Beharangozó – a Cagliari elleni meccs

cagliari.pngMajdnem két hetünk volt arra, hogy kiheverjük a parázs vitákat kiváltó Lazio elleni rangadó utolsó 20 másodpercét, és akármennyire is fájó az emlék, nincs más lehetőség mint a következő összecsapás felé fordítani figyelmünket. Ezt pedig nem más ellen kell megvívni, mint a Szardínia szigetéről Torinóba látogató Cagliari csapata ellen. A tizenhárom napos válogatott szünet kiéhezetté tehette a klubfutball szerelmeseit, és ez a mérkőzés abszolút alkalmas lehet ennek kielégítésére. A szárd egylet Eusebio Di Francesco vezetésével egyértelműen a nyílt sisakos játék híve, így a Bianconeri gyors, technikás játékosainak nagy eséllyel meglesz a területük és a lehetőségük a megfelelő számú gólhelyzet kialakítására, és ezáltal a győzelem kiharcolására. Az összecsapás játékvezetője Fabio Maresca lesz, és 2020. november 21-én, a torinói Allianz Stadiumban kerül megrendezésre, 20:45 perces kezdettel, a televízióban Magyarországon a DIGI SPORT 2-es csatornáján lesz látható.

A 39 éves sípmester 2014-ben debütált az olasz élvonalban, és nápolyi születése miatt egyértelműen nem népszerű a torinói ultrák körében. Eddig 72 Serie A-összecsapáson fújta a sípot, és a mai két csapat mérkőzéseit hét, illetve öt alkalommal irányította. Ezen a 72 találkozón összesen 373, míg átlagban 5,18 alkalommal osztott ki sárga lapot, pirosat 31-szer adott az azt kiérdemlőknek (átlag 0,43) míg büntetőt 26 sértett javára ítélt meg, ami átlagosan 0,36 könnyű gólszerzési esélyt jelent.  A Zebrák az általa vezetett összecsapásokon hat alkalommal győztek, egy esetben veszítettek, míg a mai vendégek statisztikája 1 győzelem és 4 vereség. Ezt a párosítást mindössze egyszer bízták rá a múltban, és ezen a találkozón a piemontiak 3:0 arányban diadalmaskodtak, három évvel ezelőtt, ugyanebben a létesítményben. A gólokat Mario Mandžukić, Paulo Dybala és Gonzalo Higuaín szerezték, míg a másik oldalon Gianluigi Buffon, még 1:0-s állásnál hárította Diego Farias tizenegyesét. Érdekesség, hogy ez a mérkőzés a 2017/18-as idény nyitó fordulójában került megrendezésre, és a VAR-technológia debütálása alkalmából máris a Juventust hozhatta volna hátrányos helyzetbe.

A Rossoblu elleni statisztika elsöprő fölényt mutat az Öreg Hölgy javára, hiszen az eddigi 78 egymás elleni összecsapáson 40 győzelem, 26 döntetlen és mindössze 12 vendégsiker került feljegyzésre, de a Superga tövében megrendezett derbiket elemezve még nagyobb a kontraszt. Itt 39 meccsen összesen 2 alkalommal távozott győztesen a látogató, és az egy pont is csak 14 esetben került a zsákba, míg 23 találkozó után a házigazda örülhetett. Az összes összecsapáson 114-62, míg a torinói mérkőzéseken 71-29 a gólkülönbség a Zebrák szemszögéből nézve. A párosítás mesterlövésze Alessandro Matri, aki mindkét csapatban szerepelt, és ezeken a mérkőzéseken nyolc gólt termelt. A távoli múltban ritka volt a nagy különbségű győzelem, valamint a sok gólos mérkőzés is, viszont a közelmúlt kétszer is   4:0-ás hazai győzelmet hozott. A legutóbbi szezonban valóságos Ronaldo show-t láthattak a kilátogató nézők, hiszen három gólja mellett kiosztott egy gólpasszt is Pipita számára, míg a 2016-ban lejátszott meccs alkalmából a védők vállalták magukra a góllövést, mert Higuaín találatán kívül, Daniele Rugani és Dani Alves találatai, valamint  Luca Ceppitelli öngólja tette teljessé a kiütést.

Ha csak a száraz számokat nézzük, a 159 millió eurós csapat, és a 23 milliós topjátékos (Nahitan Nández Acosta) értéke sem tölti el ijedtséggel a Juve-szurkolók szívét,  de a vírus kitörése után lejátszott mérkőzések már annyi meglepetést hoztak a világ futballjába, hogy nem árthat az óvatosság az elbizakodottság helyett. Az Isolani gárdája az elmúlt öt bajnoki mérkőzésén háromszor győzött és kétszer veszített, az Atalanta és a Bologna ellen is 2-2 gólt szerezve, de ötöt és hármat kapva,viszont a Torino, a Crotone és a Sampdoria ellen vigasztalódhattak, sorrendben 3:2, 4:2 valamint 2:0 arányban legyőzve őket. A bajnokság során ezeken az eredményeken kívül még egy vereséget és egy döntetlent tudnak felmutatni, a megszerzett 10 ponttal, és a 14:15 gólkülönbséggel a táblázat 11. helyét foglalják el.  Akiket megkülönböztetett figyelemmel kell kísérjenek a fekete-fehér védők, az Giovanni Simeone és João Pedro akik 5-5 alkalommal találtak be az eddigi mérkőzéseken, figyelmet érdemelhet még  Alberto Cerri, aki bár megfordult a Juventus keretében, pályára sosem lépett csíkos mezben.  Aki viszont nem csak pályára lépett hanem 5 alkalommal bajnok is lett Torinó ékkövénél, az nem más, mint Simone "Grande" Padoin, aki a napokban jelentette be, hogy felhagy az aktív játékkal, de nemrég még a mai ellenfelet erősítette.

Az olasz bajnokságot az 1969/70-es szezonban megnyerő szardíniai egylet a mögöttünk hagyott átigazolási szezonban két nagy nevet is végleg magához csábított, hiszen a horvát Marco Rog a Napolit hagyta hátra, 13 millió euróért cserébe, míg ez az összeg 12 millió volt a Fiorentina támadójáért, az argentin Giovanni Simeone árcédulája ugyanis ezt az összeget tartalmazta. Az előző szezonban mindketten kölcsönjátékosként álltak a Rossoblu rendelkezésére. A harmadik óriási fogás az Internazionálétól ingyen megszerzett uruguayi védőfejedelem, Diego Godín, de kölcsönbe is megszereztek néhány jól csengő nevet, a firenzei és a nápolyi csapat további elcsábított játékosaiként Riccardo Sottil és Adam Ounas bújt piros-kékbe, mellettük a román Razvan Marin az Ajax csapata után próbál szerencsét Olaszországban. A távozók listája is jelentős, hiszen az Inter 25 millió euró fejében végleg megvásárolta Nícoló Barellát, és visszavitte kölcsönből Radja Nainggolant, a Sassuolo 4 milliót adott Filippo Romagnáért cserébe, Lucas Castro a B-ligába távozott, hogy a SPAL csapatában bizonyítson, Diego Farias (Spezia) és Luca Cigarini (Crotone) kölcsönen vett búcsút az együttestől, ezeken a játékosokon kívül Luca Pellegrini pedig éppen a Zebrákhoz tért vissza, kölcsönszerződése lejártával, majd állt tovább a Genoához. 

A hiányzók száma és névsora sajnálatos módon nem akar változni, és a válogatott mérkőzések sem segítettek ezen a dolgon túl sokat, sőt, inkább jelentősen rontottak. A védelem két oszlopa, a két szenátor, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci sérüléssel bajlódnak, Matthijs de Ligt játéka még nem vehető biztosra, de a két veterán olasz kiesése miatt minden bizonnyal kezdőként kap majd szerepet, Aaron Ramsey újra izomsérüléssel küzd, Federico Chiesa sem örvend teljes egészségnek, ezzel szemben örömhír, hogy Alex Sandro újra pályára léphet, ha Andrea Pirlo is úgy gondolja. Paulo Dybala, Chieséval együtt tegnap már a csapattal edzett, így valószínűleg bevethető lesz, míg Danilo, Arthur, illetve Rodrigo Bentancur csak pénteken tértek vissza a válogatottaktól, így a középpályán a Rabiot-McKennie duó juthat szóhoz. Az ellenfél három játékost fog nélkülözni, Paolo Faragó, Zizo Luvumbo és Simone Pinna egyaránt sérülés miatt nem állhat Eusebio Di Francesco rendelkezésére, aki a mérkőzés előtti interjújában kitért a hiányzók helyzetére is.

És ha már Di Francesco, akkor nézzük meg a még mindig nem túl idős, de annál eredményesebb szakvezető eddigi munkásságát. A Pescarában született menedzser játékoskarrierje az Empolinál kezdődött, de legsikeresebb éveit az AS Roma csapatánál töltötte az egykori középhátvéd, aki 129 alkalommal lépett fel a Farkasok mezében, ezeken 16 találatot ért el, és 14 esetben az olasz válogatottban is láthattuk játszani. A Pescara és a Lecce kispadja után a Sassuolo volt az első jelentős állomás edzői  karrierjében, öt éven keresztül irányította a zöld-fekete csapatot, 209 mérkőzésen 83 győzelem, 54 döntetlen és 72 vereség került a neve mellé, de ez a mérleg elégnek bizonyult, hogy játékos múltja után vezetőként is az Olimpicóba vezessen az útja. Itt viszont hiába volt sokkal magasabb a bezsebelt pontok átlaga, 87 találkozó és 46 diadal után a Laziótol és a Portótól elszenvedett két egymást követő vereséget követően 2019 márciusában, idény közben állították fel a vezetőedzői székből. A Sampdoria gárdájánál eltöltött hét mérkőzés teljes csődöt hozott, mert csupán egy győzelmet tudott elérni, hat vereség ellenében. Jelenlegi gárdája ennek az idénynek az elején nevezte ki, így a csapat és az edző statisztikái jelen pillanatban megegyeznek. A Juventus ellen most fogja 12. alkalommal dirigálni aktuális egyletét. Sok babér eddig nem termett számára, hiszen 1 győzelem és 2 döntetlen áll szemben 8 vereséggel. Remélhetőleg ez az arány nem ma kezd el javulni. 

A Sky Sport Italia szerint az alábbi kezdő fog kifutni a gyepre, benne a sérüléséből frissen felépült de Ligtel, és a szintén kisebb sérüléssel bajlódó Chiesával, míg Paulo Dybala csak a kispadon kap helyet.