Pogba: "A szívem a Juventust választotta"

pogba_presentation.jpgA Juventus tékozló fiúja, a klub kötelékébe hat manchesteri esztendő után visszatérő, s a nyár második igazolásaként bemutatott Paul Pogba ma a sajtó előtt is kinyilvánította véleményét leigazolásával, érzéseivel, a 10-es mezzel, Ángel Di Maríával, Paulo Dybalával, vagy éppen José Mourinhóval kapcsolatban, kijelentve, hogy rendkívül várja, hogy elkezdődjön torinói karrierjének második fejezete, s hogy a szívére hallgatott, mikor elfogadta a Bianconeri megkeresését. A francia középpályás szavait az alábbiakban tesszük közzé. 

"Szeretettel köszöntök mindenkit, látom, mindannyian boldogok vagytok, hogy itt vagyok. El kell mondanom, hogy hiányoztatok, s hogy igyekszem olaszul beszélni, de ha tudásom hat év után kissé megkopott, s ezért hibázom, akkor kérlek, ne legyetek túl szigorúak velem. Nagyon örülök annak, hogy hazatértem, mert a Juventusnál valóban otthon vagyok. Mindenki láthatta, hogy a szurkolók milyen fantasztikus fogadtatásban részesítettek, ami egy valóra vált álomnak tűnt számomra. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy ismét a Bianconerinél szerepelhetek majd. 

Amikor az elmúlt években láttam, hogy a Juve-drukkerek folyamatosan üzeneteket küldenek nekem, természetesen örültem, ám igyekeztem a Manchester Unitedre koncentrálni. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon visszatérhetnék-e az Öreg Hölgyhöz, s látható, hogy most itt is vagyok. Elégedettnek érzem magam, hogy történetem így alakult, s az, hogy a szurkolók is annak tűnnek, még inkább megerősít abban, hogy helyesen döntöttem. 

Nem érzek túlzottan nagy nyomást, mivel korábban négy csodálatos évet töltöttem az Öreg Hölgy kötelékében. Az élet úgy hozta, hogy távoztam a klubtól, azonban most hazajöttem. Bízom benne, hogy közös történetünk második fejezetében is jó teljesítményt fogok nyújtani, mivel nagyon szerettem volna ismét itt játszani, és ez rengeteg erőt biztosít számomra. Manchesteri éveim alatt sokat beszélgettem Max Allegrivel, akivel mindig is nagyszerű kapcsolatot ápoltam, hiszen sok szép évet töltöttünk egymás oldalán. Úgy vélem, hogy ezt volt a megfelelő időpont visszatérésemre, részben azért is, mert most a megfelelő szakember foglalja el a Juve kispadját. 

Sosem gondolkodtam azon, hogy vajon hibáztam-e távozásomkor, s arra jutottam, hogy nem, mivel hiszek a végzetben, vagyis abban, hogy minden okkal történik, így pedig minden döntésemmel elégedett vagyok. A dolgok néha rosszul alakulnak, ám én összességében véve pozitívan tekintek vissza az utóbbi évekre, mivel Manchesterben nőttem fel, s váltam férfivá, illetve sosem lehet tudni: ha több serleget nyertünk volna, talán a közvélemény is másképp ítéli meg ottani szezonjaimat. Isten azonban így akarta, most pedig az a fontos, hogy boldog vagyok amiatt, hogy újra a Juventus kötelékébe tartozom. 

Nem tudnék megnevezni egyetlen konkrét napot, ami elindította visszatérésem folyamatát. Azért választottam a Juvét, mert a szívem ezt diktálta, s mikor később a testem, és az eszem is azt mondta, hogy igazoljak a Bianconerihez, csak sodródtam az árral, és most végre itt vagyok. Természetesen vannak dolgok, melyek miatt korábban megbántam távozásomat. Elég csak a szurkolókra gondolni, akik természetesen olykor az Unitednél is kedveltek és támogatásukról biztosítottak, de Olaszországban teljesen más drukkerek vannak, mint Angliában, amiben Patrice Evra is egyetért velem. 

Most már elértem abba a korba, hogy megfelelően ismerem testem jelzéseit, s hogy tapasztalataimat képes vagyok átörökíteni a fiatalabb játékosok számára, hiszen én már nem vagyok többé egy ifjú reménység. Minden tekintetben sokat tanultam Manchesterben, ekképp pedig most számos szinten segíthetem majd a fiatalokat, ugyanúgy könnyebbé téve emellett a Juventus dolgát, mint mikor én magam is csak egy zöldfülű tehetségnek számítottam. Igaz, hogy más csapatok is érdeklődtek irántam, azonban a szívem a Bianconerit választotta. 

Visszatérésem napjától fogva érzem a felém áradó szeretetet. Tisztában vagyok vele, hogy a Juve nem volt túlzottan sikeres az elmúlt években, ahogy én magam sem, ezért pedig voltaképpen közös céljaink vannak: trófeákat akarunk nyerni. Az idei év nagyon fontos lesz számomra, mivel minden szempontból jobban akarok teljesíteni, mint tavaly, s erre lehetőséget fogok kapni a fekete-fehérek szerelésében. Hogy mi nem működött a Manchester Unitednél? Talán az, hogy sosem találtam a helyem, amit nehéz is lett volna meglelni úgy, hogy gyakorlatilag minden évben egy másik mester felfogásához kellett volna alkalmazkodnunk. 

Ezen felül később jöttek az újabb és újabb sérülések, én pedig elvesztettem azt a tempót, ami korábban jellemzett engem. Az edzők, a csapatösszhang, valamint a szerepkörök, melyekben játszanom kellett, mind-mind hatással voltak arra, hogy az Uniteddel való kapcsolatom ennyire sekélyessé vált, ám bízom benne, hogy a következő évtől fogva egy sérülésektől mentes, erőnlétileg erős, s a saját pozíciójában futballozó, vagyis egy teljesen más Pogbát láthatnak majd a rajongók. 

Egy olyan Pogba tért vissza a Juvéhoz, aki nyerni akar. Nem szeretek veszíteni, most pedig már férfi vagyok, illetve apa, ami másfajta kötelezettségekkel is felruház. Az edzéseket követően gyermekeimmel is foglalkoznom kell, azonban időt kell szakítanom a megfelelő pihenésre és regenerálódásra is. Nem változtam meg, hiszen továbbra is egy olyan játékos vagyok, aki a sikerek elérését tartja szeme előtt, s aki nagyon szeretne a magasba emelni egy-két trófeát. Minőségemet és mentalitásom kamatoztatva minden tőlem telhetőt meg akarok tenni a csapatért, ahogy már korábban is említettem. 

Mindannyian tudjuk, hogy Ángel Di María egy világklasszis játékos, emiatt pedig bizonyos, hogy nagy segítséget fog jelenteni a Juventusnak, mivel egy győztes alkat, aki hatalmas tapasztalattal rendelkezik. Az argentin egy valóságos bajnok, aki ugyanolyan sikeréhes, mint én, s aki ugyanakkora elánnal fogja belevetni magát a küzdelmekbe a győzelem érdekében, mint jómagam. Az utóbbi időszakban Paulo Dybalával is sokat beszélgettem, hiszen együtt készültünk a mostani idényre Miamiban. Paulo nagyon jó barátom, azonban nem sok szót ejtettünk olyan gyakorlati kérdésekről, mint a 10-es mez viselése, vagy a Juventustól való távozása, de természetesen megemlítettem neki, hogy jó lenne, ha még itt szerepelne, s ha ismét együtt játszhatnánk...

A nemzetközi színtéren ugyancsak fejlődnünk kell, hiszen mindannyiunknak az a legnagyobb álma, hogy megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Az elsődleges célkitűzésünknek ugyanakkor a Scudetto elhódítását tartjuk, a BL-serleg pedig egyelőre inkább csak egy álom marad, ahogy minden más európai csapat számára is. A Bianconeri jó játékosokkal rendelkezik, mivel keretét egyaránt erősítik tehetséges fiatalok, valamint tapasztalt bajnokok. Úgy vélem, hogy együtt nagy dolgokra lehetünk képesek, ám ehhez éhesebbnek kell lennünk riválisainknál. Hogy kihívom-e majd egy kosármeccsre Max Allegrit? Fiatalként a mester könnyedén legyőzött, mikor egymás ellen játszottunk, ám most már idősebb vagyok. Ez pedig azzal jár, hogy nem viccelek. 

A mesterrel eddig még nem beszélgettünk konkrét taktikai elképzelésekről, azonban tudom, hogy elsősorban egy három fős középpályában gondolkodik, ahol a bal-, illetve a jobboldalon is képes vagyok játszani. Természetesen a védelem előtt is bevethető vagyok szükség esetén, de alapvetően már az is boldoggá tesz, ha a pályán tartózkodhatok, s ha számolnak velem. A Juventus számomra mindig is Olaszország legjobb klubja volt és lesz, ezért különösnek tartottam, hogy a csapat egyetlen serleget sem tudott megnyerni az utóbbi idényben. 

A Scudettót ugyanakkor sosem könnyű elhódítani, hiszen ha egyszer megszerzel egy serleget, akkor onnantól nem válik könnyebbé ennek megismétlése, s minden évben meg kell küzdened a bajnoki aranyéremért. A Juve mindig Juve marad, mi pedig azért vagyunk itt, hogy újra az első helyre röpítsük a klubot. Én ide tartozom, ezért pedig itt akarok nyerni. Az, hogy az olasz válogatott a tavalyi Európa-bajnokság megnyerését követően nem jutott ki a világbajnokságra, legalább ugyanekkora meglepetést jelentett számomra, ám ennek ellenére az Azzurri továbbra is egy magas szinten álló, nagyszerű gárda maradt. 

Sokat beszélgetek a francia válogatott szövetségi kapitányával, s ezen diskurzusok idején természetesen leendő célállomásom is szóba került korábban. Bár ezek mindig magánbeszélgetések voltak, mindig világosan megmondtam a mesternek, hogy én egyedül a Juventust akarom, s hogy vissza szeretnék térni az alakulathoz. Csapattársaimmal nem beszéltem, mivel mindenki a vakációját töltötte az elmúlt hetekben, s nem szerettem volna zavarni pihenésüket, Maxszal azonban hosszas hezitálást követően felvettem a kapcsolatot, ő pedig véglegesen meggyőzött arról, hogy a Bianconerinél kell folytatnom pályafutásomat. 

Amikor felvetettem Allegrinek visszatérésem kérdését, nagyon gyorsan reagált, s azonnal elmondta, hogy azt akarja, hogy hat esztendőt követően térjek haza Torinóba. Úgy vélem, ekkor már mindketten tudtuk, hogy nekem erre van szükségem, mivel jól ismerem a klubot, továbbá a Juventus kultúráját, a szívem pedig egyértelműen azt súgta, hogy ide kell jönnöm. A mester szavai még jobban ráerősítettek erre az érzésre, s miután szóba elegyedtem vele, kis túlzással azonnali hatállyal fel akartam ülni a gépre, hogy ide repüljek. 

A célokat tekintve mindenképpen szeretném megnyerni az olaszt bajnokság küzdelmeit, mivel az Uniteddel nem voltam képes megszerezni a Premier League trófeáját, az utóbbi két évben pedig semmilyen kupát nem emelhettem a magasba a Vörös Ördögöknél. Az elsődleges célom tehát az, hogy végre újra a kezemben tarthassak egy serleget, s alapvetően is csak a győzelem számít nekem. Tudom, hogy a harmadik meccsnapon egyből korábbi mesterem, José Mourinho csapata, az AS Roma lesz az ellenfelünk, ám ez nem befolyásol engem, mivel minden mérkőzést meg akarok nyerni, attól függetlenül, hogy Mourinhónak, vagy Inzaghinak hívják-e aktuális ellenlábasunk trénerét" – összegzett Pogba.