Genoa-Juve – Az edzők értékelése

pirlo_dybala_huge.jpgA Juventus eleinte döcögős játékot mutatva, ám a gólkülönbséget tekintve különösebb megerőltetés nélkül győzte le a Genoa együttesét idegenben 3-1-re, Paulo Dybala első idei Serie A-találatával, valamint Cristiano Ronaldo büntetőivel, míg a túloldalon a Zebrák együttesében is megforduló Stefano Sturaro tudott betalálni volt alakulatával szemben. 

A mérkőzést követően a Bianconeri mestere, Andrea Pirlo megtette szokásos értékelését az olasz sajtónak. Az Öreg Hölgy trénere kiemelte, hogy csapatának mentalitása kiemelt fontosságú volt, illetve a türelem, és a helyzetkihasználás is megfelelően működött, valamit kijelentette, hogy rendkívül boldog az argentin játékos jó produkciója miatt, s néhány középpályás is bizakodásra ad okot.

"A hozzáállásunk rendkívül fontos volt, mindenképpen magunk mögött kellett hagynunk a szerdai mérkőzést, és nem szabadott engednünk, hogy az ottani eredmény befolyásoljon bennünket"  – mondta a Maestro a Sky Sport Italia újságírójának.

"Olyan együttes ellen játszottunk, amely szilárdan összezárt és jól védekezett, a védvonaluk áttöréséhez pedig nagy türelemre volt szükségünk, de az elképzeléseinknek is megfelelőknek kellett lennie ahhoz, hogy a támadásaink által hibára kényszerítsük őket. 

Bosszantó volt, hogy az első lövési kísérletükből egyből betaláltak, különösen néhány perccel azután, hogy végre átlendültünk a holtponton, azonban végül sikeresen kezeltük a szituációt, és felülkerekedtünk rajtuk."

Az összecsapás előtt sokan arra számítottak, hogy az eltiltásból visszatérő Álvaro Morata fog kezdeni a fekete-fehérek tízese helyett, azonban a tréner elmondása szerint hitt La Joyában, aki ma este meg is szerezte első gólját a jelenlegi bajnoki kiírásban.

"Paulónak szüksége volt erre a találatra, hogy fizikai és pszichológiai értelemben is bekövetkezhessen nála a várt áttörés. Ma mindkét játékrészben jól teljesített, ennek pedig nagyon örülünk. A közelmúltban már kezdett javulni a teljesítménye, ezt a gólt pedig mindenképpen megérdemelte."

A Juventus, mai sikere ellenére továbbra sem mutat kellő hatékonyságot a középpályán, és az itt futballozó játékosok sem képviselnek különösebb kreativitást, mellyel segíthetnék a Bianconerit.

"A középpályán már a szezon kezdete óta folyamatosan dolgozunk, és próbálunk agresszívek lenni, nagy nyomást gyakorolni az ellenfeleinkre a saját térfelükön is, mivel ez is segíthet biztosítani a szüntelen labdabirtoklást, valamint ennek révén a játékszer elvesztésekor nem kell annyit futnunk ahhoz, hogy visszaszerezhessük.

Nem rendelkezünk klasszikus irányítóval a középpályánkon, ellenben vannak olyan játékosaink, akik több, egymástól eltérő pozícióban is bevethetőek. Az, hogy ki milyen szerepkörben, illetve hány fős középpályán futballozik, függ a mérkőzés, valamint az ellenfelek adottságaitól is. Bentancur például fantasztikusan játszott ma.

Igyekszünk a lehető legjobban kihasználni Weston McKennie jellemzőit is, mivel középről indulva nagyon hasznos tud lenni a büntetőterületen belül, ami különösen akkor fontos, ha Dybala is a pályán tartózkodik, hiszen ő hajlamos kissé kisodródni a szélekre, így szükségünk van valakire, aki az üres területeket támadja" – összegzett Pirlo.

maran.jpgA Genoa oldaláról az év elején kinevezett, s eddig meglehetősen gyenge eredményeket szállító Rolando Maran állt a kamerák elé, aki elmondta, hogy meggyőződése szerint csapata jó úton jár, s fiai megnehezítették a végül diadalmaskodó olasz rekordbajnok dolgát a találkozón.

"A Juventus egy olyan csapat, amely tele van bajnokokkal, így nagyon sokat tudnak dolgozni, és az ezáltal fellépő fáradtság hosszútávon megteszi a hatását" – jelentette ki a Sky Sport Italiának.

"Nagyon csalódott vagyok a srácok miatt, mert mindent megtettek, amit lehetett, és talán én is segíthettem volna nekik ezen az estén. Igyekeztünk szilárdak maradni, s felvenni a versenyt az ellenfél mentalitásával.

Nehéz időszakon megyünk keresztül, gyakran hiányzik belőlünk a kellő élesség, illetve bizonyos helyzetekben nem vagyunk túl határozottak, például az első félidőben sok, egyszerűnek tűnő ellentámadást hibáztunk el.

Meggyőződésem, hogy jó úton járunk, de a magabiztossággal párosulnia kell az eredményességnek is. A csapat szellemisége végül célra vezet majd bennünket."

A genovai gárda sorsolása mindazonáltal korántsem egyszerű, mivel a címvédő után a hét közepén a jelenlegi listavezető AC Milan csapatával kell megmérkőzniük.

"Tudtuk, hogy olyan csapatokkal kell szembenéznünk, akik még mindig veretlenek, de ma közelítettünk egy kedvező eredményhez, ennek pedig hitet kell adnia nekünk. Ha képesek vagyunk tanulni a hibáinkból, és a pozitívumokra építeni, az elképzeléseink meg fognak térülni.

Továbbra is töretlenül hiszem, hogy a csapat meg fogja találni a kiutat ebből a helyzetből. Ez nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, de az idő hosszútávon minket igazol majd" – zárta szavait Maran.