a kapunak állva a kapufa mellé sarkazta a labdát, erről is kérdezték a mestert.

"Nagyon feldühített ez a jelenet, mert ez éppen olyasvalami, amit nem engedhetünk meg magunknak, hiszen az ilyen lehetőségek egész meccseket dönthetnek el. A labdarúgóknak rendelkezniük kell a tisztánlátással ahhoz, hogy a helyes megoldást válasszák, ő pedig nem birtokolta ezt a kérdéses szituációban. Ettől eltekintve remekül játszott, ő sem szerezhet mindig gólt" – zárta interjúját Pirlo.

gasp_juve_ata.jpgA kék-feketéket irányító Gasperini kinyilatkoztatta, hogy együttese jobban koncentrálva diadalmaskodhatott volna a Bianconeri ellen, s az egyéni teljesítmények közül külön kiemelte Pierluigi Gollini ma esti produkcióját, aki több nagy védést is bemutatva mentette meg csapatát az ellenfél helyzeteinek többségénél.

"Nagyszerű teljesítményt nyújtottunk egy erős Juventus ellen. Egy bizonyos ponton mi is meg voltunk győződve az ellenfél sikeréről, azonban a szükséges módon futballoztunk, s végül elhittük, hogy mi is nyerhetünk" – mondta a Sky Sport Italia kamerái előtt. 

"Néhány passz, mely döntő lehetett volna a gólok szempontjából, nem az eltervezett módon sikerült, ez pedig sok mindent meghatározott. A második félidőben már jobban játszottunk, de nem tudtuk egyértelműen a javunkra fordítani a lehetőségeket. Az ehhez hasonló találkozókat könnyedén elveszítheted, például egy büntető által.

Pierluigi Gollini egyszerűen elképesztő volt. Kivédte Ronaldo tizenegyesét is, aki szinte csak egyet hagy ki a száz kísérletéből. Örülök a produkciójának, viszont Szczęsny teljesítményének már kevésbé" – tette hozzá nevetve. "Nagy védést mutatott be Romero fejesénél, egy pillanatra azt hittem, hogy gólt szerzünk abból a kísérletből."

A bergamói alakulat mindeddig 18 pontot gyűjtött mérkőzésein, amely valamivel elmarad az előző szezonok alapján várt mutatóiktól.

"Nagyszerű idényünk lesz, egy folyamatosan fejlődő, és egyre jobban teljesítő együttes vagyunk. A bajnokság nyíltabb lesz, mint ahogy azt eddig megszokhattuk, hiszen itt van még a Milan, a Napoli, illetve a Roma is.

Természetesen a Juventus is az esélyesek között van, de szerintem nem abszolút favoritok, mivel megváltoztatták a játékstílusukat és az identitásukat. Még huszonhét meccs van hátra a szezonból, mindenkivel azonos feltételekkel nézhetünk szembe."

Gasperini csapata a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a regnáló spanyol bajnok Real Madrid együttesével készül megmérkőzni, erről is kérdezték az olasz mestert.

"Figyelemmel fogjuk kísérni a Real Madrid mérkőzéseit, mindazonáltal még sok van hátra a párharc kezdetéig" – összegzett a tréner.