Allegri: "Kötelességünk visszatérni a győztes útra"

max.jpgTegnap hivatalosan is elkezdődött a Serie A új idénye, a Juventus azonban csak holnap este lép pályára először a 2022/2023-as bajnoki szezonban, mely találkozó keretein belül a Sassuolo alakulatát fogadja majd az Allianz Stadium gyepén. A meccset megelőzően természetesen a Bianconeri mestere, Massimiliano Allegri is megtette ilyenkor szokásos nyilatkozatát az olasz sportmédia kamerái előtt, ennek keretein belül pedig hosszabban értekezett a csapatra váró kihívásokról, egyes játékosok fizikai állapotáról, valamint a rendkívül mozgalmasan alakuló mercato történéseiről is. 

"A csapat nagyon jól dolgozott az elmúlt hónapban, emiatt pedig rendkívül várom már a holnapi összecsapást, ami az egyetlen dolog, ami jelen pillanatban számít. Az első bajnoki forduló mindig igen érdekes szokott lenni, nekünk azonban az a legfőbb dolgunk, hogy begyűjtsük a három pontot, egy olyan Sassuolo ellen, mely tavaly megvert bennünket hazai környezetben. Természetes, hogy a szezon ezen korai szakaszában még nem leszünk teljesen jól erőnléti szempontból, ám nekünk ennek ellenére is csapatként kell majd játszanunk, ehhez pedig a teltházas stadion is nagy löketet és lelkesedést adhat számunkra" – fogalmazott mondanivalójának nyitányaként. 

"Adrien Rabiot és Moise Kean eltiltás miatt nem lesznek a keret tagjai, mivel az elmúlt idény utolsó mérkőzésén sárga lapot kaptak, mely szabályt egyébként véleményem szerint felül kellene vizsgálni, mivel nem csupán a Juventust érinti, s teljesen más az utóbbi évad utolsó találkozóján piros lapot kapni, vagy 38 meccs alatt összegyűjteni 5 sárgát, majd emiatt kihagyni az új szezon első megmérettetését. A nem elérhető labdarúgó közül Wojciech Szczęsny továbbra is lábadozik, Marley Aké pedig szárkapocscsont-törés miatt fekszik otthon.

Paul Pogba helyzetét mindenki ismeri, ahogy Federico Chiesát is, mindazonáltal reméljük, hogy a franciát legkésőbb egy, az olaszt pedig öt hónap múlva teljes mértékben visszakaphatjuk. Arthur kisebb bokaproblémával bajlódik, ami miatt nem utazhatott el Amerikába sem, ezen felül pedig bizonyos transzferpletykák is vannak vele kapcsolatban, ezért pedig nem áll majd rendelkezésünkre, ahogy a műtét utáni felépülését töltő Kaio Jorge sem. A többiek mind bevethetőnek számítanak, ideértve Weston McKennie-t is. 

Teljes mértékben megértem a szurkolói hangulatot, s azt, hogy a drukkereknek hullámhegyeket és hullámvölgyeket kell átélniük egy idény során, azonban mindenkit arra szeretnék kérni, hogy legyenek kissé türelmesek velünk szemben. Az előszezon során három fontos barátságos meccset játszottunk, melyek közül éppen a legutóbbi végződött a legrosszabbul, hiszen az Atlético Madrid sokkal jobban futballozott, mint mi, azonban az ott megtapasztalt vereség jót tett nekünk, mivel éberebbé, illetve koncentráltabbá váltunk általa, mint korábban. 

A Juventusnak minden évben a győzelemre kell törekednie, azonban nyerni mindig nehéz, kiváltképp, ha olyan erős csapatok jelentik az ellenfeleket, mint a bajnoki címvédő Milan, a kiváló játékosokat szerződtető Inter, vagy az ugyancsak sokat erősítő AS Roma. A Serie A jelenlegi idényében hat trónkövetelő alakulat lesz, melyek között természetesen mi is ott vagyunk, azonban nekünk egyelőre csendben kell tevékenykednünk, mivel fontos, hogy diadalokat arassunk, s hogy állandóan javítsuk teljesítményünket, úgy a védekezés, mint a támadások szempontjából. 

Úgy vélem, hogy minden egyes nap jó munkát végzünk, ami igaz a klub vezetőségére is, hiszen az illetékesek remekül pótolták a távozókat a mercato során. Most leginkább a bajnoki küzdelmekre kell összpontosítanunk, ugyanis a piac zárásáig négy meccset kell megvívnunk, hármat otthon, egyet pedig idegenben. Holnap meg kell szenvednünk a sikerért, ahogy azt általában minden meccsen tesszük, hiszen ez mindig is a győztes csapatok legfőbb ismertetőjegye volt.

Tisztelnünk kell az ellenfelet, s nem szabad panelek, skatulyák között gondolkodnunk róluk, emellett pedig tudatosítanunk kell magunkban, hogy a sikerek csak kemény munkával érhetők el. Nekünk mindig jól kell játszanunk, attól függetlenül, hogy nálunk van-e a labda, vagy sem, ennek keretein belül pedig mindenképpen javítanunk kell védekezésünkön, elvégre egyáltalán nem jó, hogy három meccsen nyolc találatot szereztek ellenünk. 

Filip Kostić nagyon jó a beadások terén, kiváló rúgótechnikával bír, s magabiztosan vezeti a játékszert is. Mivel még csak most érkezett, holnap döntenem kell majd közte, s McKennie, illetve Cuadrado között, ugyanis a fent említett három játékosból kettő biztosan a pályán lesz majd. A szerb egy nagybetűs futballista, aki óriási segítségére lehet majd csapatunknak, s akinek leigazolásából várhatóan Dušan Vlahović is profitálni fog. Maga Dušan egyébként jól érzi magát, s sikeresen felépült kisebb egészségügyi problémájából. Ennek ellenére vele kapcsolatban is türelemre van szükségünk, hiszen formája még nem az igazi, bár visszatérése óta határozottan jobb passzban van, mint korábban. A támadónak minden esélye megvan arra, hogy kivételes szezont produkáljon, s biztos vagyok benne, hogy a maga részéről mindent meg fog tenni ennek eléréséért. 

A Milan és az Inter megnyerte első mérkőzését, nekünk ekképp most lépést kell tartanunk velük, ezt pedig a szezon során is meg kell majd tennünk. Úgy vélem, hogy a két milánói együttes némiképp előrébb jár, mint mi, míg a Roma idei teljesítményét nem véletlenül övezi ekkora várakozás, elvégre José Mourinho nagyszerű munkát végez a fővárosban. A Giallorossi igencsak okos igazolásokat hajtott végre az átigazolási ablakban, melyek maximálisan illeszkedtek az eddigi koncepciójukhoz.

A holnap esti meccs lesz az idény első fontos tesztje számunkra, alapvető céljaink azonban nem változtak, mivel továbbra is arra törekszünk, hogy márciusban még mindig versenyben legyünk a Scudettóért, illetve a Bajnokok Ligája-trófeáért. Idén egy különös szezonon megyünk majd keresztül, hiszen november 13-án ideiglenesen fel kell függesztenünk a küzdelmeket, addigra viszont stabilan be kell verekednünk magunkat az első négy csapat közé, ezért pedig háromnaponta a lehető legmagasabbra kell helyeznünk koncentrációszintünket, hogy mind a huszonegy bajnoki meccset sikerrel vívhassuk meg a világbajnokság előtt. 

Tavaly nem volt ennyi tennivaló a mercato során, hiszen a fontosabb játékosok közül csak Cristiano Ronaldo hagyta el az alakulatot. A magam részéről továbbra sem szeretnék a transzferekkel kapcsolatos pletykákról értekezni, mivel ezen kérdések a klub vezetőségére tartoznak, a mi szempontunkból pedig káros volna, ha ezek a híresztelések elvonnák figyelmünket az igazán fontos dolgokról. Egyelőre az a dolgunk, hogy az elképzelhető legjobbat hozzuk ki magunkból a következő négy mérkőzésen, melyek közül az első rögtön nehéz lesz számunkra, mivel a Sassuolo nemrég csúnya vereségbe szaladt bele a Modena ellen, s mindenképpen javítani szeretne, emellett pedig egyébként is technikás, jó játékosaik mellett Andrea Pinamontit is megszerezték, akivel tovább erősödött eddig is nehéz ellenfélnek számító alakulatuk. 

Nem is emlékszem, hogy mikor használtam utoljára huzamosabb ideig három labdarúgót a védelemben, bár a meccsek során, a támadások ideje alatt megesik, hogy átállunk erre a formációra. Karrierem során általában mindig négy fős hátsó alakzattal operáltam, bár ez nem feküdt mindenkinek, hiszen szegény Andrea Barzagli egy ízben konkrétan kijelentette nekem, hogy ha még egyszer pályára küldöm őt jobbhátvédként, azonnali hatállyal visszavonul. Örülök annak, hogy leigazoltuk Gleison Bremert, mivel ő egy rendkívül elhivatott srác, aki minden nap szeretne fejlődni valamilyen területen, s alapvetően is egy kiváló játékost tisztelhetünk személyében. 

Jelen pillanatban négy szélső védővel rendelkezünk, hiszen Juan Cuadrado mellett Alex Sandro, Mattia De Sciglio, valamint Danilo is keretünk tagjának számít, utóbbi kettő ráadásul a bal-, valamint a jobb szélen is bevethető. Hálás vagyok a teljesítmény miatt, melyet Luca Pellegrini nyújtott az elmúlt szezonban, mivel 21 meccsen lépett pályára, ezeken pedig igencsak kellemes meglepetést okozott, viszont úgy vélem, hogy fejlődéséhez egy másfajta tapasztalatra is szüksége van, az Eintracht Frankfurt pedig egy remek lehetőséget jelent számára ehhez, mi pedig egyébként sem tarthatunk négy szélső védőt a keretben. Ez egészen egyszerűen túlzottan soknak, s meglehetősen feleslegesnek bizonyulna. 

Majd meglátjuk, hogy McKennie hol fog szerepelni a szezon ideje alatt, kezdetben azonban várhatóan több poszton is bevetjük majd őt. Ángel Di María érkezése nagy erősítést jelent számunkra, ám ahhoz, hogy közös történetünk sikeres legyen, maximálisan ki kell használnunk az argentin adottságait, s az általa képviselt, az átlagot messze meghaladó szintet. A csapatnak mindenben segítenie kell az Ángelhez hasonló klasszisokat, az argentin esetében pedig ennek leginkább abban kell majd megmutatkoznia, hogy a társaknak kötelességük lesz jó labdákat adni neki, hogy ezeket később gólokként és gólpasszokként kamatoztathassa. 

A Juventusnál jelen pillanatban egy hosszabb generációváltás zajlik, mint ahogy arról már tavaly ilyenkor is beszéltem, ennek fényében pedig nem is lehet kérdés, hogy lehetőségeink alapján egy kiváló évadot tudhatunk magunk mögött, hiszen kilenc évnyi győzelmet követően egy csapatnak sem lenne kötelező mindig nyernie, s azonos szinten maradnia. Természetesen ahhoz, hogy elfogadjuk helyzetünket, kellő alázat szükségeltetik részünkről, ami az elmúlt idényben nem mindig volt meg, ezt pedig az is megmutatja, hogy májusra teljes mértékben elfáradtunk fizikailag és szellemileg, s tíz pontos lemaradást hozunk össze a későbbi aranyérmes AC Milannal szemben.

A kellő türelemmel és munkamorállal biztosan el fogjuk érni céljainkat, s úgy gondolom, hogy kötelességünk is visszatérni a Juventus történelméhez méltó, győztes útra, ám tisztában kell lennünk azzal, hogy más csapatok egyelőre jobbak, s jobban is teljesítenek, mint mi. Emiatt azonban nem szabad letargiába esnünk, sőt, éppen ellenkezőleg: az erőviszonyoknak ösztönzőleg kell hatnia ránk, s meg kell próbálunk jobb produkciót nyújtani ellenfeleinknél. Az életben mindig gyakorlatiasnak kell lenni ahhoz, hogy eredményeket érjünk el, ez pedig nincs máshogy a futball világában sem. 

Továbbra sem döntöttük el véglegesen, hogy fiatal labdarúgóink közül kit adunk el a mercato hátralévő részében, s ki lesz majd a keret tagja az előttünk álló szezonban, ám mint mindig, most is lesznek olyan ifjú tehetségek, akik az idény elejétől fogva velünk lesznek, s olyanok is, akik a szezon közben törnek majd utat maguknak. Úgy gondolom, hogy felesleges lenne minden reménységünket a keretben tartanunk, viszont abból a szempontból nagyon jó helyzetben vagyunk, hogy ezen labdarúgók magas minősége miatt van választási lehetőségünk, azonban ezzel együtt azt is tudnunk kell, hogy egy dolog kiértékelni a fiatal játékosokat, s teljesen más tészta a helyes döntést meghozni tekintetükben. 

Olvastam Matthijs de Ligt legutóbbi nyilatkozatát, melyben arról beszélt, hogy a Juventusnak magasabbra kellene tennie a lécet. Nos, alapvetően a tavalyi idényben is ezzel próbálkoztunk, a dolgok azonban egy ponton megváltoztak. Idén január 10-ig gyakorlatilag halottak voltunk, ezután pedig egy varázslatos feltámadással olyan lendületet sikerült vennünk, hogy már-már a Scudetto is elérhető közelségbe került, egészen az Inter elleni, április 3-i vereségig. Ezen a ponton gyakorlatilag véget ért számunkra az évad, ebből kifolyólag pedig nem szabad kétszer elkövetnünk ugyanazt a hibát. Ezúttal mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy jól kezdjük a bajnoki menetelést, s hogy másfél hónap múlva mindannyian csúcsformába lendüljünk, ennek első lépéseként pedig holnap végre úgy kell játszanunk, ahogy a Juventus szokott" – összegzett az olasz szakvezető.