Szczęsny: "Amíg kellek, itt leszek, de nem védek negyven éves koromig"

scesznyi_juve_mezben.jpgJakub Klyszyko, a lengyel TVPSPORT riportere hosszú interjút készített  a Juventus kapusával, Wojciech Szczęsny-vel. A hálóőr pályafutásának végéről, egy esetleges szaúd-arábiai ajánlatról, az olasz bajnoki címért folytatott harcról, átigazolási pletykákról, a lengyel válogatott kihívásairól és a velük megvívandó utolsó nagy tornáról is beszélt.

Az elmúlt hat szezonban a Bajnokok Ligájával töltötted  a keddeket és a szerdákat. Nem aggódsz, hogy sok lesz a szabadidőd az őszi szezon alatt?

"Most is a Bajnokok Ligájával fogom tölteni ezeket az estéket, egy kis különbséggel, miszerint a televízió előtt ülve követem a mérkőzéseket."

Az, hogy televízión követed az eseményeket kicsit más lesz, mint amit megszoktál, nem igaz?

"Nem így tekintek a helyzetre. Kiestünk az európai kupákból, és úgysem fogok tudni semmit sem tenni ez ellen, így, igyekszem nem küzdeni ezzel. Jelenleg ez van, és mindezek hozománya, hogy egy tisztességes edzést követően több időm marad pihenésre, először eddigi karrierem során. Számomra nem a világ vége az, hogy úgy bántak velünk, ahogyan tették."

Heti egy meccs is sokat számíthat a Scudettóért folytatott küzdelemben?

"Hét közben biztosan lesz bőven időnk dolgozni. Amikor néhány naponta pályára lépünk, a heti terv így néz ki: játszunk egy meccset, aztán regenerációs edzés, majd felkészülés a következő meccsre, és utána játszunk egy mérkőzést. A szezon során nincs idő a formaépítésre. Most minden egy kicsit másképp fog kinézni. Hozzá kell szoknod, és a lehető legkeményebben kell dolgoznod, hogy sikeresek legyünk ezeken a meccseken, amelyektől még nem tiltottak el minket, és amelyeken játszhatunk."

A nyári átigazolási időszakban több klubnak is "eladtak" téged. Valamikor volt valami tervben, vagy csak pletykákról volt szó?

"És milyen mezben ülök előtted?"

Egy Juventus mezben.

"Nos, ez így van."

Többször mondtad, hogy amíg a Juventus igényt tart rád, addig maradsz a klubnál.

"Ez pontosan így van. Tartom a szavam, és nem veszem figyelembe a pletykákat."

Hogyan viszonyultál a médiában megjelent hírekhez? Meglepett, hogy a neved ilyen gyakran felmerült a spekulációkban?

"Először is: nagyon keveset olvasok magamról. Másodszor: nincs téma, és egy weboldalon terjedő pletyka egyáltalán nem hat rám. Tudom, hogy a Juventus játékosa vagyok, és leszek. Hacsak nem döntenek másképp. Kötődöm ehhez a klubhoz, tiszteletben tartom a döntéseiket. Azt akarják, hogy itt legyek és védjem a Juventus kapuját és ezzel itt véget is ér ez a téma."

Ennyi itt töltött év után elmondhatod, hogy Torinó a második otthonod?

"Ez egy munka, mivel profi labdarúgó vagyok, és ez a hely, ahol dolgozom, a munkahelyem. Nagyon kötődöm Lengyelországhoz és Varsóhoz. Csak egy otthonom van."

Hogyan reagálnál egy Szaúd-Arábiából érkező telefonhívásra?

"Néhány nullával kezdeném a beszélgetést. (nevet – a szerk.) Nem hiányzik a pénz az életemből. Jobban szeretem a menő kihívásokat, és a Juventus kapujának a védelme a legmenőbb kihívás, amit felállíthatok magammal szemben."

Általánosságban hogyan vélekedsz az Arábiába történő tömeges átigazolásokról? Valószínűleg folytatódik ez a tendencia?

"Eddig nem nagyon elemeztem ezt. Nagyon keveset olvasok a futballról, és tudom, hogy néhány játékos odament, és nem vagyok meglepve. Beteges összegek repkedtek a médiában, ezért megértem, hogy valaki meghozhatja akár ezt a döntést is, és ezek alapján nekem elég logikusnak tűnik, ennek ellenére, szerintem érdemes más prioritásoknak is megfelelni, mint a pénz hajszolása."

Három szezon óta vár a Juventus az olasz bajnoki címre. Most az edzéseken, vagy egyéb csapatépítő eseményeken még nagyobb a vágy arra a játékostársakban, hogy visszaszerezzék a Scudettót?

"Van bennünk, de megmondom őszintén, hogy ez a klub annyira hozzászokott a győzelemhez, hogy a bajnoki cím megnyerése utáni napon már érezte az éhséget, hogy egy újabbat nyerjen. Van frusztráció, hogy az utóbbi időben ez nem sikerült. A motivációt abban keressük, hogy újra a legmagasabb célokért küzdjünk."

Még mindig ugyanazt az éhséget, adrenalint, izgalmat érzed az új szezon kezdete előtt?

"Egyre inkább, mert tudom, hogy egyre kevesebb ilyen szezon van előttem. Próbálom élvezni a pillanatot, mert nem tudom, meddig játszhatok még a legmagasabb szinten. Egyelőre jól érzem magam, de úgy érzem, hogy 40 éves koromig nem leszek képes a játékra."

Tehát nem leszel a második Gianluigi Buffon.

"Nem, nem, nem. Azt hiszem, nincs már sok időm hátra játékosként. Próbálom élvezni a pillanatot, és azt, hogy ilyen helyen vagyok, úgy érzem, fontos figura vagyok az Öreg Hölgynél. Megpróbálok mindent megtenni, hogy ezt a klubot visszahozzam a csúcsra."

Azt mondtad, nincs már sok időd hátra, de egy kapushoz képest még mindig fiatal vagy.....

"Köszönöm! Mindig is úgy terveztem, hogy akkor fejezem be a pályafutásomat, amikor még a csúcson vagyok, és nem szeretném utána folytatni, erőből, csak azért, hogy kiderüljön, hogy fogalmam sincs a focit követő évekről. Tudom, hogy közeleg a vége, de nem vagyok szomorú emiatt. Motivált vagyok, hogy az utolsó éveimben minél többet tegyek a klubért és magamért."

Két hét múlva a lengyel válogatott következő edzőtáborában lesztek. Elült a por Moldova után?

"A mi szakmánkban meg kell szokni, hogy a szép győzelmek és a nagyon kellemetlen vereségek után gyorsan talpra kell állni. Az biztos, hogy kellemetlen pillanat volt, kicsit olyan megmagyarázhatatlan és megbocsáthatatlan, de néhány nap múlva már magam mögött tudtam azt a meccset."

Amikor újra lejátszottad fejben, gondoltad-e magadban, hogy ilyesminek egyáltalán volt létjogosultsága?

"Nem, de nem is fogom újra átgondolni."

Hamarosan még két fontos mérkőzésed lesz. A sportolóknak sosem szabadna hiányt szenvedniük a motivációból, de a közelmúlt eseményei után most valószínűleg sokkal több lesz belőle?

"Igen, de ez a sport szépsége. Minden győzelem után meg kell erősíteni a formádat, egy vereség után pedig rehabilitálódni kell. Nem mondom, hogy most nagyobb a motiváció, hogy megnyerjük a következő meccseket, mert Moldova ellen elbuktunk. Ha most több lenne belőle, az azt jelentené, hogy korábban kevesebb volt. Nem érzem, hogy ez volna a helyzet."

A történtek után ilyen heves reakcióra számítottál Lengyelországban? A szurkolók nem szívesen vesznek jegyet a következő válogatott mérkőzésre.

"Erről most hallottam először. Remélem azonban, hogy a Nemzeti Stadion, amely mindig is fontos volt számunkra, teltházas lesz. Ha nem, akkor is teljes szívvel kell majd játszanunk, és eredményeket kell felmutatnunk, hogy a szurkolókat visszahozzuk a stadionba. A mi szakmánkban minden kritikára csak egy válasz van: meccseket kell nyerni."

Naprakészen követed mindazt, ami a Lengyel Labdarúgó Szövetség körül történik?

"Nem igazán, de tájékoztathatsz, mert tényleg nem tudom, hogy mi van folyamatban."

Bizonyára hallottál a nagy ügyről, ami Mirosław Stasiak jelenlétéről szólt egy Moldovába tartó repülőgépen. Hallottad azt a bizonyos előadást?

"Nem akarok arrogánsnak tűnni, de ki az a Mirosław Stasiak? Kicsit hülyén érzem most magam."

Egy korrupcióért elítélt személy, aki veletek repült a mérkőzésre, mostanában sok szó esett róla.

"Nem hiszem, hogy volt szerencsém találkozni vele, ezért nehéz bármit is mondani."

Nemrég azt mondtad, hogy a 2024-es Európa Bajnokság lesz az utolsó nagy eseményed a lengyel válogatottal? Tartod magad ezen kijelentésedhez?

"Igen."

El tudod képzelni, hogy a lengyel válogatott esetleg hiányozni fog erről a tornáról?

"Tisztában vagyok azzal, hogy létezik ilyen forgatókönyv. Az egyetlen dolog, ami a fejemben van, hogy elmegyek erre a tornára, és jól teljesítek rajta. Nem titkolhatom, hogy szeretném, ha a pályafutásom a válogatottban szépen érne véget, és nem egy gyenge szerepléssel az Eb-n, vagy ne adj' Isten, a továbbjutás elmaradásával. Minden a mi kezünkben van, és hiszek abban, hogy továbbjutunk és jól fogunk teljesíteni ott."

Amikor Leo Messi büntetőjét kivédted a világbajnokságon, azt a bizonyos lécet valószínűleg már a lehető legmagasabbra helyezted. Hogyan állsz hozzá a következő kihívásokhoz a válogatottal?

"Mindig arra koncentrálok, ami a pályán történik. Nem úgy tekintek rá, hogy egy sikeres világbajnokság után most egy hatalmas impulzus kellene számomra ahhoz, hogy javítsak a teljesítményen. Sikerre éhes vagyok a válogatottal, még akkor is, ha azt gondolom, hogy amit a világbajnokságon elértünk, az számomra siker. Ez volt a vb előtti elvárásaim beteljesülése. Végezetül szeretnék még egy szép kalandot átélni a válogatottal a közelgő Európa-bajnokságon."

Sokat beszélsz a pályafutásod befejezéséről. Mit élvezel jelenleg a futballon kívül a legjobban? Milyen Wojciech Szczęsny a futballpályán túl?

"Azt hiszem, elsősorban a családomnak szentelek majd sok időt. Az elmúlt 17 évben rengeteg bepótolnivalóm gyűlt össze. Az üzleti és tanulmányi terveim mellett szeretném visszaadni nekik azt, amit a pályaválasztásom miatt elveszítettek."

Többek között ez az oka annak, hogy úgy döntött, hamarabb befejezi a pályafutását?

"Ez is igaz, de nem titkolom, hogy már húsz évesen tudtam, hogy nem fogok negyvenéves koromig játszani. Nem tudom, hogy az élethelyzetem mennyire változtatja meg a döntést, de az biztos, hogy ez az egyik ok, ami remélem, segít abban, hogy könnyebben elfogadjam, hogy be kell fejezni."

A fiad nő, mint a gomba. Az elmúlt szezonban a Milan elleni mérkőzésen volt lehetőséged arra, hogy kividd magaddal a pályára. Látod rajta a labda iránti érdeklődést?

"Igen, nagyon erős érdeklődést látok. Sajnos be kell vallanom, hogy a Real Madridnak szurkol, és ez egy kicsit fáj. Nagyon szeret focizni, minden játékost nagyon jól ismer, gyűjti a kártyákat. Jó dolog megosztani a szenvedélyt a hozzám legközelebb álló emberrel, elmagyarázni neki dolgokat, mesélni neki a különböző játékosokról, focizni vele. Nem titkolom, hogy az edzéseim kemények, de a délutáni, otthon a fiammal töltött edzések sokkal megterhelőbbek."

Valószínűleg még sok munka vár rád a tekintetben, hogy rá tudd venni a fiadat arra, hogy "Courtois" helyett "Szczęsny" feliratú mezben járkáljon otthon.

"Szerencsére ő »Szczęsny« feliratú szerelésben járkál, mert ugyanaz a vezetéknevünk. Nem titkolom, hogy jobban szeret fehér mezben járni, mint fekete-fehérben, azonban el kell fogadnom a döntését."

Ha már a Realnál tartunk, mondd, Courtois sérülése miatt egyáltalán nem számítottál a madridiak hívására?

"Nem érdekelnek az ilyen történetek" – zárta gondolatait a Bianconeri első számú hálóőre.