Crotone-Juve – Az edzők értékelése

pirlo_crotone.jpgA tegnapi, Crotone elleni mérkőzés csalódást keltő, 1-1-es döntetlennel ért véget, ám meglepő módon a jelek szerint ez nem kizárólag a Juventus, hanem a hazai csapat számára is kiábrándító eredményt hozott, legalábbis a Cápák mestere, Giovanni Stroppa szerint. 

A Bianconeri mestere, Andrea Pirlo a DAZN-nak adott nyilatkozatában ugyanakkor a véletlenek és a balszerencse különös elegyét okolta az Öreg Hölgy gyenge szerepléséért, nem elfelejtve azt sem, hogy a válogatott szünet után nem sok nap állt rendelkezésére. 

"Sajnos az elmúlt két mérkőzésen tíz emberre fogyatkoztunk a hibáink következtében,  de fiatal csapat vagyunk, melyen még dolgozni kell, és a nemzeti csapatok találkozói miatt nem volt sok lehetőségünk együtt edzeni."

"A fiataloknak tapasztalatot kell szerezniük az egyes meccseken, így előfordulhat, hogy meggondolatlan hibákat vétenek a tanulási folyamat idején. Minőségi együttest építettünk, azonban a munka továbbra is folytatódik, időre van szükségünk. A fiúk a hibákból tanulnak, sajnos ez az is jelenti, hogy muszáj néhány kockázatot vállalnunk a szezon első találkozóin."

Az egykori középpályás sok taktikai változás meghozatalára kényszerült, mivel Alex Sandro és Paulo Dybala továbbra sem elérhető, Aaron Ramsey serülés, Cristiano Ronaldo és Weston McKennie pedig koronavírus-fertőzés miatt nem állhat Pirlo szolgálataira, mindazonáltal Álvaro Morata és Federico Chiesa biztató jeleket mutattak az összecsapáson. 

"Rendkívül kevés időnk volt a gyakorlásra, az első közös edzést csak tegnap tarthattuk meg. Olyan futballisták érkeztek hozzánk, mint Álvaro Morata vagy Federico Chiesa, akik a szabad területeket támadják, ezért az volt az elképzelésünk, hogy a sorok között próbálunk meg passzolni, a gólig is így jutottunk el.

Néhány hibát elkövettünk a letámadás időzítése során, de mint mondtam, ilyenek akkor fordulnak elő, ha nem működünk olajozott gépezetként. A tegnapi edzésen mindössze fél órát tudtunk a taktikai mozgásokkal foglalkozni, így minden bizonnyal javulni fog a helyzet.

Adott néhány fontos pozíció, így például Dejan Kuluševski a helyzet függvényében állandóan keresi a megfelelő pozíciót, és természetesen próbál betörni, hogy az általa favorizált bal lábára helyezhesse a játékszert.

Arthur a spanyol labdarúgásból érkezett, ezért inkább rövid passzokkal próbálkozik, melyek lassítják a tempót, míg Olaszországban inkább az előreívelt, gyors, hosszú átadásokon van a hangsúly. Dolgozunk ezen, idővel ő is alkalmazkodni fog a rendszerhez."

Az olasz trénernek némi aggodalomra adhat okot, hogy az idei kíírás a nehézségek mellett, vagy éppen ezekből fakadóan számos kihívót is tartogat a Juventus számára, így a Scudetto több helyre is kerülhet, az eddigiek alapján a Milan, az Inter, az Atalanta, vagy a Napoli is jó eséllyel pályázhat a trófea elhódítására. 

"Tudtuk, hogy sok együttes fog küzdeni a bajnoki címért, miután nagy összegeket áldoztak az erősítésekre. Harcra számítunk, melyben minden egyes pont számítani fog. Ezek közül már párat elveszítettünk, de biztos vagyok benne, hogy végül újra a csúcsra fogunk jutni."

A Crotone csapatát irányító Stroppa azonban arról beszélt, hogy bánja a mérkőzés kimenetelét, mivel sok tekintetben jobban, egységesebben futballoztak, mint az Öreg Hölgy, ez pedig azt eredményezte, hogy megszerezték idei első pontjukat a Serie A-ban. 

"A Serie A egy másik sportág a Serie B-hez képest. Felelőtlen hibákkal beengedtünk néhány gólt, de továbbra is úgy gondolom, hogy jó úton járunk. 

Furcsának tűnik azt mondani, hogy csalódottak vagyunk a Juventus elleni 1-1-es döntetlen miatt, de volt rá esélyünk, hogy mindhárom pontot megszerezzük."

"Nem tudom megmondani, hogy megijedtünk-e a a Juventus végül meg nem adott találata után, mivel egy kicsit megragadtunk és nem vállaltunk annyi kockázatot. Az emberelőnyből többet is ki tudtunk volna hozni, és élesebbek lehettünk volna a mérkőzés utolsó harmadában, de így is jól teljesítettünk mind a 11, mind 10 játékos ellen. 

Ez nem a legjobb Juve-összeállítás, de láthattuk, hogy még mindig figyelemre méltó tehetségeik vannak, akik a kispadról beállva új elemeket tudnak vinni a játékukba, ezért büszkék lehetünk az eredményre."

A kiscsapatnak számító ellenfelet irányító Stroppa szerint végső soron jó úton járnak alakulatával, a tegnapi, sikernek is betudható mérkőzés pedig újabb önbizalmat adhat nekik. 

"A Crotone a futball bizonyos ötleteivel szerzett hírnevet, ezeket megróbáltuk fenntartani. Nehéz volt olyan csapatot létrehozni, amelynél az átigazolási időszak még nyitva áll, de ez, a bajnokokkal szemben megszerzett pont minden bizonnyal növelheti az önbizalmunkat"–összegezte gondolatait a tréner.