A FIGC ismét vizsgálatot kezdeményezett a Juve ellen

figc_new_pres.jpgAz Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) a napokban hivatalos fellebbezést nyújtott be az Olasz Szövetségi Ügyészséghez a fiktív tőkenyerség ügyében meghozott tavaszi ítéletek megsemmisítéséért, mivel a szervezet állítása szerint az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetések és kihallgatási jegyzőkönyvek alapján olyan részletekre derült fényt a plusvalenzával kapcsolatos visszaéléseket illetően, melyek egyértelműen alátámasztják a trükközésekben érintett sportvezetők súlyos felelősségét. 

A FIGC álláspontja szerint a PRISMA-vizsgálat eddig nyilvánosságra hozott nyomozati anyagából világosan kiderül, hogy a tavasszal felmentett klubelnökök (és más, sport-, valamint gazdasági területen dolgozó szakemberek) nem csupán éltek a tőkenyereség eszközével, hanem pontosan tudták, hogy illegális tevékenységet végeznek a fiktív pénzmozgások költségvetésbe való beírásával. Mindez a Szövetség érvelése szerint semmissé teszi a római bíróság korábbi ítéletét, ugyanis a törvényszék akkor azzal az indoklással mentette fel az érintetteket, hogy egy játékos piaci értékét nem lehet pontosan meghatározni, ezért pedig a jogszerűtlenségek sem bizonyíthatók be minden kétséget kizáróan. 

A FIGC fellebbezése most azon klubokra (név szerint a Sampdoriára, a Pro Vercellire, a Genoára, a Parmára, a Pisára, az Empolira, a Novarára, valamint a Pescarára) irányul, melyek az elmúlt három pénzügyi évben valamilyen transzfert bonyolítottak le a Juventusszal, ugyanis a fent említett jegyzőkönyvek szinte egyedül a torinóiak felelősségére adnak egyértelmű bizonyítékot, ami miatt a Szövetség nem szeretne vádat emelni sem a Chievo Verona, sem pedig a Napoli ellen, elvégre ezen gárdák nem hoztak tető alá átigazolásokat az Öreg Hölggyel. 

Amennyiben a FIGC beadványának helyt adnának a kérdésben illetékes szervek, a korábban már lezárt vizsgálatok nagy erőkkel indulhatnának újra a szóban forgó együttesek, valamint az ügyben érintett 59 sportvezető ellen, akik közül nem csak olasz kluboknál dolgozó szakemberek lennének érintettek, elvégre az egyik fő vádlottá a Tottenham Hotspur jelenlegi, s a Juve korábbi sportigazgatója, Fabio Paratici lépne elő. A következmények (tekintve, hogy a Bianconeri nem kevesebb, mint 55 millió eurós pluszt írt be a költségvetésbe jogtalanul) rendkívül súlyosak lehetnek, ugyanis a torinóiak, lehetséges elítélésük után akár pénzbüntetésre, pontlevonásra, vagy a Serie A-ból való kizárásra is számíthatnának. 

A Szövetség vizsgálata mindazonáltal még ezzel együtt is csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel az Olasz Köztársaság Tiszteletbeli Képviselője, Gaetano Amato nemrég arról értekezett, hogy az állam tervbe vette egy bizottság felállítását, melynek feladata az ügy széleskörű feltársára, s az érintett személyek, illetve klubok felelősségre vonása lenne: "Igen, valóban fontolgatjuk egy ilyen bizottság létrehozását, annak érdekében, hogy utánajárnunk a történeknek, a Juventus visszaéléseitől a kisebb klubok törvényszegéseiig. Úgy véljük, hogy minden olasz állampolgár megérdemli, hogy megtudja az igazságot arról, hogy pontosan mi van az ügy mögött. Az elkövetkezendő időszakban ki fogjuk értékelni, hogy megvannak-e a kellő eszközeink a nyomozati munka folytatásához, ezután pedig majd meglátjuk, hogy mi következik. Egy dolog biztos: az esetleges vizsgálatokat klubhovatartozástól függetlenül, teljes pártatlanság mellett fogjuk lefolytatni" – szögezte le a Canale 8 adásában. 

A Juventus tegnapelőtt mindenesetre hivatalos közleményt adott ki az új fejlemények hatására, melyben a klub leszögezte, hogy továbbra is ártatlannak vallja magát, s hisz abban, hogy minden téren törvényesen járt el, melynek bebizonyítása érdekében változatlanul kész együttműködni az ügyében indított vizsgálatokat lefolytató szervekkel: 

"Torino, 2022. december 22. – A Juventus Football Club S.p.A. szeretné tájékoztatni a közvéleményt, hogy a ma este folyamán nyolc másik olasz labdarúgóklubbal, valamint az események idején alkalmazásban álló felsővezetőkkel együtt megkapta a Szövetségi Ügyészségtől a FIGC fellebbezését, melyet a Szövetség a róla szóló, 2022. május 27-én hozott, s azóta jogerőre emelkedett bírósági határozottal szemben nyújtott be a szervezethez. 

A májusi határozat értelmében a Szövetségi Fellebbviteli Bíróság elutasította a Szövetségi Ügyészség által benyújtott, s az Országos Szövetségi Bíróság ítélete ellen szóló fellebbezést, mellyel a szervezet felmentette a Juventust, illetve a többi vádlottat, kimondva, hogy az egyes játékosok jogainak más klubokra való átruházásának pénzügyi kimutatásokra gyakorolt hatása nem mutatható ki egyértelműen, ezért pedig nem is történt vétség ezen hatások elszámolása, továbbá az ezzel összefüggésben álló tőkenyereség tekintetében. 

A Juventus az olasz törvények alapján, azok maximális tiszteletben tartásával fogja megalkotni stratégiáját a bíróságon, bízva benne, hogy az elkövetkezendőkben is képes lesz bizonyítani a fent említett eljárások jogszerű és helyes mivoltát, s alátámasztani, hogy az ítélet szempontjából valójában nem kerültek nyilvánosságra új, relevanciával bíró információk, ami miatt a fellebbezés előfeltételei is hiányoznak" – fogalmazott a klub.