Beharangozó – a Torino elleni meccs

torino.pngA múlt hét végi Benevento elleni tragikus fellépést sikerült a Bajnokok Ligájában feledtetni, a Dinamo Kijev elleni 3:0 arányú győzelemmel. Federico Chiesa végre saját posztján játszott, és rögtön klasszis teljesítményt rakott a pályára. Góllal és gólpasszal jelentkezett, emellett pedig végig is hajtotta az összecsapást. Szépséghiba a történetben, hogy a passzát gólra váltó Álvaro Morata múlt heti kiállítását követően csak a lelátóról figyelheti a társakat. Távollétében a héten a Aranyláb díjat elnyerő Cristiano Ronaldóra vár elsődlegesen a gólszerzés feladata, bár sok Juventino szeretné, ha Paulo Dybala is elkezdené végre a gólgyártást. A díjat sportújságírók szavazatai alapján osztják ki, és a nyertes lábnyomát a monacói tengerparton található Bajnokok Sétányán helyezik el. A díj 2003 óta íródó történetében a 18., a Juventus játékosai közül a negyedik volt aki elnyerte azt, Pavel Nedvěd, Alessandro Del Piero és Gianluigi Buffon után. Az első alkalommal kiosztott Aranyláb Presztízs Díjat a klub elnöke, Andrea Agnelli vehette át. Minden adott tehát ahhoz, hogy az ünnepi hangulat a városi derbin folytatódhasson, ehhez már csak a Zebrák győzelme szükségeltetik a Bikák felett. A mérkőzés az Allianz Stadiumban rendezik meg, ma este 18 órakor. A játékvezető Daniele Orsato lesz, a mérkőzés megtekinthető  a DIGI SPORT 1-es csatornáján.

A rutinos dirigens 1975. november 23-án született Montecchio Maggióban, az olasz élvonalban kis híján 14 éve debütált, 2006. december 17-én egy Siena-Atalanta 1:1-re végződő találkozón. Azóta 232 mérkőzésen fújta a sípot, ezen alkalmakkor 1223 sárga és 58 piros lapot osztott ki, valamint 57 alkalommal mutatott a büntetőpontra. Ebből is látszik, hogy a fő fegyelmezési eszköze a sárga lap, mert abból 5,27-et oszt ki mérkőzésenként, míg a másik két kategóriában négy meccsenként egyet. A két torinói egyesületnek idén még nem vezetett, összességében az Öreg Hölgy esetében 35 alkalommal volt ő a vezetőbíró, és ezen alkalmakkor 18 siker, 12 döntetlen és 5 vereség a gárda mérlege, míg az ő dirigálása mellett a Toro 22 összecsapáson négyszer győzött és 8 döntetlen mellett tízszer szenvedett vereséget. A jelenlegi párosítást eddig háromszor bízták rá, és a fekete-fehérek kétszer diadalmaskodtak, egyszer pedig döntetlenre mentették a rangadót. A legtöbb gólt hozó mérkőzés egy 2014 novemberében lejátszott találkozó volt, akkor a Bianconeri 2:1 arányban bizonyult jobbnak. A gólokat Arturo Vidal, Bruno Peres és a jelenlegi vezetőedző Andrea Pirlo szerezték, utóbbi a 93. percben csikarta ki a győzelmet.

A Granata aktuális értéke 162 millió euró, legtöbbre taksált játékosuk Andrea Belotti, aki 35 milliót kóstálnak. Nem futnak túl meggyőző idényt, hiszen a tabellán csak a 18. kieső pozíciót foglalják el, 1 győzelem 3 döntetlen és 5 vereség lapul a tarsolyukban. 16 gólt rúgtak és 22-t kaptak az eddigi 9 fordulóban. A legutóbbi 5 alkalommal sorrendben a Lazio ellen kaptak ki 3:4 arányban, az utolsó percekben kapott gólokkal, aztán Genoában nyertek 2:1-re, a Crotone ellen 0:0 lett a végeredmény, az Inter ellen 2:0-ás vezetés  után veszítettek 4:2-re, míg legutóbb a Sampdoria ellen játszottak 2:2-t.

A Derby della Mole történetében a 151. összecsapás következik, ugyanez a Zebrák pályaválasztásával a 74. lesz. Az összesített mérleg a hazaiak szempontjából 72-43-35, a gólkülönbség 232:152, míg csak a hazai mérleg 38-20-15, 128:75-ös gólarány. Ebben az összevetésben a  legeredményesebb labdarúgó Giampiero Boniperti a maga 14 találatával. A távolabbi múltból egy 5:0 arányú győzelem kívánkozik ide még 1995-ből, ami egy Gianluca Vialli mesterhármasra épült, a további gólokat Ciro Ferrara és Fabrizio Ravanelli szerezték, amíg a tavalyi szezonban ezt a párosítást a Juve 4:1 arányban húzta be, többek között CR7 első torinói szabadrúgás góljával. Ronaldótól és Dybalától is rengeteg hasonló kivitelezést szeretnénk látni az idei szezonban, mint amit ezen alkalommal bemutattak. Bízzunk benne, hogy a korábbi hétszeres bajnok, és ötszörös kupagyőztes Bikák, nem a mai összecsapást nézték ki a feltámadásuk alkalmának.

Simone Verdit a Napoli csapatából szerezték meg kölcsön után végleg 22 millió euróért, a lengyel származású Karol Linetty a Sampdoriából érkezett 7,5 millió értékben, az albán Mërgim Vojvoda a belga Standard Liége csapatát hagyta hátra 5,5 millióért cserébe, a svájci Ricardo Rodríguez pedig a Milan mezét cserélte gránát-vörösre, 3 milliót kellett utalni érte. Nicola Murru pedig szintén a Samptól érkezett kölcsönbe. Kevin Bonifazi a SPAL csapatát választotta, érte 11 milliót kaszíroztak, Álex Berenguer pedig a spanyol Athletic Bilbao gárdájához igazolt 10,5 millióért cserébe. Kölcsön szerződés keretein belül még Iago Falque távozott a Beneventóhoz, az ismertebb nevek közül. A sérült lista rövidülni látszik, hiszen az egyik oldalon Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Merih Demiral és az eltiltott Álvaro Morata nem állhat a Maestro rendelkezésére, a vendégek közül pedig Daniele Baselli, Samir Ujkani, Mërgim Vojvoda, Saša Lukić és Amer Gojak küzd sérüléssel.

A Torino kispadján az 53 éves Marco Giampaolo foglal helyet. A rutinos szakvezető 15. alkalommal készíti fel aktuális csapatait a Bianconeri ellen, és a sikerélmény nem volt nála gyakori vendég ezidáig, hiszen mindössze 2 esetben tudott diadalmaskodni, 12 alkalommal viszont gratulálni kényszerült. Mindkét győzelmét a Sampdoria edzőjeként aratta, legnagyobb arányú vereségét pedig 4:1 arányban szintén a genovai csapat trénereként kellett átélnie, 2016-ban ebben a létesítményben. Aktuális alakulatait 285 alkalommal vezényelte a Serie A-ban, és bár a Toro padja előtt az Empoli és nagyon rövid ideig a Milan edzőjeként is tevékenykedett, leginkább a neve mégis a genovai Blucerchiratival kapcsolható össze. Három idényen keresztül volt a trénerük, 114 mérkőzésen 43 alkalommal vezette őket győzelemre. Kedvenc hadrendje a 4-3-1-2, jelenlegi megállapodása a 2022-es idény végéig szól, ám ha csapata  nem kezdi el hamarosan gyűjteni a pontokat, nehezen elképzelhető, hogy kitölti a megbízatása  idejét.

A Sky Sport Italia a következő kezdőcsapatot várja a mai mérkőzésen:

kepernyofelvetel_366.png