Allegri: "Nem lehetünk elégedettek önmagunkkal"

maxi_vs_sporting.jpgHiába dominált szinte végig és alakított ki több lehetőséget a vendég Sporting CP együttese, a Juventus Federico Gatti góljának köszönhetően mégis győzelmet aratott az Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzésén, így pedig minimális, 1-0-ás előnyből várhatja a jövő heti, lisszaboni visszavágót. A meccset követően a csapat mestere, Max Allegri is értékelte a látottakat, leszögezve,  hogy az alakulat sosem lehet elégedett önmagával. 

"Nagy elismerés jár a srácoknak és mindazoknak, akik a klub kötelékéhez tartoznak, mivel számos más személy dolgozik sikereinkért a játékosokon túl. Ők mindig, mindenben rendelkezésünkre állnak, s a lehető legkedvezőbb feltételeket teremtik meg számunkra ahhoz, hogy meccsről-meccsre jól teljesíthessünk. Egyértelműen a fejlődés jeleit mutatjuk, s nem is lehet kérdés, hogy van is miben fejlődnünk. Ez alatt például az olyan, rendkívül veszélyes helyzetek jobb felmérését értem, mint amik a találkozó végén alakultak ki. Nagy szerencsénk volt, hogy Mattia Perin egymás után két fontos védést is be tudott mutatni" – hangsúlyozta a mester a Sky Sport Italia munkatársának. 

"A második félidőben, három középső középpályással sokkal jobb teljesítményt nyújtottunk, mint az első félidőben, mivel Nicolò Fagioli beállása után jobban ki tudtunk használni a széleket, míg korábban számos hibát követtünk el. A Sporting a meccs elejétől fogva nagy nyomást gyakorolt ránk, egy idő után azonban elfáradtak. Klasszikus szélsők híján kicsit alkalmazkodnom kellett a fennálló körülményekhez, s Ángel Di Maríát jobban ki kellett tolnom az oldalvonal mellé, ugyanakkor itt is remekül teljesített. Manuel Locatelli szintén kiváló volt, s nem azért hoztam le a pályáról, mert elégedetlen voltam vele, hanem azért, mert cserét kért. A legfontosabb az, hogy ma este győzelmet arattunk, s hogy megint el tudtuk kerülni azt, hogy gólt szerezzenek ellenünk. 

A cserék körül volt egy kis fennakadás, mivel eredetileg Fabio Miretti állt volna be, azonban Manuel Locatelli cserét kért, ami inkább Leandro Paredes pályára küldését indokolta. Az argentin viszont azt hitte, hogy nem őt vetjük be, ezért pedig levette a mezét, s eltelt pár másodpercbe, mire visszavette azt. A labdarúgás nem egy matematikai egyenlet, ami lehetővé teszi számomra, hogy időnként variáljak. A mérkőzés előtt úgy döntöttem, hogy ma három támadóval fogunk felállni, ám egy olyan erős csapattal szemben, mint a Sporting, mindig fennáll a veszélye annak, hogy kiegyensúlyozatlanokká válunk. A passzpontosság terén például sokkal eredményesebb produkciót kellett volna nyújtanunk, s időnként a labdakihozataloknál is magabiztosabbnak kellett volna lennünk. 

A Lazio elleni összecsapáson jól működött a három támadóval operáló hadrend, ezért pedig ma is emellett tettem le a voksomat. A legfontosabb kérdést viszont nem az jelenti, hogy milyen felállásban szerepelünk, hanem az, hogy képesek vagyunk-e fenntartani az alapvető egyensúlyt, melynek megőrzéséhez az egyes futballisták egymástól eltérő tulajdonságait kell alapul vennünk, majd pedig ezeket kell összehangolnunk. Nem akarjuk egyik pillanatról a másikra lerombolni azokat az értékeket és eredményeket, melyeket a szezon során megteremtettünk és elértünk, így tehát nagyon körültekintő módon kell alkalmaznunk a változtatásokat. Lehet, hogy vasárnap négy védővel futunk majd ki a gyepre, mivel ellenkező esetben könnyen elveszíthetjük azokat az alapokat, amik ilyen sikerekre vezettek bennünket. 

Federico Gatti jó teljesítménye nem az én érdemem, ezt a játékos egyedül magának köszönheti. A jelenlegi idény több szempontból is nagyon nehéz számunkra, a fiatal, s újonnan igazolt srácoknak pedig egyébként is mindig időt kell hagyni a fejlődésre és a növekedésre. Vannak időszakok, mikor a klubunknál szereplő ifjú tehetségek nagyon jó dolgokat csinálnak, s előfordul, hogy egy hónapon át úgy viselkednek, mintha elfelejtettek volna focizni. A Juventusnál való játék teljesen más nyomással jár, mint egy kisebb csapatnál. Gatti nem igazán kezdte jól az évadot, ugyanakkor rengeteg energiával bír, s gyakorlatilag olyan, mint egy szivacs: minden információt magába szív és elraktároz, ezen felül pedig kivételesen nagy tanulási vággyal rendelkezik. Tudja, hogy még van hova fejlődnie, viszont kétség sem férhet hozzá, hogy jó úton jár. 

A következő cél most az, hogy utolérjük az Atalantát a tabellán, akik négy ponttal gyűjtöttek többet nálunk, s hinnünk kell abban, hogy sikerülhet megelőznünk őket. Emellett meg kell szilárdítanunk a valódi tabellán elfoglalt, második pozíciónkat is. Mindig azt kérem a srácoktól, hogy vegyenek elégtételt a bennünket ért sérelmek miatt, ezt pedig általában végre is hajtják. A futballban nagyon fontos az erkölcsi érték, amivel minden, magára valamit adó együttesnek rendelkeznie kell, elvégre szív és szenvedély nélkül sehová sem juthatnánk el. Sosem szabad elégedettnek lennünk magunkkal, főleg úgy, hogy vasárnap már egy új kihívás vár ránk a bajnokságban a Sassuolo ellen" – zárta szavait General Max.