Beharangozó – a Sampdoria elleni meccs

1200px-u_c_sampdoria_logo_svg.pngElérkezett az, amit már mindenki nagyon várt, ma este kezdetét veszi a 2020/21-es Serie A szezon a Juve számára. Az első fordulóban a Sampdoriával csap össze a Bianconeri, a mérkőzést az Allianz Stadiumban játsszák 1000 néző előtt. Az összecsapás 20:45-kor veszi kezdetét, Magyarországon a Digi Sport 1 fogja közvetíteni élőben.

Az idei különleges év a futballban, ezért nézzük meg, hogy mit hozott a tavasz, és mit adhat az ősz.

Március közepén azzal szembesültünk, hogy egy világjárvány közepébe csöppentünk, mely olyan helyzet elé állított bennünket, mellyel korábban még nem találkoztunk. 

Európát kevésbé, de Olaszországot hatványozottan sújtotta a tragédia. Természetesen jelen cikkben csak az olasz focira gyakorolt hatások lesznek boncolgatva, azok is csak felszínesen, mivel a téma hónapok óta a híradások középpontjában áll, így nagy vonalakban napi szinten lehet találkozni vele. 

Először csak a szurkolók lettek száműzve a stadionokból, később a bajnokság leállításáról határozott a labdarúgó szövetség. Természetesen ez szeretett klubunkat sújtotta leginkább, hiszen saját stadion lévén az összes bevételkiesés a Juventus kasszájából hiányzik és ez feltűnő nyomokat hagy a jelenlegi mercaton is. A bajnokság nézők nélkül aztán néhány hónappal később újraindult, de a csapat már nem tudott olyan szinten teljesíteni, ahogy az a leállás előtti utolsó meccsen, az Inter ellen tette. A bajnoki cím szűken, de meglett, ellenben a BL-ben a Lyon leküzdhetetlen akadályt jelentett. Nem mondom, hogy az eredeti időpontban kiírt napon mi jutottunk volna tovább, de a sorozatos pótlásokkal megspékelt végjátékban, a két csapat erőállapota közti különbség döntő faktornak bizonyult. Ennek folyományaként a vezetőség elköszönt Maurizio Sarri mestertől, majd  Andrea Pirlot nevezte ki a kispadra, és szemmel láthatóan új útra lépett.

Úgy tűnik, hogy az első pár fordulóban csak szűk számú szurkoló biztathatja a stadionban a csapatot, de legalább a mérkőzések lejátszásra kerülnek. Az elmúlt napokban arról már olvashattatok a blogon, hogy mit hozhat számunkra a Pirlo-korszak, most nézzük, mit adhat a vasárnapi meccs.

A párharc története  74 évre nyúlik vissza, Torinóban a 63. alkalommal csapnak össze a felek a bajnokságban. A mérleg erős Juve fölényt mutat, a Zebrák mutatói 39 győzelem, 18 döntetlen és 5 vereség.

Tavaly a 36. fordulóban ütköztek meg egymással a felek, és a 2-0-s győzelem a zsinórban a kilencedik bajnoki cím bebiztosítását jelentette a csapatnak, valamint a hőn áhított elsőt Maurizio Sarrinak.

Az első gól a 45+7. percben esett Ronaldo révén, a másodikat Bernardeschi lőtte, a végén pedig belefért Ronaldo elhibázott büntetője is.

A közelmúlt emlékezetes megmozdulásai közé tartozik a párharcból CR7 legendás felhőfejese is. 

Az elmúlt 10 év statisztikái is a Juventus esélyességét példázzák, hiszen legutóbb az Allianz Stadiumban még Antonio Conte vezetésével szenvedtünk vereséget, illetve azóta is csak egy 1-1-es döntetlent tud felmutatni a genovai csapat ebben a stadionban.

A közelmúlt legnagyobb arányú hazai győzelme egy  5-1-es siker alkalmával született. A Juve az első félidőben már 2-0-ra vezetett Amauri góljával, amit a brazil egy szöglet után szerzett, majd egy gólpasszt is adott Chiellininek. A második félidőben egyértelművé tette fölényét a Bianconeri, Camoranesi (szép jobblábas lövés), Amauri (rendkívül szép fejes) és Trezeguet (egy újabb fejes) találatával. A Blucerchiati Pazzini révén még 4-0-s Juve vezetésnél szépíteni tudott.

Jelen pillanatban a Juventus keretének értéke 664 millió euró, míg a Sampdoriáé 104 millió euró. Ez a több mint hatszoros érték remélhetőleg valamennyire a pályán is megmutatkozik majd, annak ellenére, hogy a két csapatban a Juventus bír több sérült játékossal.

A fekete-fehérek csapatából ugyanis egészen biztosan hiányozni fog Paulo Dybala, Federico Bernardeschi, Alex Sandro és Matthijs de Ligt. A legnagyobb érvágást minden bizonnyal a tavalyi bajnoki szezon legértékesebb játékosának (MVP) is megválasztott argentin tízes hiánya jelenti majd. 

A túloldalon Askildsen eltiltás-, míg Manolo Gabbiadini sérülés miatt nem tud pályára lépni.

A hétvégi ellenfél komoly erősítéseket nem eszközölt a kereten, mindössze Mikkel Damsgaard érkezett a Nordsjaelland csapatától, Tommaso Augello pedig a Speziától. Végleg megszerezték Kristoffer Askildsent a Stabaektől, és Lorenzo Tonellit a Napolitól.

A távozók névsora már veretesebb,  Karol Linetty és Nicola Murru a Torinóhoz távozott, illetve Gianluca Caprari a Benevento csapatát választotta. Linetty kivételével egyelőre mind kölcsön szerepelnek új klubjuknál.

A jelenlegi keretekből mindkét csapatban megfordult Fabio Quagliarella (2010-2011), Albin Ekdal (2008-2011), Manolo Gabbiadini (2012-2013) és Audero (Juventus-nevelés), akik most mind a Sampdoria csapatát erősítik, továbbá Mister Ranieri is ült a Juventus kispadján (2007-2009).

Claudio Ranieri mérkőzés előtti sajtótájékoztatójában arról beszélt, hogy bár a Juventus sorozatban tizedik bajnoki címéért fog küzdeni a szezon során, a torinóiak idén nem olyan egyértelmű esélyesei a Scudettonak, mint az elmúlt évek során:

"Több klub is kihívást jelent a bajnoki címért folyó harcban és meggyőződésem, hogy a különbség a Juve, valamint a liga többi csapata között lassan csökkenni fog." 

Az esti mérkőzés vonatkozásában az olasz mester kijelentette:

"Mindig büszke vagyok arra, ha a szezon kezdetétől fogva jelen lehetek egy csapatnál. Nyilvánvaló, hogy a közönség nélkül nem lesz ugyanaz, de ezt a helyzetet el kell fogadnunk. Készek vagyunk harcolni a Juventusszal, illetve sok sikert kívánok Andrea Pirlo számára a karriejéhez."

Sky Sport Italia az alábbi kezdőre számít, amit Romeo Agresti is megerősít. 

 juve_vs_samp_lineup.jpg

 

 

 

KÉSZÍTETTE:EDY77