Adani: "Allegrinek önkritikát kell gyakorolnia"

lele_adani_2022.jpgA Juventus Sampdoria ellen mutatott, minden szempontból pocsék játéka nem csupán a bajnoki tabellát illetően járt súlyos következményekkel, hanem a Max Allegrire zúduló kritikákat illetően is, elvégre ahogy az ilyenkor lenni szokott, az együttes kiábrándító teljesítménye a jól ismert megmondóembereket is arra késztette, hogy véleményt formáljanak az Öreg Hölgyről, kik közül elsőként Lele Adani fejtette ki éles álláspontját a fekete-fehérekkel, ezen belül is főként a mesterrel kapcsolatban. 

"A futball világában tudni kell azt mondani, hogy elég volt. Ki kell jelentenünk, hogy ez nem mehet így tovább, mikor azzal szembesülünk, hogy egy bizonyos taktika egészen egyszerűen eredménytelen a csapatunknál. Egy ilyen helyzetben nem szabad úgy tenni, mintha mi sem történt volna, s azt hangoztatni, hogy koncentráljunk a pozitívumokra, mivel ilyenek semmilyen szempontból nincsenek. Max Allegri ezzel szemben pontosan úgy viselkedik, ahogy tilos lenne egy ilyen helyzetben" – fogalmazott a Bobo TV legújabb adásában az egykori védő. 

"Ha Maxnak végre sikerülne megújulnia, én lennék az első, aki üdvözölném az új Allegrit, ám erre nem igazán látok esélyt, holott a mesternek végre le kellene mondania arról, hogy egy olyan mentalitást akar átadni fiainak, amire ők nem mutatnak befogadóképességet. Ebből az erőlködésből csak kudarcok születnek, ezeket követően azonban Max nem vállalja magára a felelősséget, hanem csak újabb és újabb mentségeket és kifogásokat keres. Ez egészen egyszerűen szánalmas. 

Egy mesternek mindig önkritikusnak kell lennie. Ha Allegri hajlandó lenne akár csak egy kicsit is elismerni saját hibáit, még azt mondanám, hogy maradjon, s kapjon egy újabb esélyt a bizonyításra, hátha végre felmutat valami eredményt, ám a jelenlegi helyzet, mikor is a tréner csak arra törekszik, hogy saját, értelmetlen beszédjét az örök igazságként adja elő, nem azt mutatja, hogy változások közelegnek a Juventusnál. Ez a hozzáállás sokkal rosszabb, mint hogy a csapat nem tud nyerni egy Sampdoria ellen, mivel Max a kifogások mögé bújik, amivel lehetőséget sem teremt arra, hogy a klub, vagy a játékosok megoldják a fennálló problémákat. 

Az a Max, akit most látunk, egyedül a középszerűségre jelent garanciát. A mester soha, de soha nem gyakorol önkritikát, ezt azonban nem csak a rossz játék miatt kéne megtennie, hanem meg kellene találnia a pocsék teljesítmény valódi okát is, s aztán megkeresni erre a megoldást. A labdarúgásban fenntarthatatlan az a fajta kommunikáció, amit Allegri képvisel. Én például csak meg akarom érteni a játékot, Max pedig minden nyilatkozatában Ádámtól és Évától akarja levezetni az egyes döntések okait, miközben teljesen más dolgokat mond, mint amiket kellene. Csak egy példa: Fabio Miretti a Juve egyik legjobbja volt hétfőn, mégis őt állítja be negatív példának. Rendben, tőlem aztán nyugodtan megteheti, ám a kérdés akkor is adja magát: hol van a srácok, illetve a szurkolók iránti tisztelet? 

Allegri már most Depay és Milik helyzetével törődik, ellenben inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy mikor Filip Kostić a pályára került, azt sem tudta, mihez kezdjen vele, de azért a meccs végén megjegyezte, hogy szerinte semmi gond nem volt a találkozóra elővett taktikával. Max csak egy múló perc-emberke a Bianconerinél, hiszen a klub Andrea Agnellié és a szurkolóké, viszont ő ezt nem akarja felfogni, s úgy viselkedik, mintha ő lenne az atyaúristen az együttesnél, mely éppen miatta szenved súlyos gondoktól. 

Maxnak inkább arra kellene választ keresnie a süketelés helyett, hogy miért került ki a keretből Arthur, s miért van az, hogy Rabiot-t állandó kritikák érik, de mégis felkerült a Manchester United listájára? Miért adta el a Juve Bentancurt, Kulusevskit, vagy éppen Cancelót? Miért mindig az átigazolási piacon uralkodó szellemiség, vagy egy-egy játékos a hibás, s miért nem lehet önkritikát gyakorolni? Hol marad a tisztelet a szurkolók iránt, s miért nem törődik a mester azokkal, akik csak az ő csapata miatt fizetnek elő a sportcsatornákra? Úgy vélem, hogy a Juventus, mint az olasz futball legnagyobb múltra és eredménysorra visszatekintő klubja, megérdemelné, hogy Allegri választ adjon ezekre a kérdésekre" – zárta gondolatmenetét Adani.