Milik: "Mindent annak rendeltem alá, hogy itt játszhassak"

milik_vs_next_gen.pngA Juventus Egyesült Államokban megtartott felkészülési túrájának ideje alatt a kanadai TLN TV exkluzív videós interjút készített a Bianconeri lengyel támadójával, Arkadiusz Milikkel, aki az észak-amerikai futballkultúra különlegességei, az Olaszországba való visszatérés, valamint a csapat következő idényre vonatkozó céljai mellett arról is szót ejtett, hogy miként győzte le a sérüléséből fakadó nehézségeket, s hogy milyen zenét hallgat, valamint kik a kedvenc tengerentúli előadói. 

"Csodálatos és lenyűgöző dolog itt lenni, és itt tölteni a szezonra való felkészülés időszakát, s úgy vélem, hogy erről minden csapattársam hasonlóképpen vélekedne. Örömmel tölt el, hogy itt is találkozhattunk Juventus-drukkerekkel, ugyanis ismét meggyőződhettünk arról, hogy azon észak-amerikai emberek közössége, akik érdeklődést mutatnak a futball iránt, évről-évre növekszik, ami miatt személy szerint is nagyon boldog vagyok" – szögezte le a korábban a Napoli, valamint az Olympique Marseille kötelékét is megjáró csatár. 

"Rengeteg gyermeket látok itt, akik csak azért látogattak el ide, hogy találkozzanak velünk, s hogy kérjenek tőlünk egy közös képet, vagy egy autogramot, ez pedig ugyancsak örömteli érzést okoz nekünk, elvégre végső soron mégis csak az emberek kedvéért futballozunk, nem csupán a magunk kedvtelésére, vagy a csapatainkért. Úgy vélem, hogy kimondottan a szurkolók boldoggá tételéért lépünk pályára, s jó látni, hogy tevékenységükkel elérjük a célunkat, amiben természetesen az is segít, hogy ilyenkor mindig tölthetünk egy kis időt a rajongóinkkal. 

Nem is kérdés, hogy az amerikai futballkultúra különbözik az európaitól, kezdve azzal, hogy itt még a sportágat is máshogy nevezik. [Amerikában a focit soccernek, míg Európában footballnak mondják angolul – a szerk. ] Tisztában vagyunk vele, hogy itt nem a labdarúgás a legnépszerűbb és legelterjedtebb csapatsport, mivel az itteni emberek számos más mozgásformákat kedvelnek valamivel jobban, azonban őszintén szólva számomra öröm látni, hogy a foci szeretete évről-évre nő a kontinensen, ami többek között az MLS színvonalának emelkedésén is meglátszik. 

Jó szívvel gondolunk majd vissza az itt töltött időre, lévén, hogy az európai emberek általában szeretnek Amerikába látogatni, s nem csupán azért, hogy itt játsszanak, hanem azért is, hogy jobban megismerjék az országot, akár egy vakáció, vagy bármi más szuper kikapcsolódás keretében. Természetesen Olaszország továbbra is nagyon közel áll hozzám, s éppen ezért örültem annak, hogy tavaly visszatérhettem Itáliába. Rendkívül kedvelem az olasz ételeket, hiszen alapvetően is szeretek enni, az olasz konyha pedig szerintem még mindig a világ legjobbja, amit kifejezetten hiányoltam az életemből, amíg a Csizmától távol futballoztam. 

Emellett persze az is fontos szempont, hogy a Juventusnak köszönhetően egy igazán nagy klubhoz csatlakozhattam, ami a legfőbb érv volt amellett, hogy visszatérjek a Serie A-ba. A következő évben ismét a Bajnokok Ligájában akarunk majd szerepelni, azt követően, hogy az előző idényben számtalan problémával, és hátrányos dologgal kellett szembesülnünk. Remélem, hogy idén azon az úton haladhatunk majd, melyen mindannyian szeretnénk, s úgy vélem, hogy csapatunkban megvan a szükséges minőség ahhoz, hogy elérjük azokat a célokat, amiket magunk elé tűztünk. Magától értetődően nem fogom megmondani, hogy pontosan mit kívánunk elérni, ám annyi biztos, hogy jó meccseket akarunk játszani. 

Jelenleg még túl korai lenne arról beszélni, hogy hol fogunk majd állni a szezon végén, ám ha az ember a Juventusnál játszik, mindenképpen meg kell felelnie a klubnál fennálló győzelmi kultúrának, ennek nyomán pedig az lesz a fő törekvésünk, hogy valami fontos dolgot nyerjünk az előttünk álló évad során. Néhány éve kezd általánossá válni, hogy az európai topklubok időt töltenek az Egyesült Államokban, s hogy idehozzák a kontinens futballkultúráját, valamint annak képviselőit, a játékosaikat. Ennek keretében szívesen működnek együtt különféle brandekkel, hírességekkel, vagy ismert helyekkel és intézményekkel is, ami egyértelműen annak a jele, hogy a labdarúgás szeretete és elfogadottsága egyre csak nő Amerikában, ami véleményem szerint igencsak pozitív dolog. 

Az öltözőben nagyon sok reggaeton zenét szoktunk hallgatni az olasz számok mellett, elvégre csapatunkban számos olasz, valamint spanyol nyelvterületről származó srác van, akik az edzések előtt és után ezektől a zenéktől kerülnek jó hangulatba, ez pedig elengedhetetlen az eredményes szerepléshez. Mikor egyedül vagyok, természetesen szoktam hallgatni kanadai előadókat, többek között néhány számot Justin Biebertől is, mivel nagyon kedvelem a dallamvilágát és a hangját, különösen a Purpose című szerzeményét. 

Ha csak egyetlen tanácsom lehetne a fiatalabb játékosoknak, mindenképpen azt mondanám nekik, hogy cselekedjenek úgy, ahogy szeretnének. Ez alatt elsősorban azt értem, hogy kövessék azt, ami iránt igazán nagy elhivatottságot éreznek, ám az állandó kitartás magától értetődő módon nagyon nehéz tud lenni, s csak kevesen mondhatják el magukról, hogy akadályok nélkül jutottak át életük minden szakaszán. Ha igazán mélyen vagy, nem szeretnél azzal foglalkozni, amit nem kedvelsz túlzottan, azonban ha fogékony vagy a sportágad iránt, és szenvedéllyel állsz hozzá az elvégzendő feladatokhoz, minden sokkal könnyebbé válik. 

Én magam mindig igyekeztem meglelni a szenvedélyt karrierem során, sőt, olykor már-már megszállottan kerestem ezt, mivel mindig tisztában voltam a saját céljaimmal, s mindig is az volt a tervem, hogy egy olyan nagy klubban futballozzak, mint a Juventus. Lévén, hogy ez volt a legmeghatározóbb célkitűzésem, az útközben felmerülő problémák, ekképp az egészségügyi gondok sem tudtak megállítani. A sérülések egy sportoló életének természetesen részei, időnként pedig mindenki találkozik ahhoz hasonló akadályokkal, mint nemrégiben én, s tudom, hogy mennyire zavaró tud lenni, ha az embernek nincs hatalma ezen történések fölött. 

A futball egy meglehetősen intenzív sportág, ahol számos esetben kerülünk kontaktba más labdarúgókkal, a sérülések pedig emiatt elkerülhetetlenül is a meccsek és az edzések részeinek számítanak. Összességében véve ugyanakkor csak az számít igazán, hogy milyen szemmel nézünk ezekre a problémákra, s hogy az idő távlatából miként tekintünk majd vissza rájuk. Az persze egyénenként eltér, hogy ki hogy éli meg az efféle időszakokat, ám én személyes tekintetben képes voltam motivációt meríteni a rossz helyzetből, ugyanis mindent annak a célnak rendeltem alá, hogy továbbra is a Juventusnál szerepelhessek, másra pedig talán nem is gondoltam eközben" – összegzett Milik.