Allegri:„Azon dolgozunk, hogy megfordítsuk ezt a negatív spirált!”

mad_max.jpgA válogatott szünetnek vége, a Juventus holnap kora este a római Stadio Olimpicóban lép pályára, ahol a frissen kinevezett Igor Tudor Laziója lesz az ellenfél. Ezt a mérkőzést egészen egyszerűen nem lehet másként definiálni, mint sorsdöntő. A Bianconeri az elmúlt nyolc összecsapásán mindössze egyetlen egyszer hagyta el győztesként a pályát, így pedig a korábban teljesen nyugodtnak tűnő helyzet egy szempillantás alatt válsággá duzzadt. A rangadó kapcsán a Juventus edzője, Massimiliano Allegri állt a sajtó elé, és válaszolt a kérdéseikre, melyek természetesen a jövőjével, a csapat összeállításával kapcsolatban érkeztek, és utalva arra, hogy a Mister immár 500. alkalommal lép pályára edzőként a Lazio ellen, így a hosszú távú céljai is terítéken voltak.

„A csapat megfelelő állapotban tért vissza a szünetről, jól szerepeltek a válogatottjaiknál, azonban azok, akik maradtak velünk Torinóban is remek edzésmunkát végeztek. A legtöbben barátságos mérkőzéseken léptek pályára, azonban voltak olyanok is, akik még a nyári Európabajnokságra kvalifikációs megmérettetéseken vannak túl, mint például Szczesny. Holnaptól azonban megkezdődik a hajrá, május 25.-ig már csupán 55 napunk maradt.” – kezdte mondandóját a Mister.

„Sajnálatos módon a labdarúgásban olykor ilyen pillanatokat is meg kell élnünk. Újra össze kell szednünk magunkat, és el kell kezdenünk eredményeket szállítani, hogy elérhessük a szezon előtt megfogalmazott célunkat, a Bajnokok Ligáját. A fiúknak nyugodtnak kell maradniuk, és folytonosságot kell mutatniuk, úgy a fejekben, mint a pályán teljesítményben. Eddig összesen 59 pontot szereztünk, azonban az elosztása rendkívül szerencsétlen: 46 pont érkezett a szezon első felében és csupán 13 a másodikban. Nem tehetek szemrehányást a csapatnak. Mikor az eredmények nem jönnek, valami többre van szükséged ahhoz, hogy újra megtaláld a lelkesedést, hogy a szezont megfelelően zárhasd. A fejlődés, amit a srácok csinálnak napról napra… A fiatalok fejlődnek, csak úgy, mint az idősebbek. Egy pillanatig se gondolják úgy, hogy a csapat akár csak egy szemhunyásnyi időre is feladta a kemény munkát. Az első szakaszban jöttek a győzelmek, míg sajnos mostanában még a gólszerzéssel is gondjaink akadnak. Ezek azonban nem jelenthetnek kifogást számunkra, ellenkezőleg, ezekből kell erőt merítenünk az elkövetkező összecsapásokhoz.

A labdarúgást nehéz elmagyarázni a kívülállóknak. Keményen dolgozunk, megfigyelünk, elemezzük a hibáinkat. Most azonban sem a magyarázkodás, sem a mellébeszélés nem válik a hasznunkra; azon kell dolgoznunk, hogy kijavítsuk a hibáinkat és mindenek felett fejlődjünk. Kiemelkedő fontosságú az eredmény, leginkább azért, mert mostanában nem érkeznek. Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát és erre csakis mi magunk vagyunk képesek.

Úgy vélem, hogy ebben a pillanatban az a legfontosabb, hogy megőrizzük a koncentrációt a szezon eredményes lezárásához. Sajnálatos módon számtalan pontot hullajtottunk az utóbbi időben, így most realistán kell a dolgokhoz hozzáállnunk. Kilenc összecsapás maradt számunkra, hogy a három lehetséges Bajnokok Ligája hely valamelyikét elérjük. Ahogy korábban is elmondtam, még a Coppa Italia is ott van számunkra, mely jövő kedden folytatódik, ugyancsak a Lazio ellenében, mely meccsek presztízsüket tekintve a döntővel is felérnek. Ez kell lebegjen a szemünk előtt. Örülök, hogy a klub támogatásáról biztosított minket, minden kétséget kizáróan. A jövőt tervezgetjük már most is. A szemünk a mán, de ez egyben a holnapot is jelenti. A végső hajrá kezdetét veszi. Nem lesz egyszerű, hiszen számos közvetlen riválissal is találkozunk majd, és nem segít az sem, hogy könnyedén leadtuk az előnyünket.”

„Jelen pillanatban úgy tűnik, 70 pont az, amit el kell érnünk. Azonban ez nem pusztán a pontokról szól. A gólszerzés is fontos, ahogy az is, hogy visszatérjünk a győztes útra. Egy győztes mérkőzés másként láttatja veled a dolgokat. Azonban az ilyen nehéz időszak az, ami igazán fejleszti a jellemet. Egyénileg és csapatszinten is.

Hogy mit várok a húsvéttól? Fogalmam sincs mit találunk majd a csokitojásokban. Én azonban minden nap eszek ilyesmiket, mert be kell valljam, imádom a csokoládét. Mindegy, mit történik holnap, nehéz összecsapás lesz, főleg, mert a Lazio edzőt cserélt. Tudor csapatai mindig agresszíven játszanak, éppen ezért a mérkőzés összes aspektusában megfelelően kell teljesítenünk. Ez egyben a jövőre nézve is jó kiindulási alap lehet.

Egy csapat, mely mer változtatni, kaphat egy kezdeti jó impulzust. Kemény kezdésre számítok, de akkor is a győzelemre kell koncentrálni. Készen kell állnunk arra, hogy a lehetőségeink zöme kontrákból fog érkezni és arra is, hogy technikai szinten jól teljesítsünk.

Tudor remek munkát végzett Marseille-ben, csak úgy, mint Veronában. Ez a Lazio teljesen más lesz, mint Sarri csapata. Nem tudom, hogy a két hét elegendő volt-e. A labdarúgást nehéz elmagyarázni, szinte lehetetlen. Úgy kell szembenéznünk holnapi ellenfelünkkel, hogy tudjuk, ez a csapat készen áll arra fejben is, hogy agresszíven lépjen fel. Az edzőváltás mindig ad egy extra töltetet és tudva, hogy olyan fontos játékosok állnak a rendelkezésére, mint Immobile, Vecino, Zaccagni; nem könnyítik meg a dolgunkat.”

„Iling-Junior mostanában sok lehetőséget kapott, azonban még ha korábban kicsit kevesebbet szerepelt is, elégedett vagyok azzal, ahogy fejlődik. Keantől személyes tekintetben sokat várok. Jól kell teljesítenie, hogy meghívót kaphasson a nyári Európa Bajnokságra utazó válogatott keretbe. Úgy tűnt, hogy távozik a télen, de végül maradt és fizikális értelemben jól halad a rehabilitációja. Régóta nem játszott már, de ettől még holnap kezdeni fog és biztos vagyok benne, hogy jól is fog teljesíteni.

Chiesa és Yildiz is remek állapotban van. Visszatértek és fontos játékosaink, kiegészülve az eltiltását töltő Vlahoviccsal és a sérülésből visszatérő Milikkel, olyan csatársor áll majd a rendelkezésemre, mely segítségével biztosan elérhetjük a céljainkat. A lehető legtöbbet ki akarjuk hozni a hátralévő mérkőzésekből, azonban nem szabad elrugaszkodnunk a talajtól. Még 27 megszerezhető egység áll rendelkezésre, és nekünk ezekből a lehető legtöbbet be kell gyűjtenünk.”

„Holnap az 500. alkalom lesz számomra, amin edzőként a Lazio ellen vezethetem az aktuális csapatomat. Hogy mit tartogat számomra a jövő? Vágyat, szenvedélyt, szerelmet ezért a munkáért és sportért. Immáron 47 éve kötődöm a labdarúgáshoz. Az én generációm 10 évesen kezdte, ma már 5 éves korban kezdődik a nevelés. A magam módján fiatalodok meg. Örömmel tölt el mindaz, amit eddig elértem, és amin keresztül mentem. Azonban ezzel párhuzamosan élvezni is akarom a munkát, azt, hogy a pálya mellett lehetek. Egyébként unatkoznék. A legfontosabb dolog, hogy csupán a holnapra koncentráljunk, hogy megfelelő elszántsággal és vággyal veselkedjünk neki ennek a hátralevő 55 napnak. Nem beszélve a két legfontosabb célunkról, amik kulcsfontosságúak mindenki számára.”

„Scanavino szavai? Nekem nagyon tetszettek. Ő egy referenciapont a számunkra. A kritikák? El kell fogadnunk őket, minden esetben, és főleg a mostani időszakban. Ha győzedelmeskedsz, akkor te leszel a jófiú, ellenkező esetben… Csak az eredmények számítanak. A fiúk megfelelően teljesítettek a szezon első felében, kevésbé a második szakaszban; azonban a labdarúgás egy olyan sport, ami mindig ad lehetőséget javítani az eredményeken. Ami ma még feketének tűnik, holnap már akár fehér is lehet. Azon dolgozunk, hogy megfordítsuk ezt a negatív spirált. A Klubvilágbajnokságra már kijutottunk, azonban a Bajnokok Ligájába is vissza kell térnünk. Ez egy alapvető dolog, melynek elérése nem csúszhat ki a kezünk közül.” – zárta gondolatait Massimiliano Allegri.