Agnelli: "Allegri marad a Juve mestere"

agnelli-gpo-screen.jpgA Juventus Maccabi Haifa elleni, 2-0-ás vereségét követően szokatlan módon a Bianconeri elnöke, Andrea Agnelli is nyilatkozatot tett az olasz médiának a kialakult helyzetről, melynek keretein belül kijelentette, hogy rendkívül szomorú és dühös a történtek, valamint a csapatnál uralkodó állapotok miatt, ugyanakkor ennek ellenére nem fogja meneszteni Massimiliano Allegrit, mivel véleménye szerint a fennálló gondokat egységben kell megoldani, s nem lehet egyetlen személyre terhelni a felelősséget. 

"Rendkívül nehéz helyzetbe kerültünk, a történteket azonban egyedül azok szélesebb összefüggésében szabad elemeznünk. Ez az egyik legnehezebb időszak a Juventus történetében, mióta én ülök a klub elnöki székében, ezért pedig erőteljesen szégyellem magam a kialakult állapotok mellett, s elképesztően dühös vagyok. Ennek ellenére nem szabad megfeledkeznem arról, hogy a futball egy csapatsport, melyet tizenegy ember játszik, további lépéseink megtétele előtt pedig ebből az alapelvből kell kiindulnunk" – fogalmazott a Sky Sport Italia munkatársának. 

"Továbbra is töretlen bizalmat táplálunk Max Allegri irányába. Egy ilyen helyzetben mindenki felelősségét meg kell vizsgálnunk, mivel nem lehet, hogy a mostani szituációért egyetlen edző, játékos, orvos, vagy fizikoterapeuta legyen bűnbaknak kikiáltva. Mint említettem, a futball egy csapatsport, az eredményekért pedig ennek nyomán mindenki azonos mértékben felel, Az elkövetkezendő harminc napban még kilenc meccs vár ránk, ezeken pedig megvan a lehetőségünk arra, hogy jó pozíciót harcoljunk ki magunknak, s hogy ismét főszereplők legyünk a különféle versenysorozatokban. 

Láttam már nagy edzői visszatéréseket, mint amilyen például Marcello Lippié volt, ezért pedig nem mondanám azt, hogy hiba volt egy korábban menesztett szakvezetőt kinevezni a csapat élére. Nehéz lenne párhuzamot vonni egyes korábbi történések, s a mostani helyzet között. Az, hogy milyen eredményeket érünk el, szinte csak az együttes alapvető hozzáállásán múlik, ám az utóbbi időben még olyan ellenfelekkel szemben sem voltunk képesek diadalmaskodni, melyek ellen elméletileg könnyebb dolgunk lett volna.

A jelenlegi problémák úgy mentális, mint erőnléti eredetűek, mi azonban továbbra is csapatként folytatjuk a közös munkát, miközben tudjuk, hogy hatalmas bocsánatkéréssel tartozunk a szurkolók számára, akik rendkívül nehezen élték és élik meg az utóbbi hetek eseményeit. Egy drukker elsősorban azt szeretné érezni, hogy tartozik valahová, s hogy egylényegű a csapattal, melynek szorít, mi azonban nem adjuk meg ezt az érzést a minket támogatóknak. Most mélyen magunkba kell néznünk, mivel tudjuk, hogy egyéni, illetve kollektív szinten is megvan az esélyünk arra, hogy kimásszunk a gödörből, ahová kerültünk. 

Az, hogy ide jutottunk, nem lehet egyedül a mester felelőssége, ahogy egy szakvezető arról sem tehet, ha játékosai nem hajtanak végre egy-egy szerelést, vagy közbeavatkozást. A Juventusnál mindig is az egyes szezonok végén értékeltük ki az addig elért eredményeket, ezért pedig egyelőre semmilyen tekintetben nem merült fel az edzőváltás kérdése klubunknál. Megerősíthetem, hogy Max Allegri maradni fog a kispadon, míg a stábunkban lévő 50, vagy a körülöttük dolgozó további 80-90 embernek képesnek kell lennie a csapatként való együttműködésre, s arra, hogy ismét megleljék a Bianconeri identitását, kihozva a csapatból azokat a tulajdonságokat, melyekkel az Öreg Hölgy mindig is rendelkezett. 

Mint minden együttesnek, úgy nekünk is vannak olyan futballistáink, akik nem képesek kiemelkedni Torinóban, ezért pedig jobb lenne, ha csapatot váltanának, míg vannak olyan fiataljaink, akik a jövőt képviselik. E tekintetben elsősorban Matías Souléra, vagy Nicolò Fagiolira gondolok, a komolyabb szinten lévő labdarúgók közül pedig az ugyancsak komoly befektetést jelentő Dušan Vlahovićot emelném ki. A Juventusnál 80-90 embernek kell egy testként és lélekként gondolkodnia és mozognia, ekképp ezeknek a személyeknek meg kell találniuk azt az összetartó erőt, melynek nyomán kiütközhetnek az alakulat győztes meccseket eredményező tulajdonságai. 

A csapat tervezett edzőtáborát természetesen nem én fogom levezényelni, mivel ezzel kapcsolatban mindig a mester hoz döntéseket, s ő is irányítja az ott zajló eseményeket. A szerepek tiszteletben tartása alapvető fontosságú, a Juventusnál pedig mindig is hittünk az előremutató beszélgetések fontosságában, s egymás véleményének elfogadásában. Egyértelműen látok olyan személyeket a klubnál, akik az előttünk álló években a megfelelő útra terelhetik a Bianconerit, mind a játékosok, mind pedig a stábtagok közül. Úgy vélem, hogy klubunk gerincét remek szakemberek alkotják, akik nem tehetnek arról, hogy jelenleg egy negatív spirálban vergődünk, ami természetesen arra késztet bennünket, hogy szégyelljük magunkat, s hogy dühösek legyünk. Biztos vagyok benne, hogy ezen tulajdonságok hamarosan a pályán is ki fognak ütközni, mivel számos olyan kerettagunk van, akik ki tudják fejezni a Juventus személyiségét" – összegzett Agnelli.