Boldog születésnapot, Mauro Camoranesi!

Mauro Camoranesi - Profilo giocatore | TransfermarktMa ünnepli a 44. születésnapját az argentin-olasz villám, Mauro Camoranesi. Az Argentinában található Tandilban született, 1976. október 4-én.

Első szerződését szülővárosa csapatában kapta 18 évesen,  és ezután megfordult még Uruguayban és Mexikóban is, többek között a legendás Cruz Azul csapatában, mielőtt első európai csapatként leigazolta a Hellas Verona. Itt csupán másfél idényt játszott, hiszen 2002-ben elkezdődött élete és karrierje legnagyobb kalandja, a Juventus színeiben. Nem keveset áldozott rá a klub, hiszen 8,5 millió euró, és Max Vieri játékjoga került át cserébe a szerelmesek városába.

A Moggi-féle Bianconeri a kor egyik legnagyobb csapatának  számított akkor, de Mauro ezen a minőségen is emelni tudott. Gyors, kemény, jól cselező játékos volt, és mivel Gianluca Zambrotta ez idő tájt sérüléssel küzdött, hamar alapemberré is vált, a történet végét nagyon jól ismerjük, végül Zambrottának emiatt új posztot kellett találni a csapaton belül, és így válhatott minden idők legjobb balhátvédjévé.

Torinói pályafutásának eleje  maga volt a csoda,  hiszen rögtön bajnoki címet nyert, majd a Real elleni elődöntő hőseként BL-döntőbe jutott csapatával, sajnos az utolsó lépést már nem sikerült megtenni a Milan elleni találkozón. Teljesítménye után Orsi, és Sívori méltó örököseként kezdték emlegetni, természetesen meghívót kapott az olasz válogatottba, mivel származása révén állampolgárságot kapott, és ennek a kalandnak a végén világbajnoki aranyat akasztottak a nyakába. 55 fellépésen 4 góllal segítette az Azzurrit.

Teljesen természetes, hogy ilyen termékeny időszakban esze ágában sem volt a másodosztályba követni a csapatot, de végül a vezetőség nem engedte el. Sportemberi nagyságát bizonyítva nem megsértődött, hanem a feljutásért küzdő csapat húzóembere lett, és visszavezette a Zebrákat jogos helyükre, az élvonalba. 2007 áprilisában a Lecce elleni meccsen tündökölt leginkább, pimasz cseleket mutatott be az egész mérkőzésen, és egy hatalmas gólt is rúgott.

A feljutás után még három éven keresztül szolgálta szíve hölgyét, többször beválasztották az év csapatába, és a szurkolók szerint helye van minden idők 50 legjobb Juve játékosa között. Ezt 200-nál is több mérkőzésen bizonyította fekete-fehér mezben. Ő maga így beszélt erről: " Mindez azt jelenti, hogy valamit jól csinálhattam a Torinóban töltött éveim alatt, amelyek a karrierem csúcsát jelentették."  2010-ben egy idényt még a Vfb Stuttgart csapatában töltött, de sérülések hátráltatták, ezért visszatért Dél-Amerikába levezetni. Jelenleg edzőként a szlovén Maribort irányítja, de eddig edzői pályája eléggé csalódást keltő. Világbajnok, olasz bajnok, Serie B bajnok, 2x olasz szuperkupa győztes, és az év játékosa 2008-ban.

Boldog születésnapot Mauro Camoranesi!