Allegri: "Egy kétesélyes párharc vár ránk"

allegri_pre_sporting.jpgA Juventus holnap este a Sporting CP együttesét látja vendégül az Európa-liga negyeddöntőjében, a meccset megelőzően pedig a csapatot irányító Max Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát, kifejtve véleményét a Leandro Paredesszel való összetűzésről, a sorozat nehézségeiről, valamint megnevezve a lehetséges kezdő egyes tagjait is. 

"A Sporting egy erős csapat, mely utóbbi tizenegy meccsén hét alkalommal nyert, s mindössze négy esetben döntetlenezett. Egy technikás alakulatról beszélünk, akik egy remek, fiatal edzővel vághatnak neki a párharcnak, nagyszerűségüket pedig az is megmutatja, hogy 2021-ben tizenkilenc év után ismét elhódították a portugál bajnoki címet. Nagy tiszteletet kell mutatnunk feléjük, elvégre teljes mértékben megérdemlik ezt, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a holnapi találkozó lehet az első lépés ahhoz, hogy megteremtsük a továbbjutás feltételeit, s egy jó eredménnyel a zsebünkben készüljünk fel a jövő heti, lisszaboni meccsre" – fogalmazott a szakvezető. 

"Alex Sandro és Dušan Vlahović rendelkezésre állnak, azonban Mattia De Sciglio nem, aki reményeink szerint a Sassuolo ellen térhet majd vissza. Dušan akár 90 percet is a pályán tölthetne, ám lehet, hogy a bokája meg fogja gátolni ebben. Az ellenben biztos, hogy holnap a keret tagja lesz majd. Egyáltalán nem vagyunk idegesek, mivel nyugodtan készülünk a mérkőzésre, s meglátjuk, hogy miként alakulnak majd a dolgok a pályán. Természetes, hogy néha túlreagálunk bizonyos dolgokat, mivel az ereinkben mégis csak vér folyik: gond akkor lenne, ha víz folyna bennük. Az Inter elleni összecsapás végén látható jelenetek mindannyiunk számára elfogadhatatlanok, ám nem csak mi vagyunk bűnösök az efféle esetekben. Olaszországban hajlamosak pozitívan tekinteni az egyébként negatív tettekre, szavakra, vagy viselkedésmintákra. Nagyon sajnáljuk a történteket, Juan Cuadradóval az élen, hiszen ezeknek az eseteknek nem lenne helyük a futball világában. 

A Juventusnál értelemszerűen mindig van egyfajta nyomás, mivel folyamatosan bizonyítanunk kell a pályán. Jelenleg két, nagyon fontos hónap áll előttünk. Áprilisban el kell érnünk, hogy májusban ugyancsak ilyen telített legyen a naptárunk: ha továbbjutunk a Sportinggal szemben, két meccs vár majd ránk az EL elődöntőjében, ezen felül pedig meglátjuk, hogy mire megyünk az Inter elleni visszavágón, ami Coppa Italia-finálét jelentene nekünk. Nem feledkezhetünk meg a bajnoki meccsekről sem, ahol kilenc megmérettetésen huszonhét pont begyűjtésére van lehetőségünk. A pontlevonással járó tapasztalatok összességében véve megerősítettek bennünket, most pedig nagy érdeklődéssel várjuk a jövő heti ítéletet. A klub, a srácok, valamint én is elkötelezettek vagyunk a Bianconeri iránt. Mi a pályára koncentrálunk, a vezetőségnek pedig közös érdekeinket kell megvédenie. 

Szombati vereségünk nem változtatott azon, hogy a szezon eddigi részében 59 pontot szereztünk a futballpályán, ami utolsó kilenc meccsünkön további 27 egységgel növekedhet. Ezeket az eredményeket senki sem veheti el tőlünk, még akkor sem, ha kísérletet tesznek erre: mi tudjuk, hogy mit értünk el, s úgy véljük, hogy a bajnoki idény egészét nézve a második legjobb csapat vagyunk a Serie A-ban. Ennek mindenki számára egyértelműnek kell lennie, még azoknak is, akiknek különféle okokból nem tetszik ez az állapot. Őrültség lenne lebecsülni azt a Sportingot, akik az előző körben a Premier League listavezetőjének számító Arsenalt búcsúztatták. Legutoljára 2017-ben találkozunk a portugálokkal, ám ahhoz az időszakhoz képest immár jóval nagyobb tapasztalattal bírnak, s több fiatal, valamint technikás játékos van a soraikban. Ezen felül a nemzetközi porondon minden mérkőzés nehéz, különösen, ha egy EL-negyeddöntőről van szó. 

Annak idején Cristiano Ronaldót is kritizálták, ha egymás után öt meccsen se volt képes betalálni. A csatárokat mindig az általuk lőtt gólok alapján értékelik, ugyanakkor Vlahović igenis nagy fejlődésen ment keresztül visszatérése óta, különösképp technikai szinten. Ennek alapján biztos vagyok benne, hogy kisvártatva a gólok is jönni fognak tőle. Centerünk mindössze huszonkét esztendős, egy ilyen fiatal labdarúgónak pedig át kell esnie néhány nehezebb szakaszon ahhoz, hogy igazán révbe érjen. Még a legnagyobbaknak is vannak nehezebb pillanatai egy szezonban, ezért pedig Dušannak nyugodtnak kell maradnia, ami persze egy nagyon nehéz feladat is fontossága mellett. Ezen az úton mindenkinek végig kell haladnia. Ne felejtsük el, hogy tavaly voltak, akik pár rosszabb produkció után elűzték volna a csapattól Adrien Rabiot-t, aki idén az egyik legfontosabb láncszemünk. A futball világában nagyon gyorsan változnak a vélemények és az álláspontok. Vlahović nagyon egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, s nem arról van szó, hogy most kevésbé lenne jó, mint mikor tavaly januárban leigazoltuk őt. Bár újabban kevesebb találatot szerez, elégedett vagyok a teljesítményével. 

Húsvét hétfőn egy remek hangulatú csapatebéden vehettünk részt. A hírek, melyek a Leandro Paredesszel való beszélgetésről szólnak, igazak. Nyáron mindenképpen meg akartuk szerezni őt, kezdetben pedig sok lehetőséget kapott, mielőtt nehézségei támadtak volna. Megértem, hogy azok a játékosok, akik kevesebbet vannak a pályán, nagyobb frusztrációval bírnak, s hogy előfordulhatnak náluk olyan pillanatok, mikor ez az idegesség felszínre is bukkan. A lényeg mindazonáltal az, hogy most mindenki a szezon utolsó hatvan napjára koncentráljon. Sokan vannak, akik kevés lehetőséghez jutnak kvalitásaikhoz mérve, ám én mindig a Juve érdekében hoztam meg a döntéseimet, még akkor is, ha olykor hibákat követtem el. Maximálisan bízom azokban a futballistákban, akik a keretet alkotják. Örülök, hogy Paredes így reagált a fennálló helyzetre, mivel ez azt jelenti, hogy érdekli őt, hogy mi fog történni az utolsó két hónapban. 

Egy mérkőzést bárki meg tud nyerni, egy egész sorozatban viszont csak a legjobbak ülhetnek fel a trónra. Egy győzelem ugyanakkor nem lehet magától értetődő dolog, mivel nagy erőfeszítéseket követel azoktól, akik elérik ezeket a sikereket. Az Európa-liga egy nagy jelentőséggel bíró versenysorozat, melynek negyeddöntőjében is erős csapatok vannak, s várhatóan a következő körében is kiváló alakulatok lesznek, ezért pedig nagyon jónak kell lennünk. Hatalmas siker lenne, ha eljutnánk a fináléig, eddig viszont még négy meccs van hátra, ami miatt egyszerre csak egy kihívással foglalkozhatunk. Örülök annak, hogy az Inter tegnap este nyerni tudott a Bajnokok Ligájában, a ma esti Milan-Napoli pedig nagyon jót fog tenni az olasz futballnak. Ha már itt vagyunk, kétség kívül megérdemeljük, hogy az Európa-liga egyenes kieséses szakaszában szerepeljünk, ám mindent meg fogunk tenni azért, hogy jövőre visszakerüljünk a BL-be. 

Paul Pogba a keretben lesz holnap, s majd meglátjuk, hogy pályára léphet-e. A legfontosabb az, hogy immár megállás nélkül edzhet a csapattal, ha pedig az idény utolsó szakaszában a legjobb formája szerint fog teljesíteni, akkor mindannyian elégedettek leszünk vele. Ne felejtsük el, hogy az évad végéig továbbra is nagyon sok van hátra, mivel kilenc bajnoki meccs áll előttünk, s reményeink szerint további öt EL-, valamint kettő Coppa Italia-találkozó. Tizenhat összecsapás nagyon sok, június 5-ig tehát a legjobb arcunkat kell mutatnunk. Nem félünk az előttünk álló kihívásoktól, s szeretnénk megmutatni a valódi értékeinket. Egyelőre nem tudom, hogy milyen felállást fogunk alkalmazni holnap. A lényeg az, hogy kompakt, kiegyensúlyozott módon futballozzunk. Ezeket a jellemvonásokat sosem szabad elveszíteni.

A párharc ezúttal is legalább 180 percig tart majd, nekünk pedig a győzelemre és a továbbjutásra kell törekednünk. Mióta eltörölték az idegenben lőtt gólokra vonatkozó szabályt, azt az elvet vallom, hogy két mérkőzés közül egyet kell megnyernünk, de azt lehetőleg több találattal. Támadóink közül Federico Chiesa is sokkal jobban érzi magát, s majd meglátjuk, hogy pályára léphet-e. Egy kétesélyes párharc vár ránk, a kvalifikáció pedig attól függ, hogy fel tudunk-e nőni a feladathoz. A legjobb Juventus egyértelműen az, amelyik nyer: ha erre nem vagyunk képesek, felesleges arról beszélni, hogy milyen téren mutathattunk volna jobb produkciót" – összegzett Allegri.