Hivatalos közlemény Suárez ügyében

suarex.pngMiután az Ügyészség vizsgálatot indított a Luis Suárez által Perugiában teljesített olasz nyelvvizsga ügyében, a Juventus ügyvédnője Maria Turco közleményt adott ki. 

Az elmúlt hetekben számos hír látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy az Atlético Madrid által is csábított támadó Torinóba teszi át székhelyét. Az "El Pistolero" becenévre hallgató játékos felesége, Sofia Balbi olasz állampolgár, amely Spanyolországban elegendő ahhoz, hogy Suárezt Európai Unión belüli játékosként ismerjék el. Az itáliai törvények azonban némileg eltérnek a spanyol gyakorlattól, ugyanis előírják az olasz nyelvvizsga letételét, amely elengedhetetlen az állampolgárság megszerzéséhez.

Mivel a Juventus a jelenlegi átigazolási időszakban mindkét EU-n kívüli játékosnak fenntartott helyet elhasználta a brazil Arthur és az amerikai Weston McKennie megszerzése érdekében, így a Barcelona csatára csak sikeres nyelvvizsga esetén csatlakozhatott volna az Öreg Hölgyhöz. Azonban a legtöbb olasz forrás egyöntetűen állította, hogy még ha Suárez sikeres vizsgát is tesz, október 6-a előtt nem érkeznének meg a szükséges papírjai, ami azért fontos, mert ez az a dátum, amikor a csapatok kötelesek leadni a végleges keretüket a Bajnokok Ligája új idényére, amelybe így nem tudták volna nevezni a csatárt.

Ezt követően a hírek szerint a Bianconeri vezetői, érthető módon más célpontok felé fordultak, ám ettől függetlenül az uruguayi válogatott játékos múlthéten elutazott Perugiába, hogy letegye az olasz állampolgárság megszerzéséhez szükséges vizsgát a Külföldiek Egyetemén. 

Selvaggio Sarri ezredes elárulta, hogy a Guardia di Finanza (Olasz Pénzügyi Rendőrség) már ezelőtt is vizsgálta a Perugiában található felsőoktatási intézmény tevékenységét az átláthatatlan pénzmozgások okán. Sarri a Punto Nuovo rádiónak adott nyilatkozatában hozzátette, hogy Luis Suárez minden bizonnyal előre tudomást szerzett a vizsgán számonkért feladatok tartalmáról.  

A La Repubblica az ügyről közölt cikkében a Turco ügyvédnő és az egyetem között lefolytatott telefonhívásokból jelentetett meg állítólagos részleteket, amelyek többek közt olyan ígéreteket tartalmaztak, miszerint a jövőben további külföldi játékosok vizsgáját is elintézhetik az egyetemen. 

Az effajta nyugtalanító hírekre reagálva Maria Turco közleményt jelentetett meg a tegnapi nap folyamán, amelyben tisztázza, hogy nem létezik semmiféle tárgyalás vagy megegyezés közte és az intézmény között és a fenti sorokat a szövegkörnyezetből kiragadva közölte a híroldal. 

"Jogi feladataimat végezve segítettem a kapcsolatfelvételt a futballista Luis Suárez stábja és a Perugiai Külföldiek Egyeteme között." - áll Turco közleményében. 

"Ez a kapcsolat az olasz állampolgárság megszerzéséhez szükséges követelmények betartásával jött létre. A kapcsolattartó tevékenység visszakövethető a játékos képviselete, és az egyetem között váltott e-mailezésben, amelyet az alulírott is megkapott másolatban."

"Beszéltem ugyanazon egyetem Erasmus - Mobilitás és Nemzetközi Kapcsolatok részlegével, hogy tudomásul vegyem, és továbbítsam a bürokratikus követelményeket a kurzus lebonyolításáról, és a szóban forgó vizsgára történő regisztrációról."

"Szeretném pontosítani, hogy a lehallgatott szavaimat kiragadták a kontextusból, ezáltal hiányosak. Az említett telefonbeszélgetések során tulajdonképpen egyértelműen kifejeztem azon kérést, hogy a vizsgáztatási eljárás a várakozásoknak megfelelően történjen, és semmilyen egyedi bánásmódot ne alkalmazzanak a vizsgázóval szemben."

"Feltételezem, hogy a párbeszédek gondos elemzése ezt minden kétséget kizáróan be fogja bizonyítani. Ami a további játékosokra való hivatkozást illeti, magától értetődő, hogy mivel először követem végig az olasz nyelvtudás igazolásával kapcsolatos folyamatokat, szavaimat úgy kell értelmezni, mint a jövőben alkalmazandó eljárási ismereteket, amelyeket csak ott fogom használni, ahol szükség van rá."

"A fentiek ismeretében nincs semmilyen megállapodás. Nincs tárgyalás. Ez csupán a beszélgetések létezésének elismerése."