Cherubini: "Mi egy kutyának is 3,5 milliós bért adnánk"

cherubini_juventus_getty.jpgA PRISMA-nyomozás újabb fejleményeként a napokban ismét érdekes részletek láttak napvilágot a Juventus korábbi vezetőségi tagjainak lehallgatási jegyzőkönyveiből, melyben a klub egykori igazgatósági tagjai, pénzügyi szakemberei, vagy éppen Federico Cherubini sport-, és Maurizio Arrivabene vezérigazgató értekeztek az Öreg Hölgy visszaéléseiről és az együttes működési hibáiról. Cikkünkben ezen párbeszédekből teszünk közzé néhány részletet. 

Arrivabene 2021. november 29-i kihallgatása: "Többször is elmondtam Federico Cherubininek, hogy egyetlen euróval se költsön többet annál az összegnél, ami a költségvetésünkben szerepel, mivel az egészen borzasztó állapotban van. Úgy vélem, hogy Andrea Agnelli bízik bennem, mivel őszintén beszélek a kialakult helyzetről, viszont ez nem sokat változtat azon a tényen, hogy a gazdasági mérlegünkben hatalmas egyenlőtlenségek vannak."

Federico Cherubini egy telefonbeszélgetés során: "A legrosszabb játékosaink akkora összegeket tesznek zsebre, mint az Atalanta húzóemberei. Duván Zapata például mindössze 1,8 milliót keres... ha holnap leigazolnánk egy kutyát, mi annak is 3,5 milliós bért adnánk. Éveken keresztül arrogánsan viselkedtünk a piacon, és következetlenek is voltunk. 2016-ban inkább kiadtunk 90 milliót Gonzalo Higuaínra ahelyett, hogy 10 millióért szerződtettük volna Gabriel Jesust, s egy 90 milliót érő támadót faragtunk volna belőle."

Andrea Agnelli a koncepciótlan költekezésről: "Ha megnézem, hogy milyen baromságokat csináltunk a mercato utolsó napjaiban a 2010-es érkezésemtől kezdve, szinte teljesen megdöbbenek. Tiszta sor, hogy a kapkodás miatt nagyjából 60-70 millió eurót dobtunk ki az ablakon olyan játékosokra, mint Anelka."

Cherubini válasza Agnelli fenti mondatára: "Vagy mint Bendtner, nem is beszélve az olyan esetekről, mint hogy harmadszor is visszahoztuk a klubhoz Cácerest..."

Arrivabene az Agnelli által foglalkoztatott alkalmazottakról: "Ezek az éretlen kisfiúk, akikbe Andrea szinte szerelmes, a kisujjukat sem mozdították meg életük során azért, hogy ez a klub sikeres vagy eredményes legyen. Ezeket akár erőszakkal is rá kell venni arra, hogy dolgozzanak, mert ha nem teszünk így, akkor tovább hallgathatjuk majd, hogy milyen nagyszerű szakemberek, s hogy mennyi mindent értek el, anélkül, hogy ebből akár egyetlen szó is igaz lenne."

Arrivabene a Next Gen projektről: "Az az elképzelésem, hogy ezt az egész projektet csak azért hoztuk létre, mert már nem tudtuk hová elhelyezni azt a rengeteg fiatalt, aki a klub kötelékébe tartozott a cserék meg a különféle rejtélyes üzletek miatt."

Federico Cherubini szavai Stefano Bertolának arról, hogy Max Allegri nem számít a fiatalokra: "Sokra megyünk ezzel az egész U23-as projekttel, ha Allegri jó, ha 40 meccseként egyszer játszat valakit a 23 éven aluli focisták közül. Ez csak egy újabb problémát jelent a dolog kapcsán, na nem mintha eddig nem lett volna elég a különféle gondokból."

Marco Re volt pénzügyi igazgató az Arthur-Pjanić cseréről: "A rossz üzletek kapcsán elég csak Arthur esetére gondolnunk, akiért 75 milliót fizettünk azért, hogy Pjanić eladásából valahogy tőkenyereséget kovácsoljunk, pedig már ekkor is egyértelmű volt, hogy a brazil messze nem ér ennyit."

Cherubini a Juventus ellen folyó nyomozásról: "Egy játékos pontos értékét persze nehéz meghatározni, minket viszont nem ezért vettek célkeresztbe, hanem azért, mert olyan üzleteket kötöttünk, amiket teljesen egyértelműen azért hoztunk tető alá, hogy kozmetikázzuk a költségvetést, nem pedig azért, mert sportszakmai szinten előnyt jelentettek volna. Bár ha jobban belegondolok, Fabio olykor azért sportszakmailag is elég érdekes üzleteket kötött..." 

Agnelli John Elkann-nak 2021. szeptember 6-án: "Valahogy közelebb kell hoznunk a klubhoz a szurkolókat... Éppen ezért folytatunk tárgyalásokat arról, hogy Del Piero visszatérjen a Juventushoz, egyelőre nem sok sikerrel."