Beharangozó – a Milan elleni meccs

milan.pngKét meccs maradt hátra ebből a teljesen kaotikus szezonból, és ha csak a száraz tényeket nézzük, akkor a II. Allegri-éra második idényében is megnyert trófea nélkül maradunk, viszont a pontlevonás ellenére is elérhető maradt a Bajnokok Ligája-szereplést jelentő 4. hely, valamint a csapat saját kezében van a sorsa, hogy legalább az EL-csoportkört elérje. Utóbbihoz kellett a riválisok tegnapi botlása, előbbihez kellene a Milan elleni győzelem mellett egy utolsó fordulós csoda is, míg bármelyikhez, hogy az UEFA engedje a csapatot indulni jövőre a nemzetközi kupákban.

A gárda mentális állapotában, és a miliőt körülvevő totális káoszban már a szomszédvár legyőzése is felérne egy csodával, de a nemzetközi szövetség szlovén keresztapjának áldása az európai kupaindulásra vonatkozóan gyakorlatilag elképzelhetetlen. Így nem maradt más hátra, mint teljes nyugalommal végig nézni a fiúk Európa egyik kiemelkedő edzőfejedelmének a szemet kápráztató taktikáján alapuló játékát, és a többit az univerzumra bízni. A gálaelőadás helyszíne az Allianz Stadium, a kezdés ideje 20:45, a televízióban a SPORT 1-en lesz megtekinthető, a játék tisztaságáért Maurizio Mariani lesz felelős. A szövegben előforduló irónia miatt, gyengébb lelkületű olvasóink elnézését kérem.  

A 41 éves sípmester 1982. február 25-én született Rómában, jelen pillanatban is a főváros közelében él Aprilia településen. Az élvonalban 2013. január 6-án mutatkozott be, egy Chievo-Atalanta 1:0 alkalmával. A Bianconeri számára 14 alkalommal vezetett mérkőzést, 10 győzelem mellett egyetlen vereség csúszott be, 3 döntetlen mellett. Rögtön az első közös randevún ebbe a stadionba látogatott, és 2016 szeptemberében lett 4:0 az eredmény a Cagliari ellen, Ceppitelli öngólját megelőzően Rugani, Higuaín és Dani Alves is betalált. A vereség a Napoli ellen érte a csapatot, 2:1-re győztek a déliek, a legutóbbi 5 alkalomból viszont háromszor is csak egy gólt sikerült szerezni. 

A piros feketék az utolsó öt mérkőzésükön háromszor is vereséget szenvedtek, ebből kétszer a városi rivális ellen a BL elődöntő két meccsén, a Spezia elleni bajnoki zakóra sem lesznek büszkék, ám a már kiesett Sampdoriát a legutóbbi fordulóban 5:1-el küldték haza, ez a jelenleg ingatag lábakon álló Zebra-védelem számára intő jel lehet. Tudjuk jól, hogy Rafael Leão teljesítményén múlik leginkább az ellenfél játéka egy adott napon, így nem csoda a 80 millió eurós árcédulája, és a top klubok iránta való érdeklődése sem. Az eddigi fordulókba 13 gól és 8 assziszt a mérlege, ugyancsak nyolcszor volt a hét csapatának tagja, jobbal és ballal is egyaránt veszélyes. Nem sok lapot kap, ezzel együtt idén állították már ki.

A két csapat őszi meccsét 2:0 arányban az Ördögök nyerték, Fikayo Tomori és Brahim Díaz voltak a gólszerzők, így az egymás elleni eredmények miatt legalább ugyanilyen arányban kellene győzni ma a fekete-fehéreknek. Meglehetősen régen, 2021 januárjában sikerült őket legyőzni, akkor idegenben 1:3 lett az eredmény, mellette két döntetlen árnyalja a képet. Ha viszont az utolsó 8 találkozót nézzük, akkor ez volt a rekordbajnok egyetlen győzelme. Federico Chiesa duplája mellett az amerikai Weston McKennie talált be. 

A két klub egymás elleni mérlege kiegyenlítettnek mondható, 67 Juve-győzelem mellett 52 Rossoneri-siker és 56 pontosztozkodás, a mindkét csapatban megforduló José Altafini a párharc mesterlövésze 14 találattal. Akiket még érdemes a közös múlt alapján megemlíteni, az Pippo Inzaghi és Andrea Pirlo, akik mind a két csapatban letették a névjegyüket, illetve az 1-1 idényt Milánóban töltő, de mély nyomot nem hagyó Leonardo Bonucci és Gonzalo Higuaín akik aztán vissza is tértek Torinóba. Bonucci enyhén sem visszafogott gólöröme, valamint az argentin Matiudi felrúgását követő, végül kiállítást érő őrjöngése szerintem minden Juventinóban mély nyomokat hagyhatott. 

Akárcsak a Milan ultrákban a csak Muntari fantomgóljának nevezett, vagy a másik oldalról nézve a Buffon a gólt is védi című epizód, ami egy kiélezett versenyfutásban végül a Conte-éra első bajnoki címét hozta el, de természetesen az il Diavolo fanatikusok a mai napig fájó pontnak tekintik.

Van egy gólzáporos Öreg Hölgy siker 1997-ből, amikor idegenben sikerült 6:1-re kiütni a riválist, Vieri és Vladimir Jugović duplázni tudtak, Amoruso és Zidane is betaláltak. De ott van a 2003-as BL döntő, valamint a 2004-es Supercoppa finálé, az elsőt elbukta, a másodikat megnyerte a csapat büntetők után, de ugye mennyivel más lenne fordítva? Aztán 2016-ban egy újabb Supercoppa döntő, újra tizenegyesek, de most a rivális győz, és a 2018-as kupa győzelem, amikor 4:0-ra sikerült győzni, Duglas Costa gólját keretbe foglalta Medhi Benatia duplája, a végeredményt Nikola Kalinić öngólja állította be. 

Stefano Pioli 26 alkalommal meccselt a hazaiak ellen, de csak háromszor nyertek a csapatai, viszont 16 esetben vesztettek el aktuális összecsapást.  2014-ben a Lazio, 2018-ban a Fiorentina padján kapott 3:0-ás verést. Az elsőn Carlos Tévez és Paul Pogba lőtték a gólokat, a francia kettőt is, utóbb Rodrigo Bentancur, Giorgio Chiellini és CR7 voltak a gólszerzők.

Allegri ellen 20 alkalomból csak a legutóbbi őszi diadal alkalmával nyert, viszont 14 vereség itt is befigyelt. Ezek közül a Coppa és a Supercoppa finálék elvesztése lehet a legfájdalmasabb, mindkétszer a római kékek padján, 2015 májusában 2:1, augusztusában pedig 2:0 lett a végeredmény. Juve oldalról Chiellini és Matri, valamint  Mario Mandžukić és Paulo Dybala voltak a gólszerzők.  Massimiliano Allegri mindkét csapat trénereként ünnepelhetett bajnoki címet, de ha csak a Milan ellen lejátszott találkozóit vizsgáljuk, akkor 22 nekifutásból 13 győzelmem és 6 vereség a mérlege. Vereségeit testvéries elosztásban gyűjtötte be a Cagliari és a Bianconeri edzőjeként, legfölényesebb győzelme a már említett 4:0 a kupadöntőben. 

És pár szó az esélyekről. Ha a Juventus mindkét hátralévő mérkőzését megnyeri, akkor biztos az Atalanta és a Roma előtt zár. A Milant már csak abban az esetben előzheti meg, ha a rivális maximum egy pontot szerez az utolsó fordulóban a Hellast vendégül látva, de ahhoz ma olyan eredménynek kellene születni, hogy az egymás elleni összevetés a piemontiak felé mozdítsa a mérleg nyelvét. 

A sérültek listája újra felfelé ível, hiszen Mattia De Sciglio, Kaio Jorge, Nicolò Fagioli és Paul Pogba biztosan, Dušan Vlahović és Alex Sandro pedig valószínűleg nem léphet pályára, a másik oldal pedig Ismaël Bennacert és Zlatan Ibrahimovićot lesz kénytelen mellőzni, míg Alessandro Florenzi játéka kérdéses. 

Gianluca Di Marzio szerint az Öreg Hölgy az alábbi kezdővel áll majd fel: 

Szczęsny; Gatti, Bremer, Danilo; Cuadrado, Locatelli, Rabiot, Kostić; Chiesa, Kean, Di María